1400/6/16 2219

استفاده از پوشش پلاستیک و  آفتاب دهی خاک یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین روش‌های است که برای ضد عفونی خاک در مزارع کشاورزی استان بوشهر به کار می‌رود.

ضدعفونی کردن خاک با استفاده از نور خورشید


مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دشتی گفت: استفاده از پوشش پلاستیک و  آفتاب دهی خاک یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین روش‌های است که برای ضد عفونی خاک در مزارع کشاورزی به ویژه مزارع گوجه‌فرنگی در استان بوشهر به کار می‌رود.

شیرعلی بهادی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: امروزه مهار و مدیریت بیماری‌های خاک‌زاد و علف‌های هرز سخت و در بیشتر مواقع هزینه بر است. در سال‌های اخیر به دلیل مدیریت نامناسب و استفاده‌ی بیش از حد سموم آفت کش و آلودگی‌های زیست محیطی، خاک بیش از گذشته به مخاطره افتاده است از همین رو کارشناسان بیماری‌های گیاهی به فکر یافتن راهی جایگزین جهت کاهش این عوامل برآمده‌اند.

وی تصریح کرد: یکی از این رهیافت‌ها، ضدعفونی خاک با کمک نور خورشید است. آفتابدهی خاک یا Soil Solarization از مهم‌ترین و رایج‌ترین عملیات غیر شیمیایی استریل سازی خاک با کنترل موثر بسیاری از عوامل بیمارگر خاک‌زی مثل قارچ، باکتری، نماتد، حشرات و بذر علف‌های هرز است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دشتی ادامه داد: این روش بر مبنای اصول زیست بوم شناسی در مدیریت بیماری‌ها، آفات و علف‌های هرز و حفظ محیط زیست و همچنین کاهش تاثیرات منفی علف کش‌ها و آفت کش‌ها بسیار مفید و کارا عمل می‌کند و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد.  

بهادری خاطرنشان کرد: از این تکنیک ساده انرژی حرارتی خورشید جذب می‌شود و تغییرات فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیک در خاک به‌وجود می‌آید. صفحات پلاستیکی شفاف از جنس پلی اتیلن برروی سطح خاک مرطوب در ماه‌های گرم تابستان گذاشته می‌شود و درجه حرارت خاک را به سطحی می‌رساند که برای بسیاری از پاتوژن‌های خاک‌زاد گیاهی و بذر علف‌های هرز، نماتدها، جوانه‌های گیاهان انگل و کنه‌های ساکن در خاک کشنده است.

وی بیان کرد: آفتابدهی خاک برای گیاهان جالیزی و یکساله نتایج بهتری را داشته است. بررسی‌های مختلف در مزرعه نشان داد با استفاده از این روش بعد از شخم عمیق زمین و آبیاری و پوشاندن آن با پوشش پلاستیکی در فصول تابستان، دمای زمین حدود ۱۰ تا ۱۵ درجه از دمای محیط افزایش می‌یابد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دشتی افزد: از طرفی این روش علاوه بر نداشتن هزینه‌های زیاد در کنترل بیماری موجب کاهش استفاده از سموم و کمک به سلامت محیط زیست خواهد شد و در نقاط مختلف کشور و برای محصولات مختلف باغی، زراعی وحتی گلخانه ها، قابل استفاده است.

بهادری یادآور شد: استفاده از پوشش پلاستیک و  آفتاب دهی خاک یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین روش‌های است که برای ضد عفونی خاک در مزارع کشاورزی به ویژه مزارع گوجه‌فرنگی در استان بوشهر به کار می‌رود این روش  به نسبت ارزان بوده و مشکل خاصی از نظر محیط زیست ندارد از همین رو توصیه می‌شود کشاورزان به خوبی از روش آفتاب‌ دهی خاک استفاده کنند.

این مقام مسئول اضافه کرد: این روش که یکی از ابزارها واجرای توسعه پایدار دربخش کشاورزی از اویل سال ۱۳۸۰ شروع شده است و حدود ۷۰ درصد مزارع گوجه فرنگی و کشت‌های جالیزی زیر پلاستیک از شیوه استفاده می‌کنند.  

بهادری تصریح کرد: یکی از اهداف اصلی کشاورزی پایدار تولید محصولات با کمیت وکیفیت بالا باحفظ نهاده‌های اولیه واستفاده حداقل از نهاده‌های شیمیایی است که این روش در راستای اهداف دیگر کشاورزی مانند افزایش درآمد با سود حاصل و کاهش نیروی کارگری می‌باشد

وی گفت: باتوجه به اینکه علف‌های هرز به دلیل رقابت با گیاهان زراعی وبرای عوامل محیطی نهاده‌ها موجب کاهش کیفیت وکمیت محصول می‌شود که می‌تواند مشکل ساز باشند و هزینه تولید را افزایش دهند وکشاورزان با آفتابدهی خاک به راحتی علف‌های هرز را کنترل کرده و بهره وری محصول را افزایش می‌دهند.  
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی