چنار آمریکایی
Platanus occidentalis L.
American Plane or Buttonwood
Platanaceae
درختی است به بلندی 40 – 35 متر، با تاجی گسترده و پوستی که بعدها بصورت فلسهایی کوچک و در بخشهای بالایی تنه بصورت ورقههایی جدا میشوند. رنگ پوست آن مانند گونهی اروپایی قابل توجه نمیباشد. برگهای خزانکنندهی آن سه لوپه، و به ندرت پنج لوپه میباشند. در سطح رو سبز و در سطح زیر در محل رگبرگها کرکدار هستند. میوهی کروی آن کرکدار نیست.
چنار آمریکایی بومی شرق آمریکا از مرز کانادا تا تگزاس و فلوریدا میباشد. در اروپا از سال ۱۶۴۰ کاشته شده است. ولی در بخش مرکزی اروپا تقریبا ۳۰۰ سال بعد رویش پیدا نمود. (به عنوان مثال در پارک پروهونیس نزدیک پراگ در بوهمیا در سال ۱۹۲۳). این گونه خیلی سریع سازش مییابد و بطور مرتب میوه میدهد. بیشتر درختان چناری که در باغات اروپای مرکزی رویش مییابند از گونهی هیسپانیکا میباشند، البته این یک عقیدهی عمومی و متداول نیست.
چنار اروپایی
Platanus hispanica Mill. In Muenchh
London Plane
Platanaceae
درخت بزرگ و بلندی است که تا ۴۵ متر ارتفاع دارد و تاج آن بلند و پهن که ممکن است برخی اوقات به قطر ۳۰ متر برسد. پوست آن در ابتدا صاف، بعدها در قاعدهی تنه فلسی شکل و در بخش بالاتر بصورت لایهلایه و با رنگهای متنوع زرد- سبز، خاکستری-آبی-سفید و قهوهای میباشد. برگها خزانکننده، متناوب، با دمبرگ بلند و با طول ۲۵- ۱۵ سانتیمتر، در سطح رو براق، و در سطحزیر فقط در محل رگبرگها کرکدار هستند. درخت یکپایه، گلها تکجنس، منظم، کوچک، و به صورت گلآذین کروی فشرده و سر مانند نر و یا ماده میباشند.
میوه به شکل فندقههای کوچک و به صورت کروی و گویچهمانند بر روی پا یا یک طویل واقع شدهاند و هر یک منتهی به خامهای بلند که به آنها منظرهای کرکدار را میدهد. هر فندقه حلقهای از کرکهای تار مانند و زبر در قاعده دارند که زمان رسیدن میوه میریزند و اگر به چشم کسی فرو روند ممکن است باعث حساسیت و ورم ملتحمه شود. خاستگاه اصلی این گونه مشخص نیست و به نظر میرسد که یک هیبرید باشد که در انگلستان در حدود سال ۱۶۵۰ در نتیجهی لقاح طبیعی بین چنار آمریکایی و آسیایی به وجود آمده است.
چنار شرقی
Platanus orientalis L.
Oriental Plane or Syeamore
Platanaceae
چنار شرقی یا آسیایی کوچکترین چنار است که در حدود ۲۵ متر بلندی دارد و دارای یک تنهی کوتاه، تاجی گسترده و پوستی رنگارنگ و متنوع میباشد که بهصورت ورقههای نازکی جدا میشود. برگ های خزانکننده آن سهگوش و در قاعده گوهای شکل و در سطح زیرین کرکدار میباشند. میوه به طور مشخص کرکدار است. این درخت بومی جنوب شرقی اروپا و آسیای غربی میباشد و از سال حدود ۱۵۵۰ کاشته شده است؛ ولی در اروپای مرکزی از اوایل قرن بیستم مورد کشت قرار گرفته است. این درخت به محیط خیلی گرم نیاز دارد. کولتیوارهای آن تقریبا بصورت واریته میباشند. مانند : var. cretica dode از Crete و var. cuneata (wild) Loud از یونان و آسیای صغیر که موفقیت چندانی در خارج از نواحی مدیترانهای نداشته است.