1398/7/23 1837

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها و مراتع کشور گفت : در شرایط فعلی آمار دام موجود در مراتع کشور دو برابر ظرفیت‎های مصوب است.

مدیرکل دفتر امور مرتع سازمان جنگل‌ها:

تعلیف دام در مراتع کشور دو برابر ظرفیت موجود است

ترحم بهزاد روز دوشنبه در نشست روسای مراتع ادارات کل منابع طبیعی استان های خراسان شمالی، گلستان، گیلان، منطقه ساری و نوشهر در ساری افزود : در مجموع در سطح کشور برای حدود ۳۶ میلیون دام مجوز چرا در مراتع کشور که حدود ۸۴ میلیون هکتار است، صادر شده که هم اکنون افزون بر ۷۸ میلیون راس دام در این مراتع چرا می کنند. وی افزایش دو برابری دام در مراتع کشور را تهدیدی برای این مناطق دانست و تاکید کرد که باید برای تعادل سازی دام در مراتع اقدام اساسی صورت گیرد. این مسئول خطر اصلی را قرق مراتع توسط دامداران سنتی دانست و گفت : برای جلوگیری از بهره گیری دو برابری ظرفیت مرتع در کشور باید به سمت تعادل سازی دام و اصلاح نژاد دام حرکت کنیم که سبب افزایش تولیدات دامی نیز می شود.

پایان ۹۰ درصدی ممیزی مراتع در کشور
مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها و مراتع کشور همچنین گفت: طرح ممیزی نیز که از سال ۸۴ شروع شده بود تاکنون برای ۹۰ درصد از مراتع کشور انجام شده است. وی توضیح داد: از از ۸۴ میلیون هکتار مراتع موجود در کشور ، ممیزی در ۷۷ میلیون هکتار و ۲۸ استان خاتمه یافته است. بهزاد گفت : با اجرای طرح ممیزی ۳۰۴ هزار پروانه چرای دام به مرتعداران واگذار شد. وی آمار بهره برداران از این میزان مرتع را هم ۹۴۳ هزار خانوار با جمعیت حدود پنج میلیون نفر اعلام کرد.

سازمان جنگل ها و مراتع برابر تکلیف باید تا پایان برنامه ششم طرح ممیزی را با هدف شناسایی بهره برداران واقعی دارای حق استفاده از مراتع انجام دهد. با اجرای کامل این طرح زمان خروج دام از مرتع مشخص و از چرای بی رویه دام در مراتع جلوگیری می شود. مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها موفقیت طرح ممیزی را در گروه اجرای پلاک کوبی دام از سوی سازمان دامپزشکی و معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی دانست و اضافه کرد : تاکنون این برنامه که باید هم ردیف با ممیزی اجرایی می شد، پیگیری نشد و این کار شناسایی دام دامداران دارای مجوز را دشوار کرده و زمینه ساز بهره برداری بی رویه مراتع  را به دنبال داشته است.

وی همچنین از وراث مرتعداران به عنوان مشکل دیگر طرح ممیزی یاد کرد و توضیح داد : براساس قانون پس از فوت مرتع دار، پروانه چرا به یکی از وراث واگذار می شود که این قانون فعالیت سازمان را در راستای ممیزی با مشکل مواجه کرد. وی دلیل بروز این مشکل را اختلاف وراث در تعیین تکلیف واگذاری مراتع دانست و افزود : اختلاف ورثه باعث شده تا سازمان جنگل ها و مراتع در تعیین تکلیف پروانه چرای دام به نام یکی از وراث با مشکل مواجه شود. بهزاد پیشنهاد کرد که چنانچه شیوه نامه موجود به ابطال پروانه چرا پس از فوت مرتعدار اصلاح شود، بلاتکلیفی از طریق اختلاف ورثه پایان می یابد.

وی گفت : در حال حاضر به وراث تا تعیین تکلیف دو فصل چرای دام فرصت داده می شود و چنانچه در این مدت به توافق نرسند، پروانه چرا باطل می شود. بر اساس تبصره ۴۸ قانون اصلاح شیوه نامه فنی و اجرایی ضوابط و شرایط بهره برداری مراتع کشور مصوب سال ۹۵ در صورت فوت دارنده پروانه چرای دام، یکی از ورّاث قانونی می تواند با کسب وکالت محضری یا مصالحه با سایر وراث حداکثر ظرف مدت دو سال پروانه چرای دام دریافت نماید. گردهمایی روسای مراتع ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان های گیلان، منطقه نوشهر، ساری، گلستان و خراسان شمالی در ساری با حضور مدیران سازمان جنگل ها و مراتع به مدت دو روز پیگیری می شود.
منبع
ایرنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی