برنامه "گفتوگوی علمی" رادیو گفتوگو با موضوع بررسی اثرات تغییر اقلیم بر امنیت غذایی کشور و راهکارهای مقابله با آن و با حضور سید راضی نوری عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامیبه روی آنتن رفت. سید راضی نوری در آغاز با بیان اینکه مسئله محیط زیست و تغییر اقلیم یکی از چالشهای اساسی کشور است، گفت: با توجه به وضعیت موجود و اثراتی که تغییرات اقلیمیداشته است، باید با شرایط جدید برنامه ریزی کنیم. مصرف بیش از حد آبهای زیرزمینی و حفر چاههای بدون مجوز یکی از عوامل اصلی خشکی و نشست زمین است. وی اضافه کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی که این روزها وجود دارد، میطلبد اساتید دانشگاهی و نخبگان و همچنین مسئولین نسبت به وضعیت جدید سیاستهای لازم را اتخاذ کنیم. در این زمینه موضوع آمایش سرزمینی از ۳۰ سال پیش مطرح بود اما در چند سال اخیر دولت این موضوع را جدی گرفته است. همین عدم توجه به آمایش سرزمینی باعث شده به عنوان مثال در استانهایی مجموعه فولادسازی را احداث کنیم که کمبود آب دارد و یا در شهرهایی برنج کشت میکنیم که با مشکل آب روبرو هستند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با تصریح بر اینکه برای مقابله با مشکلات زیستی قوانین لازم وجود دارد، اظهار داشت: در این حوزه حتی با انباشت قوانین مواجه هستیم. متاسفانه دستگاههای اجرایی و نظارتی به صورت جدی ورود نکردند که اگر این دستگاهها به وظایف شان به خوبی عمل کرده بودند، ۳۷۰ هزار چاه غیر قانونی که حفر شده بود، وجود نداشت. وی به اثرات منفی گرمای زمین اشاره کرد و عنوان داشت: این گرمای بیش از حد که به ویژه امسال با آن مواجه هستیم، اکوسیستم و محیط زیست را تحت تاثیر قرار داده است. این گرما که نتیجه تغییرات اقلیمیاست، باعث شده با مشکل کمبود آبهای سطحی روبرو شویم؛ در نتیجه در چنین وضعیتی، گرایش به آبهای زیرزمینی بیشتر شده که این برای محیط زیست بسیار آسیب زا است.
وی درباره اعتبارات در نظر گرفته شده برای اقدامات حوزه محیط زیست و مقابله با تغییرات اقلیمیگفت: اگر به برنامه پنج ساله ششم توسعه نگاه کنید، متوجه میشوید در این برنامه بودجه در نظر گرفته شده برای مجموعههای حوزه زیست محیطی و کشاورزی چندین برابر بودجه برنامههای پنج ساله سابق است. اساسا در برنامه پنج ساله ششم توسعه تمام موارد اساسی که در حوزه محیط زیست اهمیت داشت، مورد توجه قرار گرفته است که یکی از این موارد بیمه کشاورزان است.