کشت یونجه و شبدر سبب تقویت خاک اراضی کشاورزی می شود و ریشه این نوع از گیاهان ازت خاک را تثبیت میکند. حسین فتاحی، یکی از کشاورزان بزرگ یونجه کار در اصفهان امروز در گفتگو با خبرنگار ایانا با بیان این مطلب افزود: یکی از دلایل کشت یونجه تقویت خاک اراضی کشاورزی است که ریشه این گیاه با تثبیت ازت، خاک را غنی و شرایط ایده آلی برای کشت محصول بعدی فراهم می کند. وی گفت: برخی کشاورزان به منظور غنی کردن زمین های کشاورزی اقدام به کشت یونجه یا شبدر کرده و با شخم زدن و برگردان کردن این محصول بعد از ۶ ماه اراضی کشاورزی را تقویت می کنند، اما برخی دیگر از کشاورزان با هدف کشت یونجه، بین ۵ تا ۷ سال از این گیاه بهره برداری می کنند که نه تنها صرفه اقتصادی دارد، بلکه در این مدت ریشه و بقایای گیاه خاک را تقویت می کند، البته بعد از سال پنجم نیاز آبی گیاه تا ۲ برابر افزایش و عملکرد درواحد سطح و میزان برداشت این محصول کاهش می یابد.
این کشاورز فعال در کشت یونجه با اشاره به اینکه در حال حاضر ۴۰ هکتار یونجه کشت کرده، عنوان کرد: عملکرد این محصول در هرهکتار بین ۳ تا ۳,۵ تن است و سالانه به طور متوسط ۷ چین یونجه از این اراضی برداشت می شود که چین اول و آخر به دلیل رطوبت زیاد و تاخیر در خشک شدن به چرای گوسفندان اختصاص می یابد. فتاحی با بیان اینکه هزینه آماده سازی زمین برای کشت یونجه نظیر شخم زدن و تسطیح اراضی در هر هکتارحدود یک میلیون تومان است، افزود: کود دامی مورد نیاز برای کشت این محصول ۱۵۰ تن در هکتار با قیمت هرتن ۶۰ هزارتومان و بذر مصرفی مورد نیاز در هر هکتار ازکشت این محصول به صورت مکانیزه ۷۰ کیلوگرم با قیمت هر کیلوگرم ۱۵ هزار تومان است و در مجموع هزینه اولیه تولید هر هکتار یونجه حدود ۱۱ میلیون تومان محاسبه می شود، این درحالی است که مصرف بذر در کشت سنتی این محصول ۲ برابر بیشتر از کشت مکانیزه است.
وی در ادامه اضافه کرد: قیمت هرکیلو یونجه در سال گذشته ۷۵۰ تومان بود که در سال جاری به قیمت هرکیلو ۸۵۰ تا ۹۰۰ تومان رسیده است. فتاحی با اشاره به اینکه هرراس دام شیری باید روزانه بین ۴ تا ۵ کیلو علوفه خشک مثل یونجه مصرف کند، تصریح کرد: کشت این محصول به دلیل پرمصرف بودن آب کاهش یافته که باید در مناطق پرآبی مثل همدان و دزفول توسعه یابد، همچنین بهترین زمان برای کشت یونجه در اصفهان اواسط شهریورماه تا اواسط مهرماه است. گفتنی است کشت گندم و جو بلافاصله بعد از یونجه به دلیل افزایش ازت خاک احتمال ورس در این گیاهان را افزایش میدهد، بنابراین بعداز کشت یونجه، کشت محصولاتی نظیر سیب زمینی یا چغندرقند و بعد گندم و جو مناسبتر است.