1396/6/25 15627

‌احتمالا تابه‌حال نام محصولات ارگانیک به گوش‌تان خورده است و این سؤال ذهن‌تان را درگیر کرده که استفاده از این محصولات چه تفاوتی ایجاد می‌کند، چه فوایدی دارد و به‌راستی چرا مسیر تولید مواد غذایی تغییر کرده و از تولید ارگانیک فاصله گرفته است؟

محصولات ارگانیک، فواید و نحوه‌ شناسایی آنها


آب مایع حیات است و غذا مایه‌ی حیات! انسان‌ها برای زنده ماندن به خوراک نیاز دارند. با افزایش جمعیت جهان، روش‌های کشاورزی صنعتی و تولید مصنوعی برای افزایش تولید به‌کار گرفته شد؛ روش‌هایی که با استفاده از افزودنی‌های شیمیایی و مصنوعی هزینه‌ی تولید غذا را در مقیاس انبوه کاهش داده‌اند. این کاهش هزینه اما به‌قیمت تهدید سلامتی انسان در درازمدت تمام می‌شود! با دست‌کاری در طبیعت و بوم‌سازه (اکوسیستم) خودمان را مسموم می‌کنیم و نسل‌های آینده را به‌خطر می‌اندازیم. مصرف بیش از حد مواد شیمیایی با آسیب بسیار زیادی که به اکوسیستم وارد کرده است، مجبورمان می‌کند در روش‌های تولید تجدید نظر کنیم. به همین دلیل توجه و علاقه به محصولات ارگانیک به‌مرور زمان بیشتر شده است.
 
این‌روزها پیوسته می‌خوانیم و می‌شنویم فلان میوه فلان ماده‌ را دارد، گوشت فلان کشور مسموم است، سبزیجات با آب فاضلاب آبیاری می‌شوند و … هرچند همه‌ی این اخبار پایه‌ و مبنای محکم و قابل‌اعتمادی ندارند اما تأثیر مواد شیمیایی و روش‌های تولید صنعتی بر سلامت میوه و خوراک و به‌دنبال آن سلامتی انسان حقیقتی ثابت‌شده است. با انتخاب و مصرف محصولات طبیعی هم به سلامتی فردی و هم به سلامتی محیط‌زیست کمک می‌کنیم.

چه محصولی ارگانیک است؟
بنابر تعریف سازمان غذاوداروی آمریکا محصول ارگانیک محصولی است که بدون دخالت هرگونه ماده‌ی شیمیایی و روش‌های مصنوعی (مانند دست‌کاری ژنتیکی) تولید شود. نه‌تنها میوه‌ و سبزیجات بلکه گوشت، عسل، لبنیات و دیگر خوراکی‌ها می‌توانند به روش ارگانیک تولید شوند. گیاهان خوراکی ارگانیک بدون استفاده از مواد شیمیایی و آفت‌کش‌ها تولید می‌شوند. برای مقابله با آفت‌ها و حشرات مضر در پرورش گیاهان از روش‌های طبیعی استفاده می‌شود. تنها استفاده از کودهای طبیعی مجاز است و از نگهدارنده‌ برای افزایش عمر محصول استفاده نمی‌شود. گوشت و محصولات دامی ارگانیک از دام‌هایی تولید می‌شوند که در شرایط طبیعی و با عادت‌های طبیعی دام پرورش یافته‌اند. دام‌ها با خوراک ارگانیک، در مکانی تمیز و با امکان دسترسی به فضای باز پرورش می‌یابند و به آنها هورمون و آنتی‌بیوتیک داده نمی‌شود.

فواید گوناگون محصولات ارگانیک
کاهش احتمال بروز بیماری‌ها
در میان انواع عوامل بیماری‌زا مانند آلودگی هوا و پارازیت‌ها دست‌کم آنچه می‌خوریم به‌جای اینکه گوشت تن‌مان بشود بلای جان‌مان نمی‌شود! مهم‌ترین تفاوت محصولات ارگانیک با محصولات رایج استفاده نکردن از مواد شیمیایی در پرورش و تولید است؛ موادی که در درازمدت باعث بروز بیماری‌های گوناگون می‌شوند.

حفظ سلامت فردی
حتما پیش آمده که میوه‌ای خوش‌رنگ‌ولعاب را گاز زده‌اید و بی‌درنگ پشیمان‌ شده‌اید! این میوه‌‌های خوش‌بروروی بی‌مزه، که نتیجه‌ی تولید صنعتی هستند معمولا حجم زیادی از ارزش غذایی‌شان را طی تولید از دست می‌دهند. محصولات ارگانیک به دلیل اینکه عاری از مواد شیمیایی هستند و در شرایط طبیعی تهیه می‌شوند ویژگی‌های زیر را دارند:
  •     تازه هستند و معمولا مزه‌ی طبیعی‌تر و دلنشین‌تری دارند.
  •     معمولا ارزش غذایی بیشتری دارند زیرا ویتامین‌ها و مواد معدنی‌شان در واکنش با ترکیبات شیمیایی از بین نمی‌رود.
  •     اثر و جذب آنتی‌اکسیدان‌ موجود در آنها بیشتر است که در کاهش احتمال بروز بیماری‌هایی مانند سرطان، مشکلات قلبی‌عروقی و ضعف بینایی مؤثر است.
  •     محصولات‌شان به دلیل پرورش دام‌ها در محیط طبیعی و با گیاهان ارگانیک، دارای مقادیر بیشتری اسید چرب CLA است که به‌ویژه برای سلامتی عروق قلب مفید است.
  •     با حذف انواع آنتی‌بیوتیک و هورمون که به‌طور غیرمستقیم باعث مقاوم شدن بدن در برابر آنها می‌شوند از تضعیف سیستم ایمنی بدن در درازمدت جلوگیری می‌کند.
حفظ سلامت زمین
این محصولات دوست‌دار محیط‌زیست هستند و روش تهیه‌ی این محصولات باعث کاهش آلودگی، کاهش فرسایش خاک، حفظ آب و منابع دیگر می‌شود. از طرفی آفت‌کش‌هایی که به گیاهان و حیوانات مختلف آسیب‌ می‌رسانند نیز در تولید این محصولات استفاده نمی‌شوند. همچنین به دلیل اینکه محصولات طبیعی معمولا در فروشگاه‌های و بازارهای محلی عرضه می‌شوند، آلودگی‌های ناشی از حمل‌ونقل کاهش پیدا می‌کند.
 
حفظ سلامت جامعه
روش تولید ارگانیک برای دست‌اندرکاران تولید سودمند است. تماس درازمدت افراد با انواع آفت‌کش و مواد شیمیایی، آثار منفی زیادی بر سلامتی این افراد می‌گذارد که ممکن است احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان را افزایش بدهد. حتی ممکن است مواد به‌جا‌مانده به خانه منتقل شود و اعضای خانواده را هم تحت‌تأثیر قرار دهد! مهم‌تر از همه اینکه جلوگیری از دست‌کاری‌های ژنتیکی و استفاده از مواد شیمیایی در راستای حفظ سلامت فردی و سلامت زمین، برای بقای نسل‌های آینده کمک چشمگیری خواهد کرد.
 
تقویت اقتصاد محلی
محصولات ارگانیک به‌شکل محلی تولید و عرضه می‌شود. بنابراین با خرید و مصرف این محصولات از تولیدکنندگان محلی حمایت می‌کنیم که آثار اقتصادی و اجتماعی مثبت زیادی به همراه دارد.

چطور محصولات ارگانیک را بشناسیم؟
این روزها از نام «ارگانیک» سوءاستفاده‌های زیادی می‌شود. در دسته‌ی محصولات طبیعی و سالم محصولات مختلفی با شرایط مختلفی تولید و عرضه می‌شوند که به‌تمامی ارگانیک نیستند و درعین‌حال به‌تمامی صنعتی هم نیستند. این محصولات معمولا در طبقه‌های گوناگون مانند محصولات سالم، طبیعی و ارگانیک عرضه ‌می‌شوند. فقط محصولاتی به عنوان ارگانیک شناخته می‌شوند که مراحل بازرسی و نظارت را از طرف سازمان‌های مربوطه گذرانده و گواهی ارگانیک دریافت کرده باشند.
 
هنگام خرید محصولات ارگانیک، برچسب ارگانیک روی محصول را بررسی کنید و چون امکان چاپ تقلبی این برچسب‌ها وجود دارد از فروشگاه‌هایی که گواهی‌نامه‌ی ارگانیک دارند خرید کنید، می‌توانید برای شناسایی فروشگاه‌های معتبر به سایت انجمن ارگانیک ایران مراجعه کنید. خوب است بدانید طبق اعلام انجمن ارگانیگ محصولات واقعی ارگانیک در گران‌ترین حالت فقط ۳۰درصد بیشتر از انواع غیرارگانیک قیمت دارند. ممکن است آن دسته از محصولاتی که مد نظرتان است به صورت ارگانیک یافت نشوند اما به حداقل رساندن مضرات هم نوعی منفعت محسوب می‌شود. به عنوان مثال شاید شما به مرغ ارگانیک دسترسی نداشته باشید اما حداقل می‌توانید مرغ‌هایی را مصرف کنید که که در پرورش‌شان از آنتی بیوتیک‌ها استفاده نشده است.

سخن آخر
هرچند جمعیت زیاد جهان، دلیل روی آوردن به روش‌های تولید صنعتی و مصنوعی بوده است اما اگر به همین رویه ادامه بدهیم، آب و خاکی را که منبع اصلی تولید غذایمان است نابود می‌کنیم! تولید محصولات به شیوه‌ی ارگانیک به حفظ آب‌ و خاک، انواع گونه‌های جانوری و بازگرداندن تعادل به طبیعت کمک می‌کند. زمین فقط برای ما نیست؛ فرزندان ما و فرزندان آنها هم از آن سهم دارند. با پرورش‌ و مصرف ‌محصولات ارگانیک نقش مهمی در حمایت از زمین خواهیم داشت. شاید جایگزین کردن محصولات ارگانیک به‌طور کامل ممکن نباشد؛ به‌هرحال همه‌ی میوه‌ها و سبزیجات چهارفصل نیستند و هر منطقه‌ای امکان پرورش همه‌ نوع گیاه و دام را ندارد. اما برای سلامتی خودتان، جامعه و زمین، این گزینه را نیز در فهرست اولویت‌های زندگی‌تان قرار دهید.
منبع
چطور
  1. شبکه ملی ارگانیک ایران سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ --- ۱۸:۱۰:۲۴

    یک ایده جدید دارم – ایجاد شبکه ملی #ارگانیک کشور
    ثبت یک شرکت که محصول #ارگانیک را از #کشاورز میخره. (این محصول را قبلا خودش گواهی ارگانیک داده). و با بارکد و QRcode میده توی بازار. به صورتی که مصرف کنندگان با #اسکن کردن اون کد متوجه بشن این محصول کجا تولید شده کی تولید شده و تاریخ مصرفش کی تموم میشه و ...... البته این کار نیاز به یک سایت داره که کشاورزان با مشخصات دقیق و موقعیت زمین و مشخصات محصولشون در اون ثبت نام کنند و بهشون نام کاربری و کلمه عبور داده بشه. تا محصولات را ویرایش کنند و قیمت بزنند و در خواست گواهی ارگانیک بدهند و ...
    سود دهی:
    صدور گواهی ارگانیک
    دریافت پول از کشاورز بابت معرفی محصولش
    دریافت پول بابت انتقال کالا از مزرعه تا مغازه دارها
    انتقال محصول از طریق کانال اختصاصی خودشون و حذف واسطه ها
    امکام فروش گرونتر محصول چون ارگانیک تولید شده

    احتمال داره این ایده در کشور بتونه توزیع #محصولات #کشاورزی را متحول کنه. پس خیلی کاربردیه
    تازه میشه با انجمن #ارگانیک کشور هم ارتباط داشت و یک شعبه ازشون گرفت. برای صدور مجوز کار راحت تر میشه
    لطفا قبل از اینکه کسی این کار را ثبت کنه یا ازش سو استفاده بشه انجامش بدین چون هرکسی این کار را انجام بده میتونه انحصار این را را هم ثبت کنه

    دوست عزیز

    از بیان ایده‌‌های جالب‌تان سپاس‌گزاریم. در ایران جسته و گریخته فعالیت‌هایی در این زمینه صورت گرفته است و همین‌طور سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی به دنبال مرتبط کردن تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان محصولات ارگانیک هستند. اما امیدواریم این فعالیت بتواند توسعه‌ی بیشتری یافته و ابعادی ملی پیدا کند.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی