«محمود محبی» با تأکید بر اینکه یکی از تصورات اشتباه در مورد کشاورزی ارگانیک آن است که این شیوه کشاورزی بینیاز از کاربرد مواد شیمیایی است، اظهار کرد: ساختمان همه موجودات زنده و غیر زنده از ترکیبات شیمیایی تشکیل شده است و آن دسته از مواد شیمیایی که به صورت طبیعی به دست آمدهاند، در کشاورزی ارگانیک و برای حاصلخیز کردن خاک یا حفاظت گیاهان و پرورش دام، استفاده میشوند. وی ادامه داد: البته کشاورزی ارگانیک با کاربرد مستقیم یا مصرف همیشگی آن دسته از مواد شیمیایی که به راحتی به فرم قابل حل درمیآیند. همچنین کاربرد هرگونه ماده ضد حیات حتی اگر منشأ طبیعی داشته باشد، مخالف است و اگر استفاده از این ترکیبات الزامی باشد، باید آنهایی به کار برده شوند که کمترین تأثیر سو را در سیستم به جای میگذارند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه نباید تصور کرد که هدف کشاورزی ارگانیک جایگزینی ترکیبات آلی با ترکیبات به اصطلاح آگروشیمیایی است، ادامه داد: مثال بارز آن جایگزینی کودهای شیمیایی با کودهای آلی است که ممکن است از نظر تأثیر کیفیت محصول، حساسیت نسبت به بیماریها و آلودگی محیط زیست مشابه و زیانبار باشند. واقعیت این است که هیچچیز اعجازآمیزی در رابطه با کودهای آلی وجود ندارد و کاربرد غلط مواد آلی، چه به صورت مصرف بیش از حد و چه به صورت عدم کاربرد آنها در زمان مناسب، به نحو چشمگیری سبب اختلال در عمل چرخههای زیستی یا طبیعی میشود.
وی افزود: در حقیقت کشاروزی ارگانیک سعی دارد که با بهرهگیری از یافتههای علوم زیستی به صورت تکنیکهای پیشرفته، خود را از قید ترکیبات آگروشیمیایی که کشاورزی صنعتی را به خود وابسته کرده است رها ساخته و به بهبود کیفیت خاک و محصولات کشاورزی کمک کند. به همینخاطر، تناوب کشت، کشت مخلوط، روشهای مکانیکی کنترل علفهای هرز، درک بهتر همزیستی میکوریزا، ریزوبیومها و رایزوسفر، تجدید ماده آلی و تلفیق زراعت و دامپروری، از موضوعات مورد بحث در کشاورزی ارگانیک است.
محبی با اشاره به اینکه اسامی و اصطلاحات متعددی تحت عنوان کشاورزی ارگانیک وجود دارد، خاطرنشان کرد: گفته میشود که در سراسر دنیا حدوداً 16 نام متفاوت از آنچه که کشاورزی ارگانیک مینامیم وجود دارد. برخی از شناخته شدهترین آنها، کشاورزی زیستی، کشاورزی بیولوژیک، کشاورزی تجدید شونده و کشاورزی پایدار است. اصطلاح کشاورزی بیولوژیک در اروپا طرفداران بیشتری دارد؛ در حالیکه در بخشهایی از بریتانیا که به انگلیسی تکلم میکنند و در ایالات متحده آمریکا اصطلاح کشاورزی ارگانیک کاربرد دارد.
مدیر گروه علوم زراعی و باغی واحد علمیکاربردی مرکز تحقیقات و آموزش سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه علیرغم اختلافات ظاهری این اسامی، اصول همگی مشابه است، تصریح کرد: تولید غذا باکیفیت بالا، همگامی با طبیعت، تقویت چرخههای زیستی در سیستمهای زراعی، حفظ و افزایش حاصلخیزی خاکها در دراز مدت، بهرهگیری از منابع تجدید شونده و جلوگیری از بروز اشکال آلودگی ناشی از عملیات مختلف کشاورزی از اصول و اهدافی است که توسط فدراسیون جهانی جنبش کشاورزی ارگانیک عنوان شده است.
وی یادآور شد: حفظ تنوع ژنتیکی سیستم کشاورزی و محیط اطراف، امکان کسب درآمد کافی برای زارعان و جلب رضایت آنها، ایجاد محیط کار سالم و در نظر گرفتن اثرات گستردهتر اجتماعی و اکولوژیکی سیستم زراعی از دیگر اهداف توسعه کشاورزی ارگانیک است؛ در حقیقت این اصول، مبنای عملیات کشاورزی را برای زارعان کشاورزی ارگانیک در سراسر دنیا تشکیل میدهد و باعث میشود تا روشهای کشاورزی ارگانیک نظیر تهیه کمپوست، اجتناب از مصرف آنتیبوتیکها و هورمونهای محرک، استفاده از روشهای حرارتی و مکانیکی در کنترل علفهای هرز، تاکید بر فرآوری محصول در مزرعه، همچنین عرضه مستقیم محصول به مصرفکنندگان، تأثیر مثبت و مطلوبی بر زندگی جوامع روستایی داشته باشد.