1397/4/25 188

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای و دارای ارتفاعی کم می‌باشد، اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ی عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند.

معرفی گیاه کهورک یا جغجغه


Prosopis stephaniana

Prosopis farcta

Papilionaceae یا Fabaceae یا Legumes

 

کهورک یا جغجغه از گیاهان چند ساله‌ی خانواده‌ی پروانه‌واران است که به صورت بوته می‌روید؛ طول آن به ۳۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر می‌رسد. این گیاه دارای خارهای زیاد و پراکنده‌ای به طول ۳ سانتیمتر است. برگهای آن مرکب، دوتایی، و روبه‌رو هستند. برگچه‌ها تخم‌مرغی شکل و گل های آن زرد رنگ و روی محوری خوشه‌ای‌مانند قرار گرفته‌اند. این گیاه در بهار و تابستان گل می‌دهد؛ و در پاییز بسته به شرایط آب‌وهوایی خزان می‌کند. میوه‌ی آن کپسول قطور و اندکی خمیده است. گفته می‌شود عشایر بادیه نشین از دانه‌های تفت داده شده‌ی آن تغذیه می‌کنند. این گیاه که بیشتر در زمین‌های بایر و اراضی زراعتی می‌روید با  بذر تکثیر می‌یابد و به‌صورت بوته‌های پایدار باقی می‌ماند. دام از آن تغذیه می‌کند و در عین حال باعث انتشار آن نیز می‌شود.

 

 

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای است و دارای ارتفاعی کم در حدود ۲۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر می‌باشد اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ای عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند؛ که ازین حیث می‌توان آنرا بیشتر یک درخت دانست که قسمت بالایی آن به جای رشد عمودی از مجموعه‌ی بوته‌هایی افقی تشکیل ‌شده که می‌توانند در مساحتی تا ۱۰۰۰ متر مربع گسترش پیدا کنند، در حالی که همگی مرتبط با یک ریشه هستند.
 

 

بوته‌ها در ماه‌های گرم تابستان رشد قابل توجهی دارند. این گیاه می‌تواند شرایط بد آب‌وهوایی و همچنین شوری و پی‌اچ بالای خاک را تحمل کند. و البته کهورک در اقلیم مدیترانه‌ای هم رشد و نمو خوبی می‌نماید اما با سایه میانه خوبی ندارد. کهورک یا جغجغه در کل خاورمیانه دیده می‌شود. این گیاه را می‌توان در محدوده‌ی جغرافیایی گسترده‌ای از مناطق شمالی مانند جنوب روسیه گرفته تا هندوستان در شرق و الجزیره در غرب یافت. این منطقه تحت عنوان ناحیه‌ی ایرانی - تورانی شناخته می‌شود.

 

 

گیاه جغجغه یا کهورک در کشاورزی به عنوان علف هرزی سرسخت و مضر شناخته می‌شود. که برای مبارزه با آن نیاز است تا نه تنها بوته‌های آن که کل سیستم ریشه‌ای را نیز از زیر خاک حذف نمود. به‌هر روی در صورتی که بخشی کوچک از ریشه‌ی آن در اعماق زمین باقی بماند می‌تواند موجب رشد و شیوع مجدد آن گردد. در طب سنتی از میوه‌ی کهورک به عنوان دارویی مدر، همچنین در جهت درمان یبوست، بواسیر، دندان درد، دیابت، سنگ کلیه، مشکلات پوستی و غیره استفاده می‌کنند.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

روش کاشت و نگهداری گل شقایق

سورگم و زراعت در مناطق خشک

مزایای کشاورزی با روش هیدروپونیک

معرفی کتاب نکات کلیدی در میوه کاری

کشاورزان چینی در معرض خطر بیکاری

طرح ایمن‌سازی ادوات کشاورزی در روستاهای گیلان

سازندگان سدها؛ متهم در بحران آب

طرح‌ تولید لوبیا با مصرف پایین آب در استان مرکزی

معرفی گیاه سوروف

کاه و کلش شالیزارهای گیلان خریداری می‌شود

آشنایی با موز صورتی

ظرفیت ایران برای استفاده از انرژی خورشیدی

تنش آبی در ۲۰ درصد از باغ های گچساران

اما و اگرهای انتقال آب از دریای عمان

افزودن ۲۵۰ کمباین به ناوگان کشاورزی گلستان

معرفی حبوبات و چگونگی تثبیت ازت توسط این گیاه

فواید گل بنفشه و روغن بنفشه

لزوم جایگزینی چمن در تهران با گیاهان بومی

دست رد بر پیشنهاد افزایش ۲۰درصدی قیمت گندم

ارکیده آمیتوسیگما و نحوه نگهداری از آن

کشت نشایی و گلخانه ای راهی برای کاهش مصرف آب

کشت کاهو برای نخستین‌بار در چهارمحال و بختیاری

معرفی چند گونه گیاه شقایق

آینده شغلی و بازار کار در رشته مهندسی کشاورزی

شرکت‌های دانش‌بنیان شهر ارگانیک در تبریز ایجاد می‌کنند

اگرونیک در شبکه های اجتماعی