1397/4/25 2638

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای و دارای ارتفاعی کم می‌باشد، اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ی عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند.

معرفی گیاه کهورک یا جغجغه


Prosopis stephaniana

Prosopis farcta

Papilionaceae یا Fabaceae یا Legumes

 

کهورک یا جغجغه از گیاهان چند ساله‌ی خانواده‌ی پروانه‌واران است که به صورت بوته می‌روید؛ طول آن به ۳۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر می‌رسد. این گیاه دارای خارهای زیاد و پراکنده‌ای به طول ۳ سانتیمتر است. برگهای آن مرکب، دوتایی، و روبه‌رو هستند. برگچه‌ها تخم‌مرغی شکل و گل های آن زرد رنگ و روی محوری خوشه‌ای‌مانند قرار گرفته‌اند. این گیاه در بهار و تابستان گل می‌دهد؛ و در پاییز بسته به شرایط آب‌وهوایی خزان می‌کند. میوه‌ی آن کپسول قطور و اندکی خمیده است. گفته می‌شود عشایر بادیه نشین از دانه‌های تفت داده شده‌ی آن تغذیه می‌کنند. این گیاه که بیشتر در زمین‌های بایر و اراضی زراعتی می‌روید با  بذر تکثیر می‌یابد و به‌صورت بوته‌های پایدار باقی می‌ماند. دام از آن تغذیه می‌کند و در عین حال باعث انتشار آن نیز می‌شود.

 

 

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای است و دارای ارتفاعی کم در حدود ۲۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر می‌باشد اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ای عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند؛ که ازین حیث می‌توان آنرا بیشتر یک درخت دانست که قسمت بالایی آن به جای رشد عمودی از مجموعه‌ی بوته‌هایی افقی تشکیل ‌شده که می‌توانند در مساحتی تا ۱۰۰۰ متر مربع گسترش پیدا کنند، در حالی که همگی مرتبط با یک ریشه هستند.
 

 

بوته‌ها در ماه‌های گرم تابستان رشد قابل توجهی دارند. این گیاه می‌تواند شرایط بد آب‌وهوایی و همچنین شوری و پی‌اچ بالای خاک را تحمل کند. و البته کهورک در اقلیم مدیترانه‌ای هم رشد و نمو خوبی می‌نماید اما با سایه میانه خوبی ندارد. کهورک یا جغجغه در کل خاورمیانه دیده می‌شود. این گیاه را می‌توان در محدوده‌ی جغرافیایی گسترده‌ای از مناطق شمالی مانند جنوب روسیه گرفته تا هندوستان در شرق و الجزیره در غرب یافت. این منطقه تحت عنوان ناحیه‌ی ایرانی - تورانی شناخته می‌شود.

 

 

گیاه جغجغه یا کهورک در کشاورزی به عنوان علف هرزی سرسخت و مضر شناخته می‌شود. که برای مبارزه با آن نیاز است تا نه تنها بوته‌های آن که کل سیستم ریشه‌ای را نیز از زیر خاک حذف نمود. به‌هر روی در صورتی که بخشی کوچک از ریشه‌ی آن در اعماق زمین باقی بماند می‌تواند موجب رشد و شیوع مجدد آن گردد. در طب سنتی از میوه‌ی کهورک به عنوان دارویی مدر، همچنین در جهت درمان یبوست، بواسیر، دندان درد، دیابت، سنگ کلیه، مشکلات پوستی و غیره استفاده می‌کنند.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

نوروز ۹۸ بر همه مبارک

قیاق یا ذرت گل خوشه ای به عنوان علف هرز

ربات گرگ نما برای محافظت از زمین‌های کشاورزی

تعطیلات عید چگونه زمین‌خواران را کنترل کنیم؟

مخالفین محصولات ارگانیک چه می‌گویند؟

نیاز‌های بستر ریشه گیاه و اهمیت خاک‌ورزی مناسب

نابودی جنگل های هیرکانی تا ۱۰۰ سال دیگر

خشکسالی کشاورزی چیست؟

سال ۹۸، سالی پربار برای پرورش کرم ابریشم

نقشه محتوای کربن آلی خاک های ایران تدوین شد

در اجرای طرح‌های آبخیزداری ممانعت ایجاد می‌شود

رونمایی از ماشین سمپاش خودکار با ظاهری مخوف در آمریکا

سرمایه گذاری در روستا ها مانع مهاجرت به شهرها

تعیین زمان توزیع میوه‌های شب عید

مشکلات بیماری ها و آفات گیاه آزالیا

توسعه گردشگری روستایی، اولویت بنیاد مسکن

کار گاوآهن برگردان دار چیست؟

کنترل حمله ملخ‌های صحرایی در میناب هرمزگان

گیاهی طلایی با مصارف دارویی شناخته شده

با خواص "زردک" بیشتر آشنا شوید

تقویت بدن با رژیم غذایی رنگین‌کمانی

تولید آنزیم‌های نوترکیب دارویی در سلول هویج

کشاورزی حفاظتی و افزایش عملکرد گندم هدف پروژه ایران - سیمیت

اعلام آمادگی فائو برای مبارزه با آفت ملخ در ایران

استفاده اسپانیا و امارات از زعفران فله ایرانی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی