1397/4/25 19783

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای و دارای ارتفاعی کم می‌باشد، اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ی عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند.

معرفی گیاه کهورک یا جغجغه


Prosopis stephaniana

Prosopis farcta

Papilionaceae یا Fabaceae یا Legumes

 

کهورک یا جغجغه از گیاهان چند ساله‌ی خانواده‌ی پروانه‌واران است که به صورت بوته می‌روید؛ طول آن به ۳۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر می‌رسد. این گیاه دارای خارهای زیاد و پراکنده‌ای به طول ۳ سانتیمتر است. برگهای آن مرکب، دوتایی، و روبه‌رو هستند. برگچه‌ها تخم‌مرغی شکل و گل های آن زرد رنگ و روی محوری خوشه‌ای‌مانند قرار گرفته‌اند. این گیاه در بهار و تابستان گل می‌دهد؛ و در پاییز بسته به شرایط آب‌وهوایی خزان می‌کند. میوه‌ی آن کپسول قطور و اندکی خمیده است. گفته می‌شود عشایر بادیه نشین از دانه‌های تفت داده شده‌ی آن تغذیه می‌کنند. این گیاه که بیشتر در زمین‌های بایر و اراضی زراعتی می‌روید با  بذر تکثیر می‌یابد و به‌صورت بوته‌های پایدار باقی می‌ماند. دام از آن تغذیه می‌کند و در عین حال باعث انتشار آن نیز می‌شود.

 

 

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای است و دارای ارتفاعی کم در حدود ۲۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر می‌باشد اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ای عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند؛ که ازین حیث می‌توان آنرا بیشتر یک درخت دانست که قسمت بالایی آن به جای رشد عمودی از مجموعه‌ی بوته‌هایی افقی تشکیل ‌شده که می‌توانند در مساحتی تا ۱۰۰۰ متر مربع گسترش پیدا کنند، در حالی که همگی مرتبط با یک ریشه هستند.
 

 

بوته‌ها در ماه‌های گرم تابستان رشد قابل توجهی دارند. این گیاه می‌تواند شرایط بد آب‌وهوایی و همچنین شوری و پی‌اچ بالای خاک را تحمل کند. و البته کهورک در اقلیم مدیترانه‌ای هم رشد و نمو خوبی می‌نماید اما با سایه میانه خوبی ندارد. کهورک یا جغجغه در کل خاورمیانه دیده می‌شود. این گیاه را می‌توان در محدوده‌ی جغرافیایی گسترده‌ای از مناطق شمالی مانند جنوب روسیه گرفته تا هندوستان در شرق و الجزیره در غرب یافت. این منطقه تحت عنوان ناحیه‌ی ایرانی - تورانی شناخته می‌شود.

 

 

گیاه جغجغه یا کهورک در کشاورزی به عنوان علف هرزی سرسخت و مضر شناخته می‌شود. که برای مبارزه با آن نیاز است تا نه تنها بوته‌های آن که کل سیستم ریشه‌ای را نیز از زیر خاک حذف نمود. به‌هر روی در صورتی که بخشی کوچک از ریشه‌ی آن در اعماق زمین باقی بماند می‌تواند موجب رشد و شیوع مجدد آن گردد. در طب سنتی از میوه‌ی کهورک به عنوان دارویی مدر، همچنین در جهت درمان یبوست، بواسیر، دندان درد، دیابت، سنگ کلیه، مشکلات پوستی و غیره استفاده می‌کنند.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

۱۲۵ پروژه کشاورزی در کردستان بهره‌برداری می‌شود

آزمون خاک، پیش‌نیاز کشاورزی پایدار

کشت ۸۰۰۰ هکتار دانه‌های روغنی در لرستان

ایجاد ۳۰۰۰ فرصت شغلی در حوزه کشاورزی هرمزگان

ذخیره بیش از ۴ هزار تن کود برای کشت بهاره البرز

تجهیز ۱۰۰ هکتار از اراضی سرخه به سیستم‌های نوین آبیاری

کشت قراردادی و تضمین خرید گندم از کشاورزان نکایی

مصرف بیش از حد سموم و آفت کش‌ها سلامت مردم کهگیلویه و بویراحمد را تهدید می کنند

سبز شدن دل کشاورزان ماسالی با جشنواره گل نرگس

برگزاری دو رویداد فناوری در حوزه کشاورزی هوشمند

هر آنچه از مشخصات تا خرید نهال گردو دیرگل باید بدانید

امضای ۲ تفاهم نامه سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی خراسان‌ جنوبی

توصیه‌هایی به کشاورزان برای جلوگیری از سرمازدگی محصولات

امکان استفاده از آب شور در کشاورزی با روش دانش‌محور میسر شد

اجرای طرح تولید کشت گل و گیاهان زینتی در نیکشهر

آغاز برداشت نارنگی از شش هزار هکتار باغ‌های هرمزگان

حمایت از تشکل‌ها و اتحادیه‌ها در توسعه کشاورزی

اجرا و آغاز 36 طرح تحقیقاتی در مرکز تحقیقات کشاورزی استان مرکزی

افزایش ۵ برابری کشت قراردادی گندم در فارس

تولید یک میلیون تن برنج سفید در مازندران

راه‌اندازی اولین مزرعه گردشگری کشاورزی در اندیمشک

پیش‌بینی برداشت ۲۸ هزار تن مرکبات در سیستان و بلوچستان

برگزاری کارگاه «آشنایی با فنون کاربردی ترویج و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی»

صادرات بیش از ۱۳۰۰ تن آفت‌کش طی چهار ماه گذشته

سیب‌زمینی طارم کشت شد

اگرونیک در شبکه های اجتماعی