1397/4/25 1882

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای و دارای ارتفاعی کم می‌باشد، اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ی عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند.

معرفی گیاه کهورک یا جغجغه


Prosopis stephaniana

Prosopis farcta

Papilionaceae یا Fabaceae یا Legumes

 

کهورک یا جغجغه از گیاهان چند ساله‌ی خانواده‌ی پروانه‌واران است که به صورت بوته می‌روید؛ طول آن به ۳۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر می‌رسد. این گیاه دارای خارهای زیاد و پراکنده‌ای به طول ۳ سانتیمتر است. برگهای آن مرکب، دوتایی، و روبه‌رو هستند. برگچه‌ها تخم‌مرغی شکل و گل های آن زرد رنگ و روی محوری خوشه‌ای‌مانند قرار گرفته‌اند. این گیاه در بهار و تابستان گل می‌دهد؛ و در پاییز بسته به شرایط آب‌وهوایی خزان می‌کند. میوه‌ی آن کپسول قطور و اندکی خمیده است. گفته می‌شود عشایر بادیه نشین از دانه‌های تفت داده شده‌ی آن تغذیه می‌کنند. این گیاه که بیشتر در زمین‌های بایر و اراضی زراعتی می‌روید با  بذر تکثیر می‌یابد و به‌صورت بوته‌های پایدار باقی می‌ماند. دام از آن تغذیه می‌کند و در عین حال باعث انتشار آن نیز می‌شود.

 

 

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای است و دارای ارتفاعی کم در حدود ۲۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر می‌باشد اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ای عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند؛ که ازین حیث می‌توان آنرا بیشتر یک درخت دانست که قسمت بالایی آن به جای رشد عمودی از مجموعه‌ی بوته‌هایی افقی تشکیل ‌شده که می‌توانند در مساحتی تا ۱۰۰۰ متر مربع گسترش پیدا کنند، در حالی که همگی مرتبط با یک ریشه هستند.
 

 

بوته‌ها در ماه‌های گرم تابستان رشد قابل توجهی دارند. این گیاه می‌تواند شرایط بد آب‌وهوایی و همچنین شوری و پی‌اچ بالای خاک را تحمل کند. و البته کهورک در اقلیم مدیترانه‌ای هم رشد و نمو خوبی می‌نماید اما با سایه میانه خوبی ندارد. کهورک یا جغجغه در کل خاورمیانه دیده می‌شود. این گیاه را می‌توان در محدوده‌ی جغرافیایی گسترده‌ای از مناطق شمالی مانند جنوب روسیه گرفته تا هندوستان در شرق و الجزیره در غرب یافت. این منطقه تحت عنوان ناحیه‌ی ایرانی - تورانی شناخته می‌شود.

 

 

گیاه جغجغه یا کهورک در کشاورزی به عنوان علف هرزی سرسخت و مضر شناخته می‌شود. که برای مبارزه با آن نیاز است تا نه تنها بوته‌های آن که کل سیستم ریشه‌ای را نیز از زیر خاک حذف نمود. به‌هر روی در صورتی که بخشی کوچک از ریشه‌ی آن در اعماق زمین باقی بماند می‌تواند موجب رشد و شیوع مجدد آن گردد. در طب سنتی از میوه‌ی کهورک به عنوان دارویی مدر، همچنین در جهت درمان یبوست، بواسیر، دندان درد، دیابت، سنگ کلیه، مشکلات پوستی و غیره استفاده می‌کنند.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

برگزاری همایش ملی "زراعت، گیاهپزشکی و بیوتکنولوژی"

کشاورزان جنوب کرمان از کشت پیاز خودداری کنند

معرفی شبدر سفید و نحوه کشت آن

گیاه دارویی بارهنگ برای درمان سرفه

بیمه ماشین آلات کشاورزی تخفیف 30درصدی خورد

کتاب "گیاهان صنعتی" وارد بازار نشر شد

راه اندازی سامانه رصد بازار در هندوستان برای کشاورزان

کشاورزی بدون استفاده از خاک در صد سال آینده

پرورش نشای آنغوزه برای نخستین بار در کشور

تحویل حجمی آب کشاورزی با رعایت کارکرد مجاز

پنج سال فاصله تا بروز فاجعه عمومی آب در کشور

لزوم سرمایه گذاری در تولید عطر گل نرگس

پرورش‌ ماهی در مخازن سدهای تامین آب آشامیدنی ممنوع است

ساخت دهکده گیاهان دارویی استان خراسان جنوبی

کاشت زعفران به روش ایروپونیک برای اولین بار در کاشمر

یازدهمین نمایشگاه محصولات غذایی ارگانیک

ایران چهل‌وسومین تولیدکننده ارگانیک/ دولت باید به کشاورزان ارگانیک یارانه بدهد

محصولات سالم کد ۱۶ رقمی می گیرند

هرس درختان برگریز ضرورتی ندارد!

ابداع ربات مزرعه دار مجهز به هوش مصنوعی

معرفی شاه بلوط هندی

ثبت جهانی انگور ملایر در فهرست میراث جهانی کشاورزی

به داد اراضی شمال برسید

برداشت 63 هزار هکتار از مزارع راتون مازندران

کاشت و مراقبت از گل میخک

اگرونیک در شبکه های اجتماعی