1397/4/25 864

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای و دارای ارتفاعی کم می‌باشد، اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ی عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند.

معرفی گیاه کهورک یا جغجغه


Prosopis stephaniana

Prosopis farcta

Papilionaceae یا Fabaceae یا Legumes

 

کهورک یا جغجغه از گیاهان چند ساله‌ی خانواده‌ی پروانه‌واران است که به صورت بوته می‌روید؛ طول آن به ۳۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر می‌رسد. این گیاه دارای خارهای زیاد و پراکنده‌ای به طول ۳ سانتیمتر است. برگهای آن مرکب، دوتایی، و روبه‌رو هستند. برگچه‌ها تخم‌مرغی شکل و گل های آن زرد رنگ و روی محوری خوشه‌ای‌مانند قرار گرفته‌اند. این گیاه در بهار و تابستان گل می‌دهد؛ و در پاییز بسته به شرایط آب‌وهوایی خزان می‌کند. میوه‌ی آن کپسول قطور و اندکی خمیده است. گفته می‌شود عشایر بادیه نشین از دانه‌های تفت داده شده‌ی آن تغذیه می‌کنند. این گیاه که بیشتر در زمین‌های بایر و اراضی زراعتی می‌روید با  بذر تکثیر می‌یابد و به‌صورت بوته‌های پایدار باقی می‌ماند. دام از آن تغذیه می‌کند و در عین حال باعث انتشار آن نیز می‌شود.

 

 

کهورک با آنکه بر روی زمین بوته‌ای است و دارای ارتفاعی کم در حدود ۲۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر می‌باشد اما در زیر زمین سیستم ریشه‌ای عریض و طویلی دارد که گاه تا ۲۰ متر و بیشتر به درون خاک نفوذ می‌کند؛ که ازین حیث می‌توان آنرا بیشتر یک درخت دانست که قسمت بالایی آن به جای رشد عمودی از مجموعه‌ی بوته‌هایی افقی تشکیل ‌شده که می‌توانند در مساحتی تا ۱۰۰۰ متر مربع گسترش پیدا کنند، در حالی که همگی مرتبط با یک ریشه هستند.
 

 

بوته‌ها در ماه‌های گرم تابستان رشد قابل توجهی دارند. این گیاه می‌تواند شرایط بد آب‌وهوایی و همچنین شوری و پی‌اچ بالای خاک را تحمل کند. و البته کهورک در اقلیم مدیترانه‌ای هم رشد و نمو خوبی می‌نماید اما با سایه میانه خوبی ندارد. کهورک یا جغجغه در کل خاورمیانه دیده می‌شود. این گیاه را می‌توان در محدوده‌ی جغرافیایی گسترده‌ای از مناطق شمالی مانند جنوب روسیه گرفته تا هندوستان در شرق و الجزیره در غرب یافت. این منطقه تحت عنوان ناحیه‌ی ایرانی - تورانی شناخته می‌شود.

 

 

گیاه جغجغه یا کهورک در کشاورزی به عنوان علف هرزی سرسخت و مضر شناخته می‌شود. که برای مبارزه با آن نیاز است تا نه تنها بوته‌های آن که کل سیستم ریشه‌ای را نیز از زیر خاک حذف نمود. به‌هر روی در صورتی که بخشی کوچک از ریشه‌ی آن در اعماق زمین باقی بماند می‌تواند موجب رشد و شیوع مجدد آن گردد. در طب سنتی از میوه‌ی کهورک به عنوان دارویی مدر، همچنین در جهت درمان یبوست، بواسیر، دندان درد، دیابت، سنگ کلیه، مشکلات پوستی و غیره استفاده می‌کنند.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

آیا تمام گیاهان نیاز به نور خورشید دارند؟

تولید سالانه 400 میلیون واحد گل و گیاه در مازندران

اندازه گیری میزان شیرینی یک میوه با هوش مصنوعی

امحای 17 تن کیوی صادراتی ایران در جمهوری آذربایجان

معرفی گیاه مرتعی سورمه صحرایی

انتخاب چهار استان برای تولید محصولات ارگانیک

ورود بیش از 15 هزار تن کود به گلستان

نحوه و مقدار کود دهی به درختان میوه

بدترین تجاوز به جنگل های هیرکانی رامسر در 10 سال اخیر!

گیاهانی که گوشت دوست دارند

تولید ۳.۵ میلیون گل شاخه بریده در چهارمحال و بختیاری

فراخوان شرکت در نمایشگاه گل و گیاه و فرآورده‌های کشاورزی

در زمین های آلوده به گل جالیز، کلزا نکارید!

ثبت شهری، زندگی روستایی؛ گلایه‌های اهالی نیکروز

گرده افشانی در درختان میوه

گوجه آذربایجان غربی خوراک کدام کشورها می‌شود؟

تولید ۲۷۰ تن تخمه آفتابگردان در ابرکوه

آمادگی ترکیه برای همکاری با ایران در زمینه گیاهان دارویی

پایه های مرسوم برای پیوند و تکثیر درختان گیلاس و آلبالو

ارتقاء تولیدات کشاورزی با بهره‌گیری از اینترنت اشیاء

ساخت دستگاهی که با پرتاب هوای سرد مانع از یخ‌زدگی محصولات کشاورزی می‌شود

اهمیت حفاظت از خاک از حفظ آب کمتر نیست

پیش‌بینی کشت محصول سورگوم تا سطح 140 هزار هکتار

عید چیوفن یادآور اهمیت کشاورزی در چین

چشمه علی و چند قنات تاریخی در شهرری خشک شدند؟

اگرونیک در شبکه های اجتماعی