1396/2/18 5247

اگر قرار است محصولی نام ارگانیک را به یدک بکشد، باید در مدیریت پرورش آن دقت کرد تا به هیچ نوع سم یا کود شیمیایی آلوده نشود. بنابراین از بین بردن آفات مزارع،باغات و گلخانه‌ها به حشراتی سپرده میشود که می‌توانند بدون ایجاد آلودگی، سبزی مزرعهها را حفظ کنند.

پرورش كفشدوزك فعالیتی اقتصادی و اشتغالزا


اگر قرار است محصولی نام ارگانیک را به یدک بکشد، باید در مدیریت پرورش آن دقت کرد تا به هیچ نوع سم یا کود شیمیایی آلوده نشود. بنابراین از بین بردن آفات مزارع،باغات و گلخانه‌ها به حشراتی سپرده می​شود که می​توانند بدون ایجاد آلودگی، سبزی مزرعه​ها را حفظ کنند. حشراتی كه پرورش آنها كسب و كار جدیدی را ایجاد كرده است. از سال 73 که بحث كنترل بیولوژیك شکل گرفت، متعاقب آن کنترل سموم و کودهای شیمیایی مطرح شد. اما اگر در مزارع از سموم و آفتکش​ها استفاده نشود، قارچ​ها و آفت​ها تمام محصولات را از بین خواهد برد و عملا چیزی به نام کشاورزی وجود نخواهد داشت. بر این اساس از دشمنان طبیعی علیه آفات برگ، ساقه و میوه استفاده می‌شود كه بدون آسیب زدن به محصول، همزیستی متقابلی با گیاه برقرار می​کنند.
 
کفشدوزک‌های شكارگر از دشمنان طبیعی آفات هستند که حدود 2هزار گونه از آنها در دنیا شناخته شده است. از این حشره برای کنترل شته، کنه و آفات مکنده استفاده می​شود. نوع خاصی از آن که در ایران نیز پرورش می​یابد به عنوان «کریپتولموس» معروف است و در باغات چای و مرکبات نقش شکارگر را بازی می​کند. شاید تا به حال نام «چای ارگانیک» را نشنیده باشید اما یکی از دلایل تولید این چای وجود کفشدوزک کریپتولموس است. در صورت حضور به موقع و کافی کفشدوزک​ها در باغات چای، استفاده از هیچ نوع سمی توجیه​پذیر نیست. زیرا این حشره دوستداشتنی به شدت نسبت به سموم و آفتکش​ها حساس است.
 
شاید باور نکنید اما پرورش این حشره در ایران به طور چشمگیری رو افزایش است و افراد زیادی از کنار این شغل کسب درآمد می​کنند. هم‌اكنون با پرورش انبوه و صادرات این حشره زیبا درآمد خوبی نصیب شما می‌شود. چراكه كفشدوزك كریپتولموس در خارج از كشور حدود نیم دلار ارزش دارد.
 
نخستین قدم، تهیه غذاست
در پرورش کفشدوزک به اولین چیزی که باید فکر کنید، غذای مورد نیاز است. این حشره از شپشک​های آردآلود در کدو یا جوانه سیب​زمینی استفاده می​کند. شما قبل از هر چیز باید کدوها یا سیب​زمینی​های سالم و بدون پوسیدگی را از بازار خریداری و آنها را به شپشک آلوده کنید. لازم به ذکر است این آلودگی را که به صورت کلونی است، می​توانید از مراکز تحقیقات گیاه پزشکی و یا پرورشی به مقدار مورد نیاز تهیه کرده و کار را آغاز کرد.
 
به طور متوسط یک ماه طول می​کشد که آلودگی تمام سطح کدو را فرابگیرد. البته به فاصله هر 10 تا 15 روز باید کدوها را جابجا کرد. در روزهای سرد سال، نیاز به دستگاه گرم کننده​ای دارید که دمای اتاق را بین 25 تا 29درجه سانتی​گراد نگهدارد. انبارداری كدوها و سیب‌زمینی‌ها کاری است که به شم اقتصادی و تیزبینی خاصی احتیاج دارد. به عنوان مثال باید قیمت​های مختلف سیب​زمینی و کدو را در بازار سنجید. در مواقعی که قیمت یکی از این اقلام بالا رفت، می​توان دیگری را که قیمت پایین​تری دارد، جایگزین کرد و بدین ترتیب صرفه​جویی در هزینه​ها را مبنای کار قرار داد.
 
به هر ترتیب بنابر مساحتی که در اختیار دارید، می​توانید تعداد کدوها را تنظیم کنید. پس از آغشته شدن کامل آنها به شپشک آردآلود، اکنون غذای مورد نیاز کفشدوزک آماده است. جالب است بدانید که بسیاری از فعالان این رشته، تنها به همین حرفه مبادرت می​ورزند و ممکن است قسمت دوم و اصلی کار، یعنی پرورش کفشدوزک را دنبال نکنند. چراکه تا اینجا هم می​توانند درآمد درخور توجهی برای خود داشته باشند؛ هرچه کدوی آلوده به شپشک آردآلود بیشتر، درآمد بیشتر!
 
پرورش کفشدوزک
کفشدوزک کریپتولموس، بومی كشور استرالیا بوده و برای اولین بار در سال 1888 میلادی برای كنترل آفات معرفی شد. این گونه در طول زندگی‌اش 400 تا 500 تخم تولید می​کند. طی مراحل مختلفی که حدود یک ماه طول می​کشد، این تخم​ها به حشره بالغ تبدیل می​شوند. لارو این كفشدوزك در طول دوره لاروی به بیش از 250عدد شپشك آردآلود برای تغذیه نیاز دارد. لاروها در ابتدا اشتهای زیادی دارند، بنابراین لازم است که به طور مداوم کلونی​های شپشک را در اختیار آنها قرار دهید. پس از رسیدن به سن بلوغ، می​توانید هر کفشدوزک را به طور میانگین به قیمت 50 تا 70تومان بفروشید.
 
البته ذکر این نکته لازم است که پیش از شروع کار، مشتری​های خود را پیدا کرده و از بازار فروش اطمینان داشته باشید. مساحت مورد نیاز به وسعت کار شما وابسته است. اما دست​کم به 2اتاق 3در4 مجزا احتیاج دارید که حداقل 20متر از هم فاصله داشته باشند. یکی برای تولید شپشک و دیگری برای پرورش کفشدوزک. منفذها و خروجی​های اتاق​ها باید به طور کامل پوشیده شود. تهویه مناسب و سیستم تنظیم دما از دیگر مواردی است که رعایت آن در اتاق​ها ضروری است.
 
برآورد
حال تصور کنید که قرار است در یک هکتار باغ چای که آلوده به شپشک است، کفشدوزک​ها را رها کنید. معمولا در هر هکتار حدود 16هزار بوته چای کاشته می​شود. به طور متوسط برای هر بوته حداقل 4کفشدوزک نیاز است. اگریك چهارم بوته​ها آلوده باشد این باغ به 16هزار کفشدوزک نیاز دارد. در نتیجه درآمد شما از انتقال کفشدوزک​ها به این باغ، یک میلیون و 120هزار تومان خواهد بود. این درحالی است که سمپاشی چنین باغی، بر اساس نوع سم، بالغ بر 2میلیون تومان هزینه در بر دارد. علاوه بر آن کفشدوزک​ها به​رغم عاری بودن از آلودگی، تنها بر بوته​های هدف متمرکز می​شوند. اما در سمپاشی، باغدار مجبور است کل بوته را به سم آغشته کند تا شپشک​ها از بین بروند.
 
هم اکنون که در فصل سرد سال هستیم، تولید کلونی​های شپشک به طور چشمگیری می​تواند سودآور باشد. قیمت کدوی آلوده شده حدودا 3 تا 4برابر قیمت کدوی سالم است. بنابراین کسانی هستند که از فروش همین کدوهای آلوده امرار معاش میکنند. البته نگهداری و مراقبت از آن مهارت و کوشش خاصی را میطلبد که مستلزم کسب تجربه است. علاوه بر آن به دلیل مشکلات پرورش کفشدوزک در چنین فصولی، ممکن است در فروردین ماه سال بعد، قیمت هر کفشدوزک مادری به 200 یا 300 تومان هم برسد. پس از فرصت پیش آمده نهایت استفاده را ببرید!

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی