1397/6/18 63483

در ایران ارقام مختلف محلی و خارجی پیاز کشت می‌شوند که اکثر آنها در اثر گرده‌افشانی طبیعی خلوص خود را از دست داده و مخلوط شده‌اند و امروزه بیشتر پیازکاران، بذرهای مخلوط را کشت می‌کنند.

نحوه کشت و کار پیاز در ایران


کشت پیاز و مصرف آن توسط قبائل مختلف آسیا از زمان‌های بسیار قدیم متداول بوده است و زادگاه اصلی آن را در مناطق جنوب غربی آسیا می‌دانند. پیاز گیاهی است دوساله، یک‌پایه دگر بارور که دارای دو نوع ساقه‌ی حقیقی و کاذب می‌باشد. سوخ پیاز از متورم شدن ساقه ی کاذب ایجاد می‌شود. در ایران ارقام مختلف محلی و خارجی کشت می‌شوند که اکثر آنها در اثر گرده‌افشانی طبیعی خلوص خود را از دست داده و مخلوط شده‌اند و امروزه بیشتر پیازکاران، بذرهای مخلوط را کشت می‌کنند. ارقام عمده‌ی محلی که از روی رنگ و محل کاشت، گروه‌بندی شده‌اند عبارتند از: پیاز قرمز آذرشهر (در تبریز و آذرشهر کشت می‌شود)، پیاز قرمز ری (در اطراف تهران کشت می‌شود) و پیاز سفید (در قم و کاشان کشت می‌شود).

 

پیاز گرچه جزء گروه‌ سبزی‌های خنک است، اما در سطح تجاری، کشت آن در یک گستره‌ی دمایی از مناطق سردسیر (تبریز و ارومیه) تا گرمسیر (خوزستان و اطراف کازرون) متداول است. گیاه پیاز، در اوایل دوره رشد خود نیاز به دمای کم و در اواخر دوره‌ی رشد نیاز به دمای زیاد دارد. تشکیل سوخ و ساقه‌ی گل دهنده این گیاه تحت تاثیر طول روز و دمای هوا قرار دارد. به‌طور معمول هوای خنک و روز بلند انگیزاننده‌ی سوخ است.

 

 

زمین مناسب کشت پیاز، باید دارای خاک سبک، نرم و حاصلخیز باشد. افزودن کود حیوانی (۳۰-۲۰ تن در هکتار)  برای کشت این محصول لازم است. از کودهای شیمیایی نیتروژنه، فسفره و پتاسه نیز باید به عنوان منبع اصلی کود و یا کود سرک استفاده کرد. پیاز را بصورت نشاءکاری و یا کشت مستقیم بذر، در زمین می‌کارند. در مناطق سردسیر کشت بذر بیدرنگ پس از آخرین روز یخبندان یعنی هنگام بهار و در مناطق گرمسیر (مانند خوزستان) در پاییز، و در اطراف کازرون که نیمه‌گرمسیر است در اوایل زمستان انجام می‌گیرد. فاصله بین ردیف‌ها ۴۵-۳۰ و فاصله بوته‌ها روی ردیف ۹-۵ سانتیمتر می‌باشد. مقدار بذر مصرفی در روش کاشت مستقیم ۸-۶ کیلوگرم (اغلب جهت اطمینان از حصول بوته کافی میزان آن را به ۱۸-۱۲ کیلوگرم افزایش می‌دهند) و در نشاءکاری ۳-۲ کیلوگرم است. 

 

 
در مناطق گرمسیر، هنگام برداشت پیاز باید ۳۵-۲۵ درصد برگ‌های گیاه و در مناطق سردسیر ۵۰ درصد از برگ ها خشک شده روی زمین افتاده باشند (این امر نمایانگر رسیدن سوخ ها است). بعد از بیرون آوردن گیاه از خاک، آن را به مدت ۴-۲ روز روی زمین می‌گذارند تا در اثر گرما، قسمت انتهایی گلوگاه سوخ خشک یا خشک‌تر شود، سپس اقدام به جدا ساختن برگ‌ها از فاصله‌ی ۳-۲ سانتیمتری سوخ می‌کنند. باید دقت شود که محصول پیاز در ضمن برداشت آسیب کمتری ببیند. بطور معمول برای بهبود بخشیدن محصول آنرا به‌مدت ۴-۳ هفته در دماهای بالا (۱۵ تا ۲۵ درجه‌ی سانتیگراد) قرار می‌دهند تا سوخ‌ها مقداری از رطوبت اضافی خود را از دست بدهند، سپس آنها را در محل‌های مناسب انبار می‌کنند و یا به مراکز فروش ارسال می‌دارند.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

  1. مراد دوشنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ --- ۱۰:۵۷:۰۴

    سلام هیچ کس جز تصمیمات مسولین باعث گرانی نمیشه کشاورز به اندازه خوراک واستفاده خودش همه چیز بعمل میاره ولی زمانی که به شهر کشیده میشه وزرق وبرق شهر در گیرش می کنه به فکر وام وقرض می افته ماشین می خره جواب مخارجش سخت میشه جزوکمیته میشه واینجا دولت غرامت میده وفشار بالای دیگر اقشار میاره وگرونی پیاز......به گردن مردم میذاره بازار الان ثابت شده علت زمزمه گرانی بنزین چیه اگه نمی خواهند دوباره همه چیز گران بشه چرا نمی زارن سالی که بودجه رو بستن وحقوق هر کس مشخص شده تمام بشه هنوز گرانی سال قبل جبران نشده دوباره شروع به زمزمه کردن

  2. سلام دوشنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ --- ۱۱:۰۲:۱۸

    کارشناس محترم فکر می کنید چند درصد کشاورزان ایمیل دارن اگه دوست داری به کشاورز مشاوره بدی گزینه ایمیل معنی نداره حداکثر شماره همراه رو می تونه بده ویا الکی ی ایمیل بنویسه لطف کنید بشه با شما بزرگواران مشورت بشه نه فقط ی فضایی را تحت عنوان سایت اشغال کنید با تشکر

  3. صیاد ساری پنجشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۸ --- ۱۰:۵۸:۵۹

    سلام بذر پیاز چنده

  4. محمد دوشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ --- ۱۵:۲۶:۵۰

    قیمت بذر پیاز را می خواستم . در ضمن برا مناطق جنوب استان کرمان مثل جیرفت و کهنوج چه بذری مناسب می باشد ؟

  5. جلیل چهارشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۸ --- ۱۳:۰۶:۴۲

    نحوه کشت پیاز نشا و مقدار مصرف در هکتار و تاریخ مناسب کشت در کرمانشاه

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

استفاده از اوره به صورت تغذیه برگی

کود زیستی و افزایش راندمان باغ‌های پسته

زمینه تولید محصول سالم در کردستان فراهم شده است

برگزاری کارگاه ایجاد کسب و کار در حوزه‌ کنترل آفات شهری

روناس؛ طلای سرخ شورزی ایران

کشت ذرت علوفه ای و حبوبات جایگزین برنج می‌شود

هورمون جیبرلین و تاثیرات آن بر گیاه و میوه

قارچ گانودرما، اکسیری جادویی برای جسم و تن

‌کنگره ملی مهندسی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون کشاورزی‌

اختصاص تسهیلات کشاورزی در راستای صنایع تبدیلی

امکان فروش محصول کشاورزان قبل از برداشت

مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان برای توسعه فناوری‌های حوزه آب

معرفی میکروارگانیسم‌هایی برای کنترل آفات در کشور

کشت ۴۰هزار هکتار نخود پاییزه در استان کرمانشاه

نویسنده‌ی کانادایی برای کودکان از کشاورزی می‌گوید

ابداع حسگری که میزان نیترات خاک را بررسی می‌کند

ظرفیت تولید سالانه ۸۰ هزار تن کمپوست از پسماند نیشکر

مصرف آب بخش کشاورزی به کمتر از ۷۰ درصد می‌رسد

بهبود معیشت کشاورزان با آموزش‌های تخصصی کشاورزی

لزوم تسریع در ایجاد بازارچه تولیدات اُرگانیک و عشایری ایل سنگسر

ضرورت آموزش زنان روستایی برای تولید محصولات سالم

گرانی جهانی مواد غذایی رکورد زد

تولید پهپاد کشاورزی برای اولین بار در کشور

گیاهان دارویی، جایگزین نفت

پیشنهاد پرورش کرم ابریشم به روستایی های البرز

اگرونیک در شبکه های اجتماعی