مناظره محصولات تراریخته آری یا خیر شامگاه شنبه در برنامه تیتر برتر شبکه خبر با حضور بهزاد قرهیاضی، رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی (نماینده سازمان محیط زیست)، حجت الاسلاموالمسلمین علی کشوری، دبیر شورای راهبردی الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت و آزاد عمرانی، عضو انجمن ارگانیک ایران برگزار شد. بهزاد قرهیاضی در این نشست با اشاره به محصولات تراریخته اظهار کرد: این محصولات مفید و اجتناب ناپذیر است و در حال حاضر سویای غیرتراریخته در بازار جهانی وجود ندارد؛ مرغ و بیش از نیمی از ذرت جهان تراریخته است.
وی ادامه داد: ذرت و سویایی که بیش از 90 درصد وارد کشور میشود و روغن نباتی، مرغ، تخم مرغ، شیر، گوشت قرمز و ماهی نیز از این دست محسوب میشود که اگر اینها را خودمان تولید نکنیم باید به واردات آن بپردازیم. رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی تصریح کرد: چرا 20 سال است واردات صورت میگیرد اما دو سال است که بحث تولید مطرح میشود و میگویند این محصولات بد است.
قرهیاضی مسائل علمی و مستند را مطرح کند
حجت الاسلام علی کشوری، دبیر شورای راهبردی الگوی اسلامی پیشرفت و منتقد محصولات تراریخته در این مناظره اظهار کرد: قبل از این که دلیل فنی در مورد مخالفت تراریخته ذکر کنیم از آقای قرهیاضی میخواهیم به صورت علمی و مستند وارد بحث شوند و به سراغ کارهای تبلیغاتی نروند. وی با بیان این که آقای قرهیاضی برخی مسائل خلاف واقع را مطرح کرده و موضوع استفاده از این تکنولوژی را به رهبر معظم انقلاب نسبت دادند، گفت: رهبر معظم انقلاب در بند یک سیاستهای ابلاغی محیط زیست در سال 94 بر این موضوع تاکید داشتند که باید به سمت کشت محصولات ارگانیک برویم، اما آقایان این موضوع را مورد توجه قرار نمیدهند و سیاستهای ابلاغی را نادیده میگیرند.
حجتالاسلام کشوری افزود: رهبر معظم انقلاب میفرمایند که به سمت کشت ارگانیک برویم و بعد دوستان در ادعا به صورت کلی حرفهای دوپهلو مطرح میکنند. دبیر شورای راهبردی الگوی اسلامی پیشرفت توضیح داد: مساله اصلی تراریخته به عنوان تکنولوژی جدید یک بحث است و آوردن آن بر سر سفره مردم و این که آقایان دنبال چه نوع بحثی هستند یک موضوع دیگر محسوب میشود. وی با اشاره به بند یک سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب تاکید کرد: آقای کلانتری و قرهیاضی تکلیف خود را با سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب مشخص کنند.
حجت الاسلام کشوری با بیان این که پنج نوع استدلال در موضوع محصولات تراریخته مورد توجه کارشناسانی اعم از حوزه طب اسلامی و کارشناسان حوزه علمیه قم قرار گرفته است، گفت: امیدواریم جلسه به سمتی برود که پرسشهای ما جواب داده شود و پنج محور را مطرح خواهم کرد. وی با اشاره به پنج استدلال در انتقاد از موافقان تراریخته اظهار کرد: مساله نخست این است که ما با نگاه الگوی اسلامی پیشرفت، روش بررسی تکنولوژیهای جدید با روش موجود را نمیپسندیم.
دبیر شورای راهبردی الگوی اسلامی پیشرفت تصریح کرد: مساله دیگر بحث اشکالات امنیتی است که وارد میشود؛ در یکی از روزهای سالهای اخیر پریزیدنت جایزه جهانی غذا یعنی اقای مایکل کویین که یک مقام امنیتی امریکایی است به ایران سفر کرده و با آقای قره یاضی جلسهای برگزار کرد، بهتر است تا در مورد علت حضور وی پاسخ داده شود.
نسبت به سلامت تراریختهها مشکوکیم
حجت الاسلام کشوری ادامه داد:مساله دیگر این است که نسبت به سلامت تراریختهها مشکوک هستیم؛ ما نمیگوییم عدم سلامت تراریختهها اثبات شده یا نشده بلکه میگوییم چون این محصولات با غذای مردم مربوط است نسبت به آن مشکوک هستیم. وی افزود:مشکوک بودن محصولات تراریخته حکم میکند تا این محصولات سر سفره مردم آورده نشود.
هیچ فتوایی علیه محصولات تراریخته وجود ندارد
قره یاضی در ادامه مناظره خطاب به حجت الاسلام کشوری اظهار کرد: آقای کشوری خود را متخصص همه چیز میداند و در همه امور ورود مییابد؛ مناظره را من پیشنهاد دادهام و دوستان شهامت مناظره را نداشتند. وی در پاسخ به صحبتهای مهمان برنامه گفت: شما اشاره به سیاستهای رهبر معظم انقلاب داشتید که باید گفت ما از سیاستها صددرصد تبعیت میکنیم.
نماینده رئیس سازمان محیط زیست در این مناظره با نشان دادن نامهای که آن را مربوط به موسسه پژوهشی و حفظ آثار آیت الله العظمی خامنهای میدانست، عنوان کرد: این نامه خطاب به بنده نوشته شده و در آن بیانات و نظرات رهبر معظم انقلاب درباره مهندسی ژنتیک، بیوتکنولوژی و محصولات تراریخته ذکر شده است. قره یاضی تصریح کرد: در هیچ کجای بیانات ایشان و مراجع تقلید علیه محصولات تراریخته چیزی وجود ندارد بلکه فتاوایی صریح در این موضوع وجود دارد.
وی خطاب به حجت الاسلام کشوری ادامه داد: اگر رهبر معظم انقلاب به کشت محصولات ارگانیک تاکید کردند بنده آن را در برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار دادم و در این برنامه توسعه و کشت ارگانیک، تراریخته و محصولات سالم را مورد توجه قرار دادم. رئیس انجمن ایمنی زیستی در پاسخ به مساله امنیتی مطرح شده از سوی حجت الاسلام کشوری اظهار کرد: از نظر امنیتی ما پاسخگوی شما نیستیم و مقامات امنیتی وجود دارند و ما به آنها ایمان داریم؛ شما حضور هر فردی را توطئه تلقی میکنید.
قرهیاضی ادامه داد:مشکوک بودن شما درباره تراریختهها هم عجیب است؛ در این مورد مشکوک هستید که هستید؛ مسئول تامین سلامت مردم چه کسی است؟ وی افزود: رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد در مورد برنج تراریخته تحقیقات و گردآوری کرده و میگوید به هیچ عنوان در دنیا و ایران مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته، هیچ اثر نامطلوبی نشان داده نشده است. به گفته رئیس انجمن ایمنی زیستی، این محصولات موجب حفاظت از موجودات محیط زیستی، افزایش تنوع زیستی و بهبود کیفیت غذا میشوند.
وی افزود: برخی پزشکان همانند پزشکیان، دیناورند، لنکرانی و ...اظهار کردهاند که تراریخته مورد تایید است و ملاحظهای ندارند. رئیس انجمن ایمنی زیستی که بارها در نوع بیان خود مورد انتقاد مجری کارشناس برنامه قرار گرفته بود خطاب به حجت الاسلام کشوری گفت: آقای کشوری پاسخ دهند از چه زمانی متوجه شدند محصولات تراریخته خطرناک هستند.
رهبر معظم انقلاب درباره تراریخته توصیهای نکردند
دبیر شورای راهبردی الگوی اسلامی پیشرفت خطاب قره یاضی گفت:من متن سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب را خواندم؛ ایشان راجع به تراریخته در سر سفره مردم توصیهای نکرده اند. حجت الاسلام کشوری در ادامه مناظره با تاکید بر بحث علمی و عقلی تصریح کرد: عقلای عالم در مورد تغذیه تاکید میکنند اگر غذایی مشکوک بود خورده نشود چون سلامت انسان را به خطر میاندازد. وی ادامه داد: بهتر است از مادران و خانمها پرسیده شود اگر غذایی مشکوک بود آیا آن را به خانواده خود میدهند یا نسبت به آن تجدید نظر دارند.
این کارشناس منتقد تراریخته توضیح داد: بیش از 2017 مقاله چالشهای محصولات تراریخته را از لحاظ ایمنی زیستی و سلامت مورد نقد قرار میدهند. حجت الاسلام کشوری اظهار کرد: تراریختهها در دنیا موافقان و مخالفانی دارد که باعث میشود ما نیز نسبت به آن مشکوک باشیم و موضوع سلامت و سفره مردم را مورد توجه جدی قرار دهیم. وی تصریح کرد: نامه حدود 500 کارشناس و پزشک که در رسانهها منتشر شد نیز مشکوک بودن خود را نسبت به تراریختهها اعلام کردند.
این منتقد تراریختهها گفت: مجموعهای از تشکلهای جهانی و دانشمندان تاکید میکنند که تراریختهها مشکوک هستند بنابراین عقل هم حکم میکند نسبت به آن احتیاط کنیم. حجت الاسلام کشوری با انتقاد از صحبتهای قره یاضی گفت: قره یاضی میگوید چرا شما از زمان واردات به بعد در سال 85 صحبت نکردید که باید یادآور شد جبهه نیروهای انقلاب این موضوع را در دهه 70 بررسی کرد. رئیس انجمن ایمنی زیستی در ادامه با انتقاد از اینکه نامه 500 دانشمند و کارشناس نسبت به نقد درباره تراریخته بدون نام بوده است، گفت: نامه اساتید ذکر شده هیچگونه اسمی در خود نداشت.
قرهیاضی در دفاع از عملکرد خود و برخی حامیانش خطاب به حجتالاسلام کشوری اظهار کرد: شما اگر مشکوک هستید شک خودتان برای خودتان کافی است. وی ادعا کرد: سال قبل مقالاتی درباره تراریختهها تولید کردیم و حاصل یافتههای ما میگوید تراریختهها سالم است چرا که در زمانی برای دفع آفات نباتی از سموم استفاده میکردیم و تراریختهها مانع مصرف آن خواهد شد. نماینده رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه هر کس ایجاد وحشت و نگرانی برای مردم و مادران کند، قابل پذیرش نیست، گفت: کسانی که درباره غذا و محیط زیست ایجاد التهاب روانی در مردم کنند تروریست هستند.
در این هنگام مجری کارشناس این مناظره به انتقاد شدید از قره یاضی پرداخت و خواستار شخصی نشدن بحث و حاشیه نرفتن از سوی وی شد.
ای کاش کلانتری نظرات منتقدان را میشنید
آزاد عمرانی، عضو انجمن ارگانیک ایران نیز در این مناظره با انتقاد از سخنان اخیر عیسی کلانتری مبنی بر فاقد آگاهی بودن منتقدان تراریخته گفت: ای کاش وی نظر منتقدان را میشنید و از این صحبتها ابراز تاسف میکنیم. وی ادامه داد: در مورد سخنان قره یاضی هم اگر از هر کمپانی همانند مونسانتو هم درباره فواید تراریخته میپرسیدید همین پاسخها را ارائه میکرد. عضو انجمن ارگانیک ایران با بیان اینکه گزارشی از وزارت کشاورزی آمریکا و اتحادیه اروپا درباره تراریخته وجود دارد، گفت:در این گزارش آمده که مصرف آفت کشها پس از رهاسازی تراریختهها 12 برابر افزایش یافته و علف کشها وارد چرخه غذایی شده و آلودگی زیست محیطی شدهاند.
عمرانی توضیح داد: تراریختهها دو گروه هستند؛ یک سری دارای مقاومت به آفتکش هستند که 90 درصد حاوی این ژن را دارند و 10 درصد حاوی ژن مقاومت به آفت هستند یعنی مقاومت به علف کش و آفت دارند؛ یعنی در هر صورت محصولات تراریخته باعث افزایش علف کش میشوند و بیشتر مسایل تجاری پشت موضوع قرار دارد. وی با اشاره به برنج تراریخته گفت: در سال 96 تا 97 در موسسهای با حمایت بنیاد راکفلر برنج تراریخته و پنبه تولید شد که ایرانی نیست و منتج به آفت کش و علف کش بیشتر خواهد شد.
این کارشناس تغذیه و عضو انجمن ارگانیک تصریح کرد: در مورد اینکه تراریخته موجب کاهش سموم میشود کذب محض است؛ به عنوان نمونه مگسهای سفید در تهران نشانه مقاومت یک موجود زنده در برابر افت کش و سموم است که باید نسبت استفاده از محصولات دقت شود. عمرانی اظهار کرد: وقتی برنج تراریخته را وارد طبیعت میکنیم و این محصول با برنج دیگر تلاقی مییابد محصول چیست، آیا آزمایش شده خواهد بود و مخاطرات آن در نظر گرفته شده است؟
وی افزود: موافقان تراریخته مدام میگویند آگاهی وجود ندارد در صورتی که باید پرسید آیا برنج تراریخته آزمایشات ایمنی را طی کرده است؛ وقتی آزمون و خطا را نمیدانیم چطور میتوانیم بگوییم که محصول سالم است و چطور در برنامه ششم به سمت تولید انبوه این برنج برویم. عضو انجمن ارگانیک با انتقاد از صحبت قره یاضی درباره گزارش دانشگاه یزد گفت: این گزارش هیچ چیزی از لحاظ ایمنی ندارد و سوال این است چرا ملت ما باید اولین کشوری باشد که برنج تراریخته را وارد سفره میکند و چرا کشورهایی همانند ژاپن و آمریکا به تولید تجاری روی نیاوردند.
عمرانی تاکید کرد: توجه به ارگانیک در برنامه ششم کذب است و دوستان تولید تجاری و انبوه برنج و پنبه را در برنامه گنجانده است. وی ادامه داد:در مورد ارگانیک هم رهبر معظم انقلاب طرفدار این محصولات هستند که باید به این محصولات نیز توجه شود. این عضو انجمن ارگانیک با بیان اینکه بیماریهایی همچون سرطان و بیماریهای کبدی در حال افزایش گفت: برای پیشگیری توجه به غذای سالم لازم است؛ چرا به کشاورزی و گیاهان دارویی یا کشت دیم توجه نشده است.
عمرانی تصریح کرد:در دنیا 20 هزار محصول تراریخته وجود دارد که فقط 400 محصول ارزیابی ریسک و مخاطرات را پشت سر گذاردهاند؛ ما نیز اگر در مورد ذرت، برنج و پنبه سخن میگوییم باید تمام آزمایشات مورد توجه قرار بگیرند. وی توضیح داد: بسیاری از افراد که عنوان شده در شرکتهای خصوصی ذینفع هستند که باید به نظرات توجه شود. این عضو انجمن ارگانیک تاکید کرد: تحقیقات در حال حاضر اثبات میکند محصولات تراریخته بین پنج تا 13 درصد در افزایش سرطان سینه و برخی بیماریهای قلبی اثر دارد که باید بحث بر سر این محصولات کاملا صورت گیرد.