1396/5/31 7890

اگر شما هم جز کسانی هستید که فکر می‌کنید سبزیجات بدون مراقبت و هرس هم رشد خوبی دارند، پس مطلب امروز برای شماست!

چه‌طور سبزیجات‌مان را هرس کنیم؟


چرا باید سبزیجات را هرس کنیم؟
هرس سبزیجات به آنها کمک می‌کند بهتر رشد کنند. چیدن برگ‌ها، قسمتی از شاخه و دیگر قسمت‌های سبزیجات، به گیاه این پیام را می‌دهد که هم چنان فاز رویشی را ادامه دهد و وارد فاز زایشی (گل دهی و میوه دهی) نشود. این کار همچنین به فرم گیری و مرتب ماندن باغچه‌تان و محصول دادن بیشتر گیاهان کمک می‌کند. هرس به موقع و منظم همچنین شما را از وجود آفات و بیماری‌ها در گیاهان‌تان با خبر می‌کند و با جلوگیری به موقع مانع پیشرفت بیماری و سرایتش به تمام گیاهان‌تان می شوید.
 
هرس سبزیجات برگی
بعضی سبزیجات مانند ریحان و گشنیز فقط به خاطر استفاده از برگ‌های خوشمزه‌شان پرورش داده می‌شوند. پس در این گونه سبزیجات اگر گیاه را هرس نکنید گیاه برگ‌هایی ضعیف و کوچک تولید می‌کند و بعد از مدتی به فاز زایشی و گل دهی می‌رود و سر شاخه‌ها خشک می‌شوند. پس برای برداشت برگ‌هایی خوشمزه و سرحال و داشتن گیاهانی پر پشت، سرشاخه سبزیجات برگی را تا یک گره پایین تر بچینید. به این ترتیب برای برداشت بعدی گیاه تعداد زیادی برگ‌های جدید و ترد دارید!
بعد از مدتی، حتی با بهترین رسیدگی و هرس، گیاه به فاز زایشی می‌رود و تولید دانه می‌کند. در این زمان هیچ نوع هرسی نمی‌تواند گیاه را از خشک شدن و مرگ نجات دهد. می‌توانید از دانه‌هایی که گیاه‌تان در این زمان تولید می‌کند برای کاشت دوره بعدی سبزیجات‌تان استفاده کنید!
 
هرس سبزیجات چوبی
بعضی سبزیجات مانند آویشن، رزماری و مریم گلی با گذشت زمان شاخ و برگی چوبی پیدا می‌کنند. این سبزیجات را باید مرتب هرس کرد تا از چوبی شدن تمام شاخسارشان جلوگیری شود. هرس مناسب و نه فقط چیدن برگ‌ها، بهتر است در اوایل بهار و به محض مشاهده رشد جدید در گیاه انجام شود. بهتر است هرس را خیلی دیر تر از این زمان انجام ندهید. چرا که این کار گیاه را به رشد جدید تشویق می‌کند و گیاه به جای اینکه انرژی اش را برای زمستان گذرانی نگه دارد، آن را صرف تولید برگ‌های جدید می‌کند.
 
ابزار هرس
هرس کردن به اندازه چیدن برگ‌ها به وسیله انگشتان ساده است! تنها تفاوت آن این است که از قیچی برای این کار استفاده می‌کنید! حواستان باشد که عمل هرس را تمیز و با استفاده از یک قیچی تیز انجام دهید تا به جای له کردن و فشردن ساقه برشی تمیز در آن ایجاد کنید. معمولا برای هرس سبزیجات به قیچی‌های قوی نیاز ندارید. اما برای ایجاد برش‌هایی دقیق و تمیز در شاخسار چوبی سبزیجات از قیچی هرس مخصوص گل رز استفاده کنید. از پیچاندن و به زور کندن شاخه‌ها پرهیز کنید. این کار گیاه را بد شکل می‌کند و می‌تواند به ابتلای گیاه به بیماری‌های گیاهی منجر شود.
حتما به این نکته توجه کنید که ابزار آلات هرس‌تان تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشند تا خود وسیله‌ای برای انتقال بیماری‌های گیاهی نشوند.
 
هرس برای سالم ماندن باغچه‌تان
بگذارید صادق باشیم! هرس گیاهان کار سختی است! البته نه از لحاظ فیزیکی. از این منظر که ما مجبوریم قسمت‌هایی از گیاهان عزیزمان را ببریم و دور بیاندازیم. حتی اگر این کار به نفع آنها باشد! هرس و چیدن سرشاخه ها به شادابی، تردی و سالم ماندن گیاهان‌مان کمک می‌کند و مقدار زیادی برگ‌های تازه و خوشمزه برای آشپزی و درست کردن چاشنی ها برایمان فرآهم می‌کند علاوه بر اینکه باغچه‌مان را هم مرتب نگه می‌دارد. هرس همچنین باعث جلوگیری از ابتلای گیاهان به بیماری‌ها و آفات می‌شود. یک گیاه آشفته و نامنظم بهترین مکان برای رشد شپشک‌ها و قارچ‌ها است. با هرس و آراستن به موقع و مرتب گیاه، جریان هوا در بین شاخ و برگ آن رفت و آمد می کند و سلامت گیاه‌تان تضمین می‌شود.
 
یک نکته
در هر بار هرس مقدار زیادی از گیاه را نچینید چرا که گیاه دچار شوک می‌شود و بازسازی دوباره سخت یا غیر ممکن خواهد بود.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی