در حالی که کمتر از یکماه تا برگزاری کنفرانس بین المللی گرد و غبار در ایران -که قرار است با حضور سران محیط زیست بیش از 50 کشور جهان برگزار شود- باقی مانده، مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست از فعالان این حوزه خواست با امضا کردن نامهای که خطاب به دبیرکل سازمان ملل متحد برای «نجات میانرودان» از سدسازیهای ترکیه نوشته شده، حمایت خود را از نجات این منطقه اعلام کنند.
در این نامه بدون آنکه اشارهای به ساخت بیش از 50 سد در حوضه آبریز کرخه و کارون در ایران شده باشد، آمده است: «ترکیه در دو دهه گذشته سدهای زیادی در حوضه آناتولی جنوبی و سرچشمه های دجله و فرات ساخته که گنجایش تنها یکی از این سازه های غول آسا یعنی سد آتاترک روی فرات که در 1992 آبگیری شد به 48 میلیارد مترمکعب می رسد. همچنین ساخت سد 10.4 میلیارد مترمکعبی ایلی سو روی سرشاخه های دجله از دسامبر 2014 در دست انجام است. ساخت این سدها، نظام آبشناختی دو رودخانه بزرگ دجله و فرات را بشدت متاثر و مختل کرده و می کند و به متروکه شدن چندین میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در کشورهای سوریه و عراق انجامیده و بحرانی جدی در پایاب آنها یعنی هورالعظیم به وجود آورده است؛ بحرانی که سبب شده تا تالاب راهبردی هورالعظیم به بزرگترین کانون بحرانی ریزگرد در منطقه بدل شود.
پیامدهای ویرانگر سدسازی در ترکیه با مفاد کنوانسیون مقابله با بیابانزایی و بیانیه حقوق جوامع بومی سازمان ملل آشکارا مغایرت تام دارد. لذا از سازمان ملل متحد و یونسکو درخواست رسیدگی به وضعیت نگران کننده حقابه جوامع بومی مولد در حوضه آبخیز دجله و فرات را داریم و خواهان احیای دوباره میانرودان از طریق گشودن دریچه های سدهای آناتولی جنوبی (بویژه سد آتاترک) و جلوگیری از ساخت و آبگیری سدهای در دست ساخت (بویژه سد ایلی سو) هستیم.»
به منظور درج امضای الکترونیک خود میتوانید از این «لینک» اقدام کنید. برای امضای این نامه تنها کافی است که نام، نام خانوادگی و ایمیل خود را درج کرده و بر روی کلمه Sign کلیک نمایید.