1397/2/16 178

دکتر محمدباقر رضایی می گوید، هرچند شاهد توسعه سطح زیر کشت گل محمدی در کشور هستیم اما حرکت در مسیر فرآوری و به تبع آن تجاری سازی این گیاه بومی لاک پشتی ادامه دارد.

حرکت آهسته در مسیر تجاری سازی گل محمدی


رئیس اتحادیه انجمن های علمی گیاهان دارویی ایران با اشاره به اینکه سطح زیر کشت این گیاه بومی در کشور حدود 20 هزار هکتار تخمین زده می شود، اظهار داشت: فرآوری خاصی به جز گلاب و اسانس از گل‌محمدی در کشور نداریم. از گل محمدی علاوه بر گلاب می‌توان محصولات دیگری مانند 'کانکریت'، 'ابسولوت' و ماده معطر طبیعی 'فنیل اتیل الکل' بدست آورد که این محصولات در صنایع آرایشی، بهداشتی و غذایی کاربردهای فراوانی دارد. وی با اشاره به اینکه فرآوری اندک این گیاه معمولا براساس استاندارد انجام نمی شود افزود: به همین دلیل اغلب آنها، امکات صادرات را نداشته و در صنایع هم، قابل استفاده چندانی نیست.


رضایی ادامه داد: فعالان این حوزه اطلاعات کافی در زمینه فرآوری، رعایت استاندارد و تولید گیاه با کیفیت مناسب را ندارند و به همین دلیل بخش عمده‌ای از زحمات آنان به هدر می‌رود. فرآوری موجود بیشتر به صورت سنتی و فصلی انجام می‌شود. رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی گیاهان دارویی ایران با بیان اینکه ما از فناوری به منظور اسانس‌گیری و فرآوری، معمولا بی‌بهره هستیم، تصریح کرد: با استفاده از تجهیزات پیشرفته باید به سمت فرآوری صنعتی و استاندارد حرکت کنیم.

 

نگران افزایش بی رویه سطح زیر کشت گل محمدی هستیم
وی با اشاره به اینکه نگران افزایش بی‌رویه سطح زیر کشت گل محمدی در کشور هستیم، گفت: تولید گل محمدی به دلیل توسعه سطح زیر کشت آن، افزایش یافته اما اگر زمینه فرآوری مناسب آن فراهم نشود، زحمات کشاوزان به هدر می‌رود. رضایی ادامه داد: این گیاه مانند زعفران در حال رخنه کردن به همه نقاط کشور است و باید برای تولید اقتصادی، برند سازی و فرآوری آن فکر اساسی کرد تا فقط سطح زیر کشت افزایش نیابد. وی افزود: کشاورزان در کنار توسعه سطح زیر کشت، باید با نیاز داخلی و خارجی آشنایی داشته و با رعایت استانداردهای لازم اقدام به افزایش تولید این محصول گیاهی کنند.


دبیر کارگروه فناوری و کارآفرینی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز بر لزوم فرآوری مناسب گل محمدی تاکید کرد و گفت: ایجاد مراکز اصلاح نژاد گل محمدی، معرفی ارقام مناسب برای مناطق مختلف اقلیمی کشور و توسعه صنایع جانبی، امری اجتناب ناپذیر است. دکتر علی ابراهیمی اظهار داشت: در صورتی که رقمی توسط متخصصان مرتبط معرفی شود که اسانس و ترکیبات مناسب داشته باشد، کشاورزان با اطمینان بیشتری می‌توان به کشت آن اقدام کنند، در غیر این‌صورت و بدون توجه به معرفی رقم مناسب و عدم استحصال ترکیبات ثابت، مشکل صادرات خواهیم داشت.


وی از مزیت‌های گل محمدی را سازگاری وسیع آن در شرایط اقلیمی کشور اعلام کرد و گفت: کم توقع بودن این گیاه از نظر میزان مصرف آب، می‌تواند به عنوان یک الگوی مناسب کشت در شرایط دیم و در اراضی کم بازده و شیب‌دار محسوب شود. دبیر کارگروه فناوری و کارآفرینی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی اظهار داشت: توسعه کشت این محصول، می‌تواند اشتغال‌زایی بالایی را در مناطق روستایی ایجاد کند. همایش بین‌المللی گل محمدی با نگاه به رویکردهای جدید مانند رونق اقتصادی و افزایش فرآوری، آبان‌ماه امسال در کاشان برگزار می‌شود.در این همایش، سعی شده از تجربیات و دیدگاه‌های صاحت نظران کشورهای پیشرو در این زمینه استفاده شود.

منبع
ایرنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

روش کاشت و نگهداری گل شقایق

سورگم و زراعت در مناطق خشک

مزایای کشاورزی با روش هیدروپونیک

معرفی کتاب نکات کلیدی در میوه کاری

کشاورزان چینی در معرض خطر بیکاری

طرح ایمن‌سازی ادوات کشاورزی در روستاهای گیلان

سازندگان سدها؛ متهم در بحران آب

طرح‌ تولید لوبیا با مصرف پایین آب در استان مرکزی

معرفی گیاه سوروف

کاه و کلش شالیزارهای گیلان خریداری می‌شود

آشنایی با موز صورتی

ظرفیت ایران برای استفاده از انرژی خورشیدی

تنش آبی در ۲۰ درصد از باغ های گچساران

اما و اگرهای انتقال آب از دریای عمان

افزودن ۲۵۰ کمباین به ناوگان کشاورزی گلستان

معرفی حبوبات و چگونگی تثبیت ازت توسط این گیاه

فواید گل بنفشه و روغن بنفشه

لزوم جایگزینی چمن در تهران با گیاهان بومی

دست رد بر پیشنهاد افزایش ۲۰درصدی قیمت گندم

ارکیده آمیتوسیگما و نحوه نگهداری از آن

کشت نشایی و گلخانه ای راهی برای کاهش مصرف آب

کشت کاهو برای نخستین‌بار در چهارمحال و بختیاری

معرفی چند گونه گیاه شقایق

آینده شغلی و بازار کار در رشته مهندسی کشاورزی

شرکت‌های دانش‌بنیان شهر ارگانیک در تبریز ایجاد می‌کنند

اگرونیک در شبکه های اجتماعی