رئیس اتحادیه انجمن های علمی گیاهان دارویی ایران با اشاره به اینکه سطح زیر کشت این گیاه بومی در کشور حدود 20 هزار هکتار تخمین زده می شود، اظهار داشت: فرآوری خاصی به جز گلاب و اسانس از گلمحمدی در کشور نداریم. از گل محمدی علاوه بر گلاب میتوان محصولات دیگری مانند 'کانکریت'، 'ابسولوت' و ماده معطر طبیعی 'فنیل اتیل الکل' بدست آورد که این محصولات در صنایع آرایشی، بهداشتی و غذایی کاربردهای فراوانی دارد. وی با اشاره به اینکه فرآوری اندک این گیاه معمولا براساس استاندارد انجام نمی شود افزود: به همین دلیل اغلب آنها، امکات صادرات را نداشته و در صنایع هم، قابل استفاده چندانی نیست.
رضایی ادامه داد: فعالان این حوزه اطلاعات کافی در زمینه فرآوری، رعایت استاندارد و تولید گیاه با کیفیت مناسب را ندارند و به همین دلیل بخش عمدهای از زحمات آنان به هدر میرود. فرآوری موجود بیشتر به صورت سنتی و فصلی انجام میشود. رئیس اتحادیه انجمنهای علمی گیاهان دارویی ایران با بیان اینکه ما از فناوری به منظور اسانسگیری و فرآوری، معمولا بیبهره هستیم، تصریح کرد: با استفاده از تجهیزات پیشرفته باید به سمت فرآوری صنعتی و استاندارد حرکت کنیم.
نگران افزایش بی رویه سطح زیر کشت گل محمدی هستیم
وی با اشاره به اینکه نگران افزایش بیرویه سطح زیر کشت گل محمدی در کشور هستیم، گفت: تولید گل محمدی به دلیل توسعه سطح زیر کشت آن، افزایش یافته اما اگر زمینه فرآوری مناسب آن فراهم نشود، زحمات کشاوزان به هدر میرود. رضایی ادامه داد: این گیاه مانند زعفران در حال رخنه کردن به همه نقاط کشور است و باید برای تولید اقتصادی، برند سازی و فرآوری آن فکر اساسی کرد تا فقط سطح زیر کشت افزایش نیابد. وی افزود: کشاورزان در کنار توسعه سطح زیر کشت، باید با نیاز داخلی و خارجی آشنایی داشته و با رعایت استانداردهای لازم اقدام به افزایش تولید این محصول گیاهی کنند.
دبیر کارگروه فناوری و کارآفرینی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز بر لزوم فرآوری مناسب گل محمدی تاکید کرد و گفت: ایجاد مراکز اصلاح نژاد گل محمدی، معرفی ارقام مناسب برای مناطق مختلف اقلیمی کشور و توسعه صنایع جانبی، امری اجتناب ناپذیر است. دکتر علی ابراهیمی اظهار داشت: در صورتی که رقمی توسط متخصصان مرتبط معرفی شود که اسانس و ترکیبات مناسب داشته باشد، کشاورزان با اطمینان بیشتری میتوان به کشت آن اقدام کنند، در غیر اینصورت و بدون توجه به معرفی رقم مناسب و عدم استحصال ترکیبات ثابت، مشکل صادرات خواهیم داشت.
وی از مزیتهای گل محمدی را سازگاری وسیع آن در شرایط اقلیمی کشور اعلام کرد و گفت: کم توقع بودن این گیاه از نظر میزان مصرف آب، میتواند به عنوان یک الگوی مناسب کشت در شرایط دیم و در اراضی کم بازده و شیبدار محسوب شود. دبیر کارگروه فناوری و کارآفرینی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی اظهار داشت: توسعه کشت این محصول، میتواند اشتغالزایی بالایی را در مناطق روستایی ایجاد کند. همایش بینالمللی گل محمدی با نگاه به رویکردهای جدید مانند رونق اقتصادی و افزایش فرآوری، آبانماه امسال در کاشان برگزار میشود.در این همایش، سعی شده از تجربیات و دیدگاههای صاحت نظران کشورهای پیشرو در این زمینه استفاده شود.