پرویز کردوانی در همایش توسعه اقتصاد دریای ایران؛ چالشها و راهکارها، با بیان اینکه رتبه ایران به لحاظ جاذبههای گردشگری و طبیعتگردی در جهان دوم است، گفت: ایران به سبب قرار گرفتن در عرض ۳۰ جغرافیایی و وضعیت هوای پرفشار باید همچون دبی، صحرای آفریقا و ... بیابان بود اما کشوری استثنایی است و به برکت داشتن کوه و دریا به بیابان تبدیل نشده است. پدر علم کویرشناسی ایران ضمن اشاره به وجود انواع آب و هوا به غیر از استوایی در ایران، آب و هوای مرطوب خزری در خطه شمال را منحصر به فرد دانست و گفت: ترکمنستان به عنوان یکی از همسایگان ایران آب و هوای مرطوب دارد اما محصولاتی همچون برنج، چای، خربزه و هندوانه در آن به عمل نمیآید. وی به شرح وضعیت خلیج فارس پرداخت و گفت: خلیج فارس به ترتیب از ۱۲۰، ۶۰ و ۲۰ هزار سال پیش تاکنون سه بار خشک شده و علت این خشک شدنها وقوع یخبندانهای شدید بوده است. با این حال امکان خشک شدن دوباره خلیج فارس دیگر وجود ندارد بلکه به علت گرم شدن زمین سطح آب آن روز به روز بالاتر میآید. خوشبختانه ما کنار اقیانوس نیستیم اما این روند گرم شدن زمین که آمریکا نیز به آن کمکی نکرده، جزایر ما را زیر آب فرو برده است و باغها را تحت تأثیر قرار میدهد.
کردوانی در ادامه به امکان بالقوه کشاورزی با استفاده از آبهای دریاچه خزر اشاره کرد و گفت: در حال حاضر میگویند وضعیت آب آنقدر بد است که باید کشت فراسرزمینی داشته باشیم. مسئولان اقدام به کشت محصولات کشاورزی از جمله گندم و جو در کشورهایی همچون برزیل، قزاقستان، غنا و اوکراین کردهاند. در حالی که این کار خیانت است. کشاورزان نیز آب را هدر میدهند و مهمترین مقصر این موضوع وزارت جهاد کشاورزی است. وی در خصوص امکانات بالقوه خلیج فارس توضیح داد: خلیج فارس ۲۰۰۰ کیلومتر مرز مشترک با شهر دارد و بقیه این مرز میتواند تبدیل به کانال شده و به منظور پرورش میگو مورد استفاده قرار گیرد. این در حالی است که گوشت میگو ارزانتر از گوشت گاو و گوسفند به فروش میرود.
پدر علم کویرشناسی ایران در ادامه گفت: اگر کف یک استخر را سیاه کنیم و کف آن جلبک سبز بریزیم در عرض ۱۰ تا ۱۷ روز مقدار بسیار زیادی جلبک به عمل میآید این در صورتی است که جلبکها در معرض آفتاب و گرما باشند. این جلبکها را میتوان خشک کرد و از آنها برای تغذیه گاوها استفاده کرد. هر یک مشت جلبک خشک شده معادل سه مشت و نیم یونجه و دارای ۷۰ درصد پروتئین است. کردوانی فقدان وجود مرتع در نواحی سواحل ایران را یک مشکل اساسی دیگر دانست و گفت: مرتع ما جنگل است. گاو شاخه را میشکند و کشاورز یا دامدار چوبش را میسوزاند. درختهای حرا و کندر در حال از بین رفتن هستند و این به خاطر نبود مرتع است. وی استفاده چندمنظوره از آب را ضروری دانست و گفت: اولویت اول ما باید جوانان باشند سپس باید از این آب برای پرورش ماهی خاویار و کپور استفاده شود. بعد از اینها میتوان از آب برای کشاورزی هم استفاده کرد. اگر در آب دریا تخم جلبک بریزیم میتوانیم بعدا از جلبکها بهرهبرداری و از آنها به جای یونجه استفاده کنیم. در حال حاضر نیمی از مصرف یونجه ایران را ترکیه تأمین میکند. این در حالی است که کشور ما خود میتواند صادر کننده باشد.
کردوانی با بیان اینکه گرمسار و اصفهان و ... دیگر جای قنات نیست، اظهارکرد: اگر تا پنج شش سال دیگر به رفسنجان آب نرسانیم و آبیاری قطرهای انجام نشود دیگر پسته و انار رفسنجان وجود ندارد. وی در پایان بار دیگر سواحل و جزایر جنوب را دارای امکانات بالقوه فراوان توصیف کرد و گفت: سواحل و جزایر جنوب را باید به دست شیلات بسپارند تا از این آبها برای پرورش ماهی نیز استفاده شود.