1397/5/20 8670

معرفی گیاه سوروف


Echinochloa crus galli

Cockspur grass

Barnyard grasses - poaceae

 

سوروف که گالی و دژگال نیز نامیده می‌شود از خانواده‌ی گندمیان و یکی از مهمترین علف‌های هرز مزارع برنج در شمال کشور و تمام مناطق برنج کاری جهان است که بیشتر در نواحی معتدل تا معتدل گرم می‌روید. سوروف گیاهی است رطوبت‌دوست که در مراحل اولیه‌ی رشد شباهت فوق‌العاده‌ای به برنج دارد. این دو گیاه از روی گوشوارک و زبانک تشخیص داده می‌شوند، بدین ترتیب که در محل اتصال برگ به غلاف در برنج دو گوشوارک بالیگول پرزدار و یک زبانک دیده می‌شود؛ در حالی که در سوروف گوشوارک و زبانک وجود ندارد. ارتفاع بوته‌های سوروف ۳۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر و گاهی به‌بیش از ۱۵۰ سانتیمتر می‌رسد. طول برگ‌های آن ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر و عرض آنها ۵ تا ۱۵ میلیمتر است.

 

 

گل‌آذین سوروف سنبله‌ی باز است، سنبلچه‌ها معمولا در حول محور جمع شده کم‌وبیش منشعب و غالبا بدون ردیف مشخص هستند؛ بین ۲.۵ تا ۴ میلیمتر طول دارند و به سهولت می‌ریزند. سنبلچه ها ریشک دارند، ریشک‌ها نیز از لحاظ طول متفاوت‌اند. تا ۱۴ روز پس از گل دادن نزدیک ۳۲ درصد از بذرها و ۱۶ روز بعد از گل دادن ۹۹ درصد بذرها قادر به جوانه زدن خواهند بود. بوته‌های سوروف در یک مزرعه ی آلوده می‌توانند در هر متر مربع تا ۲۰ هزار بذر تولید کنند که علاوه بر اینکه برحسب نوع برنج و شرایط موجود خسارت آن به مزارع برنجکاری زیاد است موجب از بین رفتن برنج نیز می‌شود.

 

ریشه‌های سوروف نیز براثر شخم از نقطه‌ای به نقطه‌ی دیگر و از مزرعه ای به مزرعه ی دیگر رفته موجب ازدیاد آن در در سطح وسیع می‌گردد. بذر گیاه سوروف در عمق بیش از پنج سانتیمتر آب، چندان قادر به جوانه زدن نخواهد بود. برای مبارزه با این گیاه، علاوه بر وجین کردن، پس از ۲ تا ۶ برگی شدن از علفکش هم استفاده می‌کنند. این گیاه به عنوان علوفه‌ی گاو و سایر دام‌ها مورد استفاده قرار گرفته و گاها بدین منظور کشت و کار هم می‌شود. سوروف را به صورت سبز در طول سال برای تغذیه دام‌ها استفاده می‌کنند. این گیاه به صورت خشک تا ۶ سال می‌تواند نگه‌داشته شود. همچنین در بعضی مناطق از گیاه سوروف برای احیای خاک‌های شور و قلیایی به‌طور ویژه در مصر بهره می‌برند.

 

 

بعضا دیده شده که در هنگام کمبود غذا دانه های برخی ارقام این گیاه به مصرف انسان ها می‌رسد. در فیلیپین ریشه‌های سوروف را برای تخفیف سوءهاضمه می‌جوشانند. در جاوه برگ‌های جوان گیاه سوروف و یا جوانه‌های آن به عنوان سبزی مصرف می‌شود. در منطقه‌ی هیسار هندوستان دانه‌های سوروف را به همراه برنج کشت‌شده در مزارع، برای تهیه‌ی پودینگ برنج، در ایام روزه‌ی هندوها مورد استفاده قرار می‌دهند. زمانی در دوره‌ی سلسله‌ی جوسئون در کره، علف بارنیارد یکی از پنج محصول عمده‌ای بود که در آن سرزمین کشت‌ می‌شد. گونه‌ی Echinochloa esculenta، نوعی گونه‌ی رام‌شده‌ی سوروف همچنان در ژاپن، کره و چین در مقیاس‌های کوچک کشت می‌شود.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

آغاز برداشت گندم از مزارع خراسان شمالی

گستردگی فرصت‌های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی استان اردبیل

کشت گیاهان دارویی در ۱۴۰۰ هکتار از اراضی کم بازده لرستان

آغاز دومین مرحله آبگذاری شالیزارهای مناطق مرکزی گیلان از فردا

خرید ۳۰ تن گندم بذری در خراسان شمالی

پیش‌بینی برداشت ۵۰ تن گل‌محمدی از مزارع اسدآباد

۹۰ درصد کودهای کشاورزی، تولید داخلی است

برداشت "کلزا" از مزارع کرمانشاه آغاز شد

کاشت گیاهان دارویی از راهکارهای مقابله با بحران کم‌آبی

انجام نشاء در ۱۲۵ هزار هکتار از شالیزارهای گیلان

چرا خشکه‌کاری برنج در گلستان شکست خورد؟

پیش‌بینی تولید ۶۸ هزار تن گل محمدی در سال جاری

توسعه ۶ برابری گلخانه‌های رزن

توزیع بیش از ۷ هزار تن کود شیمیایی در خوزستان

پیش‌بینی تولید ۶۰۰۰ تن کلزا در خراسان رضوی طی سال جاری

اولین مزرعه نوآوریِ جنوب کرمان رتبه برتر کشور را کسب کرد

حفظ منابع آب و خاک تنها راه رسیدن به توسعه پایدار است

چهارمین جشنواره توت‌فرنگی در روستای گردشگری شیان برگزار می‌شود

نشاء برنج در ۲۵۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری گیلان

توسعه ۱۰۰۰ هکتاری کشت گیاهان دارویی در لرستان

نخستین مزرعه هوشمند کشور راه‌اندازی می‌شود

نشاء شالی در مزارع گلستان آغاز شد

آغاز برداشت گل محمدی از باغات بهاباد یزد

تولید ۳۲۳ هزار تن محصولات صنعتی و کشاورزی در ارس

ساخت کاتالیزور برای تصفیه آب و تولید هیدروژن

اگرونیک در شبکه های اجتماعی