1396/6/22 1748

مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفا وزارت نیرو گفت: این وزارتخانه در نظر دارد در اجرای سندی که به تازگی تدوین کرده است، مصرف آب تجدیدپذیر را در یک افق مشخص از 86 درصد کنونی به 69 درصد کاهش دهد.

یک مسئول در وزارت نیرو:

اولویت وزارت نیرو برای کاهش مصرف آب تجدیدپذیر به 69 درصد

محمد ابراهیم نیا روز سه شنبه در نخستین جشنواره ملی فناوریهای آب، بهره وری و بازچرخانی در دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در این سند 10.8 میلیارد مترمکعب حق آبه تالاب ها و رودخانه ها به رسمیت شناخته شده و تحقق همه برنامه های این سند مستلزم کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی است. وی اظهار کرد: طبق آخرین نتایج مطالعات طرح جامع آب، بیش از 90 میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می شود که فقط 13 درصد ارزش افزوده دارد، لذا باید مصرف آب در این بخش کاهش یابد. وی گفت: متوسط بارندگی در کشور سالانه 243 میلی متر می باشد و هم اکنون کل ذخیره کشور از محل بارندگی ها حدود 400 میلیارد مترمکعب است.

ابراهیم نیا افزود: اگر میزان تبخیر آب سالانه در کشور را 285 میلیارد مترمکعب در نظر بگیریم، به ازای افزایش هر 2 درجه سانتی گراد دمای هوا، 27 میلیارد مترمکعب بر تبخیر آب در ایران افزوده می شود. وی اظهار کرد: میزان آب تجدید پذیر در کشور از 130 میلیارد مترمکعب در دهه 70 به 116 میلیارد مترمکعب در سال جاری رسیده به این معنا که سرانه آب تجدیدپذیر در ایران به ازای هر نفر یکهزار و 450 مترمکعب است. وی گفت: در طرح جامع آب کشور پیش بینی شده است که جمعیت ایران در سال 1420 به 108 میلیون نفر می رسد لذا اگر میزان آب تجدیدپذیر در کشور تا آن سال تغییر نکند، سرانه آب تجدیدپذیر برای هر نفر در سال 1420 به یکهزار مترمکعب خواهد رسید، این در حالی است که در سال یاد شده به حدود 11.5 میلیارد متر مکعب آب برای شرب نیاز خواهیم داشت.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفا وزارت نیرو افزود: هم اکنون مصرف آب در بخش صنعت کشور 1.8 میلیارد متر مکعب است که اگر ایران بخواهد به قطب صنعتی تبدیل شود، در سال 1420 به 5.6 میلیارد متر مکعب آب در بخش صنعت نیاز است. وی ادامه داد: این اعداد نشان می دهد اگر روند فعلی را در مصرف آب ادامه دهیم در سال 1420 بیش از 92 درصد از آب تجدیدپذیر فعلی را مصرف کرده ایم. وی اظهار کرد: یکی از فعالیتهای وزارت نیرو برنامه ریزی برای تامین آب در افق سال 1420 است که براساس برنامه ریزی های انجام گرفته، برای این سال با در نظر گرفتن تامین 11.5 میلیارد مترمکعب آب برای بخش شرب، از آب تجدیدپذیر کشور به میزان 116 میلیارد مترمکعب استفاده خواهیم کرد.

ابراهیم نیا گفت: همچنین در افق 1420، میزان مصرف آب در بخش صنعت را از شرایط فعلی به 2 برابر افزایش خواهیم داد و بهره گیری از صنایع پرآب در سواحل جنوب کشور را در نظر خواهیم گرفت که با این اقدامات میزان مصرف آب بخش کشاورزی باید به کمتر از 70 میلیارد مترمکعب برسد. وی افزود: وزارت نیرو استفاده و استحصال از آب نامتعارف دریاها بویژه دریای عمان را نیز مورد نظر قرار داده است. وی اظهار کرد: طرح ملی بازیافت پساب نیز که توسط دانشگاه تهران تدوین شده است، به صورت آزمایشی در مشهد اجرا می شود تا پساب و بازچرخانی آن به نفع احیای دشتها و برای شرب مورد استفاده قرار گیرد.

وی گفت: در طرح جامع آب کشور کل فاضلاب تولیدی از مصارف مختلف 32 میلیارد متر مکعب عنوان شده که از این میزان 26.8 میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی، 4.5 میلیارد مترمکعب در فاضلاب های شهری و روستایی و یک میلیارد مترمکعب در بخش صنعت است. ابراهیم نیا، پساب و بازچرخانی آب را موضوع روز وزارت نیرو دانست و افزود: چندین معیار برای وضعیت پساب در قالب طرحهای مختلف شامل درجه توسعه یافتگی، دیدگاه به پساب به عنوان کمبود منابع آب یا ملاحظات زیست محیطی در نظر گرفته شده است.

وی اظهار کرد: سه گزینه برای تامین آب شهر مشهد نیز در نظر گرفته شده که شامل تامین آب از کوه های هزار مسجد، تامین آب از دریای عمان و بازچرخانی 122 میلیون پساب آماده است. وی گفت: تامین 40 یا 50 میلیون مترمکعب آب از کوه های هزار مسجد نیاز به یکهزار و 500 میلیارد تومان اعتبار دارد و در زمینه تامین آب از دریای عمان نیز با احتساب قیمت تمام شده هر متر مکعب انتقال آب به میزان 10 هزار تومان، برای انتقال 100 میلیون مترمکعب آب از دریای عمان به مشهد سالانه یکهزار میلیارد تومان مورد نیاز است.
منبع
ایرنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی