1396/4/10 3214

سرمايه به عنوان يکی از اصلی‌ترین نهاده‌های توليد نقش مهمی را در توسعه بخش کشاوری به‌خصوص افزایش فعالیت‌های مرتبط به آن و بهره‌وری بر عهده دارد. در بخش کشاورزی سرمايه و سرمايه‌گـذاری یکی از اصلی‌ترین عنـصرهای کليـدی رشـد و توسـعه محـسوب مي‌شود.

نقش سرمایه فیزیکی در کشاورزی

سرمايه به عنوان يکی از اصلی‌ترین نهاده‌های توليد نقش مهمی را در توسعه بخش کشاوری به‌خصوص افزایش فعالیت‌های مرتبط به آن و بهره‌وری بر عهده دارد. در بخش کشاورزي سرمايه و سرمايه‌گـذاری یکی از اصلی‌ترین عنـصرهاي کليـدي رشـد و توسـعه محـسوب مي‌شود. کمبود سرمايه و انباشت آن در بخش کشاورزی کشور باعث پـايين‌آمـدن سـطح بهـره‌وري نهاده‌هاي توليد می‌شود. تجربه کشورهاي موفق در زمينه توليد محصولات کشاورزي نشان مي‌دهد که به‌کارگيري تجهيزات سرمايه‌اي در فعاليت‌هاي مختلف کشاورزي منجر به افزايش بهره‌وري عوامل توليد از جمله مديريت، نيروي کار و زمين شده اسـت. سرمایه را می‌توان به سرمایه فیزیکی و اقتصادی، انسانی و اجتماعی و فرهنگی تقسیم‌بندی كرد.
 
در این میان سرمایه فیزیکی نقش مهمی در توسعه اقتصادی دارد. اهمیت سرمایه‌گذاری در رشد و توسعه اقتصادی و کشاورزی، موضوعی اثبات شده است. برآورد شده است که حدود ٢٠درصد رشد اقتصادی آمریکا حاصل تشکیل سرمایه فیزیکی بوده است (Eisner ,١٩٨٥). یعنی در کنار فراهم‌سازی و تشکیل سایر سرمایه‌ها همانند سرمایه انسانی و اجتماعی، تشکیل سرمایه فیزیکی اهمیت داشته و نیاز به توجه به آن برای رشد اقتصادی است. مطالعه‌ای در یونان نشان داده است که توسعه زیرساخت‌های عمومی توانسته است هزینه کل بخش کشاورزی را کاهش دهد، به طوری که افزیش یک درصد در سرمایه‌گذاری‌های زیربنایی باعث شده که هزینه کل بخش کشاورزی کاهش پيدا كرده و تولید افزایش یابد؛ به طوری که تولیدات محصولات کشاورزی و دامداری کشور یونان در حدود ٠,٣٨ درصد افزایش یافته است (Mamatzakis ,٢٠٠٣.) با توجه به اهمیت سرمایه فیزکی در رشد و توسعه اقتصادی و بخش کشاورزی در کشورهای جهان برآورد شده است که به چه میزان به توسعه سرمایه فیزیکی نیاز است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در قاره آسیا  تا سال ٢٠٢٠ سالانه حدود ٧٥٠ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای زیرساخت‌های زیربنایی نیاز است.

که در حدود ٦٨ درصد آن برای سرمایه‌گذاری‌های جدید و مابقی آن برای سرمایه‌گذاری جایگزین برای استهلاک است. این اطلاعات نشان می‌دهد حدود نیمی از آن برای ایجاد و توسعه زیرساخت‌های مربوط به انرژی است. یک‌سوم برای حمل‌ونقل و ١٣ درصد برای فناوری اطلاعات است. از این مقدار سرمایه‌گذاری مورد نیاز در قاره آسیا در حدود ٥٠ درصد مربوط به کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا است که بیشترین سرمایه‌گذاری در این کشورها مربوط به برق و حمل‌ونقل است. در آمریکای لاتین سالانه در حدود چهار درصد تولید ناخالص داخلی نیاز به سرمایه‌گذاری زیربنایی است تا دسترسی به اهداف رشد اقتصادی محقق شود. آنچه تجارب جهانی نشان می‌دهد بدون توسعه زیرساخت‌های فیزیکی و زیربنایی نمی‌توان انتظار دستیابی به اهداف رشد و توسعه را متصور شد. همین انتظار برای بخش کشاورزی هم صادق است. تجارب جهانی نشان می‌دهد در بخش کشاورزی هم به سرمایه‌گذاری فیزیکی و زیربنایی نياز است.
 
سرمایه‌گذاری در کشاورزی و جنگل‌داری از طرف دولت شامل هزینه‌های مربوط به زیرساخت‌های کشاورزی، تحقیق و توسعه، آموزش و ترویج است. مطالعات مربوط به سهم مخارج دولت برای سرمایه‌گذاری کشاورزی و جنگل‌داری در میان کشورهای توسعه‌یافته و کشورهای در حال توسعه حاکی از آن است که در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی است. در کشورهای صنعتی در سال ١٩٩٢، میزان سهم دولت از مجموع هزینه‌های سرمایه‌گذاری بخش کشاورزی بین ٠,٤ تا ٩.١ درصد بوده که در اکثر کشورها در حدود ١.٥ درصد بوده است. در گزارش ارائه‌شده برای کشورهای در حال توسعه، سهم دولت از هزینه‌های سرمایه‌گذاری بخش کشاورزی بین ١.٥ تا ٧.٩ درصد در آفریقا، ١.٧ تا ٢٣ درصد در آمریکای لاتین و بين ٠.٢ تا ١٩ درصد در آسیا بوده است. آمار نشان می‌دهد که هزینه‌های سرمایه‌گذاری دولتی در بخش کشاورزی در سال‌های ١٩٨٨ تا ١٩٩٣ در آفریقا، شرق اروپا و کشورهای صنعتی کاهش یافته اما در برخی از کشورهای آسیایی مانند چین افزایش یافته است. روند سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی در زیرساخت‌های اساسی و زیربنایی حاکی از آن است که برای توسعه پایدار کشاورزی حضور هدفمند و هوشمندانه دولت در تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز ضرورت دارد.
 
فاطمه پاسبان. کارشناس کشاورزی
منبع
شرق

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی