1400/6/1 1044

کودها به‌هیچ عنوان ضرری برای خاک ندارند و کودهای زیستی، جایگزین‌های مناسبی برای کودهای شیمیایی هستند.

کودهای زیستی؛ بهترین جایگزین برای کودهای شیمیایی


یک استادیار علوم و مهندسی خاک در چهارمحال و بختیاری در خصوص مضرات کودهای زیستی، گفت: بهتر است میکروارگانیسم‌های درون کود زیستی، بومی آن منطقه باشند، همچنین لازم به یادآوری است که این کودها به‌هیچ عنوان ضرری برای خاک ندارند و کودهای زیستی، جایگزین‌های مناسبی برای کودهای شیمیایی هستند.

صاحب سودایی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی باعث کاهش تنوع زیستی در حوزه کشاورزی می‌شود، اظهار کرد: این کودها، ماده آلی  و جمعیت میکروبی خاک‌ها را نیز تقلیل می‌دهد.

وی افزود: بر همین اساس، لازم است استفاده از کودهای زیستی ترویج پیدا کند، با مصرف کودهای زیستی رشد گیاهان بهبود پیدا خواهد کرد، این کودها، رشد ریشه گیاه و جذب عناصر غذایی را تسریع می‌کنند.

یک استادیار علوم و مهندسی خاک در چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه کودهای زیستی بر اساس اثربخشی به دو نوع «بایوکنترل» و «تقویت زیستی گیاه» تقسیم می‌شوند، عنوان کرد: نوع کود بایو کنترل، زیست آفات و بیماری‌های گیاهی را مدنظر قرار می‌دهد، همچنین نوع کود تقویت زیستی گیاه، رشد گیاهان را از طریق مکانیسم‌های میکروارگانیسم‌های مفید تحت تاثیر قرار خواهد داد.

سودایی اضافه کرد: یک نوع از میکروارگانیسم‌ها، تثبیت‌کننده زیستی نیتروژن اتمسفر هستند، گروه دیگری از میکروارگانیسم‌ها، حل‌کننده فسفات در خاک‌ها بوده و از این طریق به رشد گیاه کمک می‌کنند، یک نوع از میکروارگانیسم‌ها ترکیب‌کننده آهن هستند و جذب این ماده را برای گیاه آسان می‌کنند.

وی افزود: میکروارگانیسم‌های دیگری قادر به تولید محرک‌های رشد هستند، گروه دیگری حل‌کننده سیلیکات هستند که برای حل کردن پتاسیم و عناصر ریزمغذی در ساختار سیلیکاتی خاک اثر دارند.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه کودهای آلی با کودهای زیستی تفاوت دارند، اظهار کرد: کودهای آلی (ارگانیک) حاوی ترکیبات کربنه هستند، اما کودهای زیستی، میکروارگانیسم یا متابولیت‌های میکروبی دارند.

وی در خصوص ضرر کودهای زیستی، یادآور شد: بهتر است میکروارگانیسم‌های درون کود زیستی، بومی آن منطقه باشند، لازم به یادآوری است که این کودها به‌هیچ عنوان ضرری برای خاک ندارند، اما از لحاظ ایمنی زیستی، اگر کود زیستی، باعث‌ تغییر ژنتیکی شود، شاید بتواند مضر باشد و به همین دلیل باید تاییدیه لازم را برای مصرف کسب کند.

این استادیار دانشگاه خاطرنشان کرد: کودهای زیستی، جایگزین‌های مناسبی برای کودهای شیمیایی هستند و مصرف آن‌ را کاهش می‌دهد.

سودایی با اشاره به اینکه در زمین‌های کشاورزی حجم زیادی از کود زیستی مورد نیاز است، ادامه داد: به همین دلیل توصیه می‌شود تلقیح کودهای زیستی از طریق بذر صورت بگیرد و پس از آن، آغشته کردن ریشه گیاهان زراعی با کودهای زیستی انجام شود.

این مدرس دانشگاه گفت: برای افزایش کارایی کود زیستی، باید میزان ماده آلی خاک مدنظر باشد، در خاک‌هایی که از لحاظ ماده آلی ضعیف هستند، کارایی کود زیستی کاهش پیدا می‌کند، زیرا اکثر میکروارگانیسم‌ها به یک منبع کربنه نیاز دارند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در شرایط گلخانه استفاده از کودهای زیستی از نوع بایوکنترل می‌تواند مفید باشد، زیرا در شرایط گلخانه‌ای شدت بیماری‌ها و آفات افزایش پیدا می‌کند و دیگر لازم نیست از سموم آفت‌کش استفاده کرد.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

آغاز برداشت گندم از مزارع خراسان شمالی

گستردگی فرصت‌های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی استان اردبیل

کشت گیاهان دارویی در ۱۴۰۰ هکتار از اراضی کم بازده لرستان

آغاز دومین مرحله آبگذاری شالیزارهای مناطق مرکزی گیلان از فردا

خرید ۳۰ تن گندم بذری در خراسان شمالی

پیش‌بینی برداشت ۵۰ تن گل‌محمدی از مزارع اسدآباد

۹۰ درصد کودهای کشاورزی، تولید داخلی است

برداشت "کلزا" از مزارع کرمانشاه آغاز شد

کاشت گیاهان دارویی از راهکارهای مقابله با بحران کم‌آبی

انجام نشاء در ۱۲۵ هزار هکتار از شالیزارهای گیلان

چرا خشکه‌کاری برنج در گلستان شکست خورد؟

پیش‌بینی تولید ۶۸ هزار تن گل محمدی در سال جاری

توسعه ۶ برابری گلخانه‌های رزن

توزیع بیش از ۷ هزار تن کود شیمیایی در خوزستان

پیش‌بینی تولید ۶۰۰۰ تن کلزا در خراسان رضوی طی سال جاری

اولین مزرعه نوآوریِ جنوب کرمان رتبه برتر کشور را کسب کرد

حفظ منابع آب و خاک تنها راه رسیدن به توسعه پایدار است

چهارمین جشنواره توت‌فرنگی در روستای گردشگری شیان برگزار می‌شود

نشاء برنج در ۲۵۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری گیلان

توسعه ۱۰۰۰ هکتاری کشت گیاهان دارویی در لرستان

نخستین مزرعه هوشمند کشور راه‌اندازی می‌شود

نشاء شالی در مزارع گلستان آغاز شد

آغاز برداشت گل محمدی از باغات بهاباد یزد

تولید ۳۲۳ هزار تن محصولات صنعتی و کشاورزی در ارس

ساخت کاتالیزور برای تصفیه آب و تولید هیدروژن

اگرونیک در شبکه های اجتماعی