برنامه "مناظره" رادیو گفتوگو با موضوع کودهای کشاورزی و با حضور کرمرضا محمدی رئیس هیئت مدیره گلخانهداران کرمانشاه و رئیس بازرسی اتحادیه گلوگیاه و محصولات گلخانهای کشور روانه آنتن شد. کرمرضا محمدی در آغاز با بیان اینکه در تمام دنیا برای زنجیره تامین و مصرف کودهای کشاورزی سیستمهای نظارتی وجود دارد، گفت: کودهای کشاورزی اثرات خاص خودش را در فرآیند تولید محصول دارد زیرا گاهی افزایش کود باعث مخاطراتی در سلامتی جامعه میشود. وی ضمن بیان اینکه میزان استفاده از کودها در گلخانه در طول سال متفاوت است، اشاره کرد: ابتداییترین کاری که در خصوص کودهای کشاورزی می توانیم انجام دهیم، این است که چرخه و زنجیره تامین کود را از مبدا تا مصرف مورد بررسی قرار دهیم زیرا در این زنجیره چالشهای زیادی داریم که گاها بر بازار رسانی و تولید محصولات سالم اثر منفی گذاشته است.
وی به انواع کودهای کشاورزی اشاره کرد و اظهار داشت: کودهای شیمیایی برند دار که هم وارداتی و هم تولید داخل است. همچنین در بازار کودهای زیستی و تقلبی نیز داریم. متاسفانه کودهای تقلبی در بستهبندی کودهای برند خارجی و داخلی عرضه میشود و در اختیار تولیدکننده قرار میگیرد. رئیس هیئت مدیره گلخانهداران کرمانشاه درباره مصرف کودهای شیمیایی گفت: یک استاندارد جهانی وجود دارد که مقدار باقی مانده کود در هر محصول کشاورزی را مشخص میکند. در ایران متاسفانه ابزار سنجش کودهای باقی مانده در محصولات را ندارد. وقتی آزمایش های مختلف در آزمایشگاههای گوناگون در محصولات کشاورزی را انجام میدهیم، جوابهای مختلفی هم دریافت میکنیم و در واقع نتایج هر آزمایشگاه تفاوتهای فاحشی با یکدیگر دارند.
رئیس بازرسی اتحادیه گل و گیاه و محصولات گلخانه ای کشور تصریح داشت: اساسا در ایران استاندارد جهانی میزان کود در محصولات را نداریم و اگر هم داریم در اختیار تولید کننده و کشاورز قرار نداده اند. در کشورهای اروپایی از برگ، آب و خاک و محصول آزمایش و ارزیابی انجام می دهند و هنگامی که وارد بخش عرضه هم شد، باز هم پایشهای مختلف انجام میدهند. وی درباره کودهای مصرفی در ایران بیان داشت: کودهایی که در ایران استفاده میشود، ترکیب مشخصی ندارند یا نوع ترکیب آنها استاندارد و کامل نیست.