به گزارش سه شنبه وزارت جهاد کشاورزی، «حمید رسولی» درباره میزان کود خریداریشده از تولیدکنندگان داخلی گفت: از مقدار کل کودهای یارانهای که از سوی این شرکت تأمین، تدارک و توریع میشود، ۷۵درصد آن کود اوره بوده که ۱۰۰درصد آن در داخل کشور تولید میشود و در این زمینه نه تنها هیچگونه وارداتی انجام نمیگیرد، بلکه مقادیر قابل توجهی نیز صادر میشود. به گفته وی، از میزان کود وارداتی که تنها به سه نوع کود منحصر میشود، با اعمال روشهای حمایتی هیچگونه دغدغهای برای تولیدکنندگان داخل ایجاد نمی شود.
وی با اشاره به شائبههایی که از سوی برخی تولیدکنندگان کود داخلی در مورد ارز یارانهای واردات کود مورد نیاز کشور ایجاد شده بود، اظهارداشت: از ۲۵درصد باقیمانده که شامل سه نوع از کودهای فسفاته و پتاسه است که بهعلت کمبود مواد اولیه برای ساخت آنها در داخل کشور، در حدود ۱۰درصد آن بهوسیله تولیدکنندگان داخلی تولید میشود و در حدود ۱۵درصد مابقی نیز از طریق واردات تأمین میشود. بنابراین طرح موضوعاتی به این شکل که واردات، تولید داخل را تحتالشعاع قرار داده، با توجه به سهم واردات و همچنین محدودیت آن صرفا به سه نوع کود هیاهویی بیش نیست.
مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با اشاره به تعدد برگزاری مناقصات داخلی در قیاس با مناقصات خارجی خرید کود، تصریح کرد: سیاست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی وفق سیاستهای ابلاغی وزارت متبوع، تأمین کود موردنیاز کشور از طریق تولیدکنندگان داخلی است که در این راستا در سال جاری تاکنون تعداد ۱۹ مرحله مناقصه داخلی برگزار شده است، درحالیکه مجموع مناقصات بینالمللی این شرکت فقط سه مرحله بوده است.
این مقام مسئول ادامه داد: نکته حائز اهمیت اینکه در مناقصات داخلی قیمتهای پیشنهادی تولیدکنندگان داخلی کودهای کشاورزی بههیچوجه با قیمتهای پیشنهادی تأمینکنندگان بینالمللی کود مقایسه نشده و مبنای عمل قرار نمیگیرد، بهعنوان نمونه، TSP بهعنوان بزرگترین حجم از کودهای وارداتی به کشور در سال جاری از فروشندگان بینالمللی به شکل CFR هر کیلوگرم ۱۴۰۰تومان خریداری میشوند، درحالیکه کود را از تولیدکنندگان داخلی با قیمت ۴۲۰۰تومان یعنی سه برابر قیمت کودهای وارداتی خریداری میکنیم. بنابراین در کودهای فسفاته و پتاسه از حداکثر ظرفیت و توان تولیدکنندگان داخلی کودهای کشاورزی استفاده شده و فقط مقدار کسری از طریق برگزاری مناقصات بینالمللی و واردات تأمین میشود. مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی برای شفافیت موضوع گفت:امیدواریم که کشور در ۱۵درصد کودهای وارداتی نیز خودکفا و از واردات هرگونه کودی به کشور بینیاز شود.