1398/11/29 2115

اصلاح الگوی کشت در صنعت کشاورزی می‌تواند شکوفایی این بخش را به همراه داشته باشد و مانع از برهم خوردن عرضه و تقاضای بازار شود.

خانه ملت گزارش می‌دهد؛

ضرورت اصلاح الگوی کشت برای حفظ منافع کشاورزان


طی چند سال اخیر نوسان و عدم تعیین قیمت محصولات کشاورزی متناسب با هزینه‌های تولیدی به معضلی بزرگ برای کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات تبدیل شده است و این موضوع باعث شده تا در طی سال زراعی بسیاری از کشاورزان خرد با خسارات بسیار سنگینی مواجه شوند، گاهی حجم سنگین زیان متحمل شده توسط کشاورزان باعث می‌شود تا آنها از چرخه تولید خارج شوند. حذف کشاورزان خرد و در ادامه آن کشاورزان بزرگ باعث می‌شود تا امکان تامین نیاز جامعه به برخی محصولات کشاورزی در داخل کشور از بین برود و در شرایط کنونی نیازمند واردات شویم، وارداتی که با آغاز آن مافیا و دلالان فعالیت‌های خود را شروع می‌کنند و به دنبال کسب منافع کلان خود از آب گل‌آلود بازار محصولات کشاورزی می‌شوند.
 
یکی از بزرگترین عوامل زیان یکباره کشاورزان در فصل برداشت عدم اجرای الگوی کشت است، عمده کشاورزان هیچگونه آگاهی از نیاز و کشش بازار به انواع محصولات زراعی و باغی ندارند به همین دلیل بر اساس نرخ محصولات در سال زراعی گذشته اقدام به کشت می‌کنند؛ هرچه قیمت محصول در سال زراعی قبل بالاتر باشد سطح زیر کشت آن محصول در سال زراعی جدید بیشتر می‌شود، این موضوع تراز عرضه و تقاضای بازار را نامتوازن می‌کند و محصولات تولیدی با کیفیت بالا روی دست کشاورزان می‌ماند.

هزینه برداشت محصولات کشاورزی گاهی از قیمت محصول کشت شده بالاتر است و کشاورزان علی‌رغم هزینه تولید بالا ترجیح می‌دهند دست‌رنج یک‌ساله خود را در مزارع رها کنند و اقدام به جمع‌آوری و فروش آن نکنند. محدودیت‌ و ممنوعیت‌های صادراتی نیز نقش بسیار پررنگی در وضعیت اقتصادی کشاورزان و تعیین قیمت محصولات آنها در بازار دارند، متاسفانه با وجود بازارهای بزرگ و در دسترسی مانند کشور عراق و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس استفاده چندانی از ظرفیت صادراتی محصولات کشاورزی نشده است، می‌توان در شرایطی که محصولات بیش از نیاز بازار تولید شده‌اند با صادرات آنها از زیان تولیدکنندگان جلوگیری کرد.
 
علی‌رغم اینکه گفته می‌شود بخشی از محصولات کشاورزی تولیدی در کشور ما دارای استانداردهای لازم برای حضور در بازارهای جهانی نیستند، اما شاهد استقبال بازار از محصولات ایرانی مانند زعفران و پسته هستیم. برای تصاحب جایگاه در بازارهای جهانی محصولات کشاورزی، باید حضور مستمر در آنها داشته باشیم. برخی از نهادها نیز همانند سازمان تعاونی روستایی می‌توانند با خرید حمایتی محصولاتی که کشاورزان با وجود اشباع بازار در زمینه فروش آنها دچار مشکل شده‌اند مانع از زیان و حذف آنها از چرخه تولید شوند و از سوی دیگر با ذخیره‌سازی محصول نیاز بازار در سایر فصول سال را تامین کنند.
منبع
خانه ملت

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی