1396/11/17 682

مدتی است که واژه ارگانیک در کنار کلمه کشاورزی بسیار دیده و شنیده می‌شود. حتی اگر مفهوم تخصصی آن را به خوبی درک نکرده باشیم متوجه شده ایم که کشاورزی ارگانیک اتفاق مطلوبی است که باید در بخش کشاورزی نهادینه شود.

کشاورزی ارگانیک، بازگشت به کشت و زرع سنتی نیست


مدتی است که واژه ارگانیک در کنار کلمه کشاورزی بسیار دیده و شنیده می‌شود. حتی اگر مفهوم تخصصی آن را به خوبی درک نکرده باشیم متوجه شده ایم که کشاورزی ارگانیک اتفاق مطلوبی است که باید در بخش کشاورزی نهادینه شود. شکی نیست که با مشاهده افرادی که ادعای چنین تولیدی را دارند و یا بر روی تابلوی مقابل گلخانه یا باغ، محصولاتشان را ارگانیک معرفی کرده اند  رضایتمندی ما به جایی  می‌رسد که حاضریم مبلغی بالاتر از حد معمول برای خرید یک محصول باغبانی یا کشاورزی ارگانیک پرداخت کنیم.باور مردم این است که یک محصول ارگانیک، محصولی بدون سم و مواد شیمیایی است که به طور سالم تولید شده پس ارزش دارد که حتی گرانتر خریده شود.

 

کشاورزی ارگانیک بر خلاف آنچه به نظر می‌رسد در حقیقت یک کشاورزی بدون استفاده از سم یا کود و یا هر ماده شیمیایی دیگر نیست. امروزه می‌دانیم که استفاده از مواد شیمیایی کم خطر در کشاورزی اجتناب ناپذیر است. به ویژه در مناطقی که خاک بسیار فقیر باشد و بیماری یا آفت اپیدمی شود، در آن صورت چاره ای جز مبارزه شیمیایی با آن وجود ندارد. باید اذعان داشت که کشاورزی ارگانیک عملکردی است با حداقل استفاده از مواد مضر شیمیایی که در حال حاضر بدون توجه به عواقب آن توسط بسیاری از کشاورزان ناآگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت بهتر باید گفت که امروزه متأسفانه کاربرد بی رویه از کودها و سموم شیمیایی پرخطر باعث از بین رفتن بسیاری از میکروارگانیسم‌های مفید در محیط زیست شده و دشمنان طبیعی بسیاری از آفات را از بین می‌برند. همچنین این کاربرد بی رویه با نداشتن اطلاعات کافی از دوره کارنس سموم (زمان باقیماندن سم در اندام گیاهی مورد نظر) باعث باقیماندن بسیاری از سموم در میوه‌ها و اندام‌های خوراکی بسیاری از سبزی‌ها و صیفی جات شده  است که به مصرف انسان‌ها و دام می‌رسد.

 

در صورتی که بتوان ابتدا با رعایت اصول صحیح کشاورزی یک کشت را آغاز کرد و سپس تمامی مسائل بهداشتی را طی پروسه تولید رعایت کرد، می‌توان امید داشت که شیوع آفات و بیماری بها به حداقل خود کاهش یابد.انجام آنالیزها و آزمایش‌هایی که در حال حاضر با پیشرفت علم می‌تواند قبل از کاربرد هر سم یا کود آگاهی لازم از وضعیت موجود را مشخص سازد مرحله دیگری از کاربرد بهینه کودها و سموم شیمیایی است. چنانچه موارد فوق الذکر رعایت شود به دلیل تحصیل این گونه آگاهی‌ها کیفیت تولید به طور خودکار با کاهش مصرف مواد شیمیایی مضر به حد مطلوب خواهد رسید. در حال حاضر نیز مبارزه تلفیقی با آفات و بیماری‌ها با استفاده از روش‌های مختلف کنترل مانند به کارگیری مواد بیولوژیک، روش‌های مکانیکی، زراعی و غیره مرحله دیگری از کاهش استفاده از سموم شیمیایی به تنهایی و منحصرا برای مبارزه با آفات و بیماری‌ها است.

 

در نهایت شناخت سموم پرخطر و جایگزین نمودن آن‌ها در صورت امکان با سمومی که بدون استفاده از مواد شیمیایی پرخطر به عنوان جایگزین ساخته شده است و همچنین در صورت نبود سموم جایگزین غیرشیمیایی استفاده از مواد شیمیایی کم خطرتر کمک شایانی به کاهش استفاده از مواد شیمیایی خطرناک خواهد کرد.این یک حقیقت محض است که کشاورزی ارگانیک در راستای دستیابی به غذایی با کیفیت و سالم امری است مطلوب اما نه به این معنا که صرفا باید از یک ماده آلی برای کشت وکار استفاده کرد. امروزه این تصور هست که کشاورزی ارگانیک بازگشت به کشاورزی سنتی است در حالی که نمی‌توان پیشرفت علم در کشاورزی و استفاده از مکانیزاسیون و مبارزه بیولوژیک برای کنترل آفات و بیماری‌ها و دستیابی دانشمندان و پژوهشگران به این همه دانش را در طی سال‌ها نادیده گرفت.

 

اما می‌توان با بهره گیری از این دانش و اطلاعات ارزشمند که طی سال‌ها به دست ما رسیده به طور صحیح کشاورزی را ادامه داد. حرفه کشاورزی همیشه محترم شمرده شده است و باید مراقب این حرمت بود. حفظ این حرمت، با آگاهی یافتن از اینکه می‌توان با بهره‌گیری از تجربه گذشتگان، به دست آوردن اطلاعات کافی و مستند که در نتیجه پژوهش‌ها و تحقیقات دانشمندان فراوان این بخش به دست آمده است، مشورت با اساتید فن و با بکارگیری بهترین و صحیح ترین روش‌ها برای تولید یک محصول سالم صورت خواهد پذیرفت.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

ادامه توزیع آب مورد نیاز کشاورزان از سد زاینده رود

مسیر پیشِ روی کشاورزی ایران با عضویت در اتحادیه اوراسیا

باغداران به جای فروش دانه زیتون، روغن زیتون عرضه کنند

آشنایی با درخت راش

سالم‌سازی ارقام و پایه‌های مختلف محصولات باغی کشور

جمع آوری سبزیجات به کمک ربات‌ها

معرفی برخی از انواع کاکتوس ها

قطعنامه پایانی دومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم

افزایش صد هزار تنی تولید شلتوک در گیلان

انواع مراتع ایران از نظر سطح پوشش گیاه

برداشت ۷۵ درصد برنج شالیزارهای گیلان

قیمت خرید توافقی خرما در خوزستان ۶۵ درصد افزایش یافت

اثر کودهای شیمیایی نیتراته در ساختمان خاک

اختصاص ۵۷ درصد زمین‌های کشاورزی به گندم

گیاهان دارویی؛ از مزرعه تا خانه

مهاجرت معکوس به روستاهای مازندران منجر به تولید نمی‌شود

پیوند آینده کشاورزیِ پایدار با فناوری‌های هوشمند و تولید کلان

اسراف ۷ میلیارد متر مکعب آب کشاورزی برای حفظ مالکیت زمین

تکنولوژی‌های نوین در بخش کشاورزی موجب افزایش بهره‌وری

تولمئیا گیاهی که به گیاهچه هایش کولی می‌دهد!

توسعه کشاورزی حفاظتی در قیروکارزین

قارچی که آینده موز زرد را تهدید می‌کند

سیب مازندران زودتر از دماوند به بازار آمد

پیش‌بینی تولید ۱۰ تن تمشک فرنگی در بابل

تولید ۴۵۰ کیلوگرم زعفران در کرمانشاه

اگرونیک در شبکه های اجتماعی