1396/11/17 3182

مدتی است که واژه ارگانیک در کنار کلمه کشاورزی بسیار دیده و شنیده می‌شود. حتی اگر مفهوم تخصصی آن را به خوبی درک نکرده باشیم متوجه شده ایم که کشاورزی ارگانیک اتفاق مطلوبی است که باید در بخش کشاورزی نهادینه شود.

کشاورزی ارگانیک، بازگشت به کشت و زرع سنتی نیست


مدتی است که واژه ارگانیک در کنار کلمه کشاورزی بسیار دیده و شنیده می‌شود. حتی اگر مفهوم تخصصی آن را به خوبی درک نکرده باشیم متوجه شده ایم که کشاورزی ارگانیک اتفاق مطلوبی است که باید در بخش کشاورزی نهادینه شود. شکی نیست که با مشاهده افرادی که ادعای چنین تولیدی را دارند و یا بر روی تابلوی مقابل گلخانه یا باغ، محصولاتشان را ارگانیک معرفی کرده اند  رضایتمندی ما به جایی  می‌رسد که حاضریم مبلغی بالاتر از حد معمول برای خرید یک محصول باغبانی یا کشاورزی ارگانیک پرداخت کنیم.باور مردم این است که یک محصول ارگانیک، محصولی بدون سم و مواد شیمیایی است که به طور سالم تولید شده پس ارزش دارد که حتی گرانتر خریده شود.

 

کشاورزی ارگانیک بر خلاف آنچه به نظر می‌رسد در حقیقت یک کشاورزی بدون استفاده از سم یا کود و یا هر ماده شیمیایی دیگر نیست. امروزه می‌دانیم که استفاده از مواد شیمیایی کم خطر در کشاورزی اجتناب ناپذیر است. به ویژه در مناطقی که خاک بسیار فقیر باشد و بیماری یا آفت اپیدمی شود، در آن صورت چاره ای جز مبارزه شیمیایی با آن وجود ندارد. باید اذعان داشت که کشاورزی ارگانیک عملکردی است با حداقل استفاده از مواد مضر شیمیایی که در حال حاضر بدون توجه به عواقب آن توسط بسیاری از کشاورزان ناآگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت بهتر باید گفت که امروزه متأسفانه کاربرد بی رویه از کودها و سموم شیمیایی پرخطر باعث از بین رفتن بسیاری از میکروارگانیسم‌های مفید در محیط زیست شده و دشمنان طبیعی بسیاری از آفات را از بین می‌برند. همچنین این کاربرد بی رویه با نداشتن اطلاعات کافی از دوره کارنس سموم (زمان باقیماندن سم در اندام گیاهی مورد نظر) باعث باقیماندن بسیاری از سموم در میوه‌ها و اندام‌های خوراکی بسیاری از سبزی‌ها و صیفی جات شده  است که به مصرف انسان‌ها و دام می‌رسد.

 

در صورتی که بتوان ابتدا با رعایت اصول صحیح کشاورزی یک کشت را آغاز کرد و سپس تمامی مسائل بهداشتی را طی پروسه تولید رعایت کرد، می‌توان امید داشت که شیوع آفات و بیماری بها به حداقل خود کاهش یابد.انجام آنالیزها و آزمایش‌هایی که در حال حاضر با پیشرفت علم می‌تواند قبل از کاربرد هر سم یا کود آگاهی لازم از وضعیت موجود را مشخص سازد مرحله دیگری از کاربرد بهینه کودها و سموم شیمیایی است. چنانچه موارد فوق الذکر رعایت شود به دلیل تحصیل این گونه آگاهی‌ها کیفیت تولید به طور خودکار با کاهش مصرف مواد شیمیایی مضر به حد مطلوب خواهد رسید. در حال حاضر نیز مبارزه تلفیقی با آفات و بیماری‌ها با استفاده از روش‌های مختلف کنترل مانند به کارگیری مواد بیولوژیک، روش‌های مکانیکی، زراعی و غیره مرحله دیگری از کاهش استفاده از سموم شیمیایی به تنهایی و منحصرا برای مبارزه با آفات و بیماری‌ها است.

 

در نهایت شناخت سموم پرخطر و جایگزین نمودن آن‌ها در صورت امکان با سمومی که بدون استفاده از مواد شیمیایی پرخطر به عنوان جایگزین ساخته شده است و همچنین در صورت نبود سموم جایگزین غیرشیمیایی استفاده از مواد شیمیایی کم خطرتر کمک شایانی به کاهش استفاده از مواد شیمیایی خطرناک خواهد کرد.این یک حقیقت محض است که کشاورزی ارگانیک در راستای دستیابی به غذایی با کیفیت و سالم امری است مطلوب اما نه به این معنا که صرفا باید از یک ماده آلی برای کشت وکار استفاده کرد. امروزه این تصور هست که کشاورزی ارگانیک بازگشت به کشاورزی سنتی است در حالی که نمی‌توان پیشرفت علم در کشاورزی و استفاده از مکانیزاسیون و مبارزه بیولوژیک برای کنترل آفات و بیماری‌ها و دستیابی دانشمندان و پژوهشگران به این همه دانش را در طی سال‌ها نادیده گرفت.

 

اما می‌توان با بهره گیری از این دانش و اطلاعات ارزشمند که طی سال‌ها به دست ما رسیده به طور صحیح کشاورزی را ادامه داد. حرفه کشاورزی همیشه محترم شمرده شده است و باید مراقب این حرمت بود. حفظ این حرمت، با آگاهی یافتن از اینکه می‌توان با بهره‌گیری از تجربه گذشتگان، به دست آوردن اطلاعات کافی و مستند که در نتیجه پژوهش‌ها و تحقیقات دانشمندان فراوان این بخش به دست آمده است، مشورت با اساتید فن و با بکارگیری بهترین و صحیح ترین روش‌ها برای تولید یک محصول سالم صورت خواهد پذیرفت.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی