برنامه "مناظره" رادیو گفتوگو با موضوع آیا قانون بازنگری ایمنی زیستی نیاز به بازنگری دارد یا خیر؟ و با حضور دکتر آزاد عمرانی دکترای بیوشیمی و عضو هیئت رئیسه انجمن ارگانیک ایران به روی آنتن رفت. دکتر آزاد عمرانی در آغاز با بیان اینکه اصولا در برخورد با فناوریهای نوین چالشهای مختلفی وجود دارد، اظهار داشت: در مواجه با چالش، دولتهایی وجود دارند که فناوریها را رصد میکنند و قبل از ورود آن به بازار، راهکارها و تمهیدات لازم را پیشاپیش سیاست گذاری میکنند. به عنوان مثال حدود ده سال است که خودروهای هوشمند بدون راننده اختراع شد، دولت آلمان اجازه داد خودروهای بدون سرنشین در مزارع کار کنند. در واقع دولت قبل از اینکه وارد بازار شود آن را امتحان میکند.
وی افزود: بعضی دولتها نیز رویکردی اقتضایی دارند یعنی فناوری وارد بازار و جامعه میشود و بعد تازه دولت به این فکر میکند که چگونه با عوامل آن مقابله کند. متاسفانه در رابطه با ایمنی زیستی نیز چنین حالتی وجود داشته است یعنی محصولات آن وارد و مصرف شده و سپس با یک تاخیری شش ساله قانون ایمنی زیستی را مصوب کردیم. وی با اشاره به تصویب قانون ایمنی زیستی در سال ۸۸ بیان داشت: این قانون که در سال ۸۸ تصویب شده است، همچنان به درستی اجرا نشده است، ضمن اینکه ابهاماتی در خود قانون وجود دارد که برداشتهای متنوعی را از این قانون ایجاد میکند. این دکترای بیوشیمی از تحقیقات مرکز پژوهشهای مجلس در رابطه با اجرای قانون ایمنی زیستی گفت و بیان کرد: رویکردهای زیست محیطی محصولات یکی از مباحثی است که مطرح شده و بیان کردهاند مخاطرات زیستمحیطی در قانون ایمنی زیستی، بیشتر از مخاطرات سلامتی است. به همین جهت نیاز است اصل احتیاط آمیز در قانون ایمنی زیستی تقویت شود.
عضو هیئت رئیسه انجمن ارگانیک ایران در ادامه درباره سهم کشورهای تولید کننده زیست فناوری گفت: کشورهای تولیدکننده محصولات بیوتکنولوژی و خصوصا محصولات دستکاری شده ژنتیکی خیلی کم هستند و چهار کشور غربی ۹۰ درصد این محصولات را تولید میکنند و ده درصد باقی مانده محصولات نیز توسط ۲۶ کشور تولید میشود. وی همچنین با تاکید بر لزوم پرهیز از نگاه سیاه و سفید درباره محصولات ژنتیک بیان داشت: بیشتر محصولاتی که در حوزه زیستفناوری و تراژنه تولید میشود، مصرف غیرخوراکی دارد و اگر به مصرف خوراکی میرسد برای دام مصرف میشود.