محمدرضا رضاپناه دانشیار مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی و مدیر قطب علمی ارگانیک در نشست «فرآوردههای غذایی تراریخته با منشأ دامی» که در سالن کنفرانس فرهنگستان علوم برگزار شد، بحث از محصولات تراریخته را مهم ارزیابی کرد و گفت: گروه دامپزشکی فرهنگستان علوم به درستی به بحث مهم تراریخته وارد شده است؛ زیرا بخشی از محصولات تراریخته در کشورهای مختلف جهان به مصرف دام میرسد و امیدوارم حاصل این جلسات نتایج خوبی را برای ارشاد رسانهها و مراکز علمی داشته باشد. وی با اشاره به اینکه مسئله تراریخته و ارگانیک یک معادله چندگانه است و نباید آن را سیاه و سفید دید، تشریح کرد: گفته شد که به میزان ۱۰ میلیون تن با ارزش ۳ میلیارد دلار محصولات تراریخته به کشور وارد میشود این مقدار تقریبا معادل حدود ۱۰ درصد تولیدات کشور است که جزء محصولات با ارزش افزوده هم هست. در سوی دیگر این معادله، حدود یک دهم درصد محصولات ارگانیک در کشور تولید میشود.
وی گفت: محصولات ارگانیک حدود یک درصد از کل سطح زیر کشت زمین های کشاورزی را به خود اختصاص دادهاند در حالی که در داخل کشور این رقم یک دهم درصد است. برای تولید محصول سالم در داخل کشور میتوان تولید محصولات ارگانیک را افزایش داد. رضاپناه ادامه داد: اخیرا با سه کشاورز در نوزدهمین کنگره بینالمللی ارگانیک شرکت کردیم. دنیا تا کنون نوزده کنگره بینالمللی علمی با موضوع کشت ارگانیک برگزار کرده است و کشاورزان هم در این کنگره به تبادل اطلاعات راجع به تولیدات ارگانیک میپردازند. وی با تأکید بر ضرورت بسط مطالعات و ارائه راهکار درباره تأمین امنیت غذایی خواستار کمک ویژه به قطب علمی ارگانیک در این راستا شد.
گفتنی است مهندسی ژنتیک و کشت محصولات تراریخته توانسته است با کاهش و گاه حذف مصرف سم، کاهش انتشار گازهای گلخانهای معادل خروج ۱۲ میلیون خودرو از جادهها و کاهش نیاز به تبدیل ۱۷۴ میلیون هکتار از منابع طبیعی به زمین کشاورزی به سلامت محیط زیست و مصرفکننده که از اهداف صنعت ارگانیک هستند کمک کند. بنابراین، کشاورزی ارگانیک و مهندسی ژنتیک از روش های مطرح برای تولید غذای سالم و حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست هستند. در هیاهوی جریانهای رسانهای که عموما از سوی قدرتهای جهانی و با هدف عقب ماندگی کشورها در دستیابی به فناوریهای نوین طراحی شدهاند تلاش شده کشت ارگانیک و تولید محصولات تراریخته را در تقابل با هم نشان دهند.