کاکتوسها جز بهترین گیاهان خانگی هستند. ابعاد کوچک و مقاومت بالایشان، همه را مجذوب میکند و به همین خاطر است که این روزها، همهی ما یکی دو تا از آنها را در خانه یا محل کار داریم. نگهداری از آنها اما شرایط و قوانین خاص خودش را دارد که بد نیست آنها را بدانید. آن هم در شرایطی که کمتر کسی رعایت این گیاه فانتزی را میکند و معمولا از آن توقع دارند که یک گوشه بنشیند و رشدش را بکند!
بالاخره به کاکتوس آب بدهیم یا نه؟
چرا که نه! کاکتوس هم درست مثل تمام گیاهان دیگر به آب نیاز دارد اما این آب باید حساب شده باشد. این حساب و کتاب را باید بر حسب اندازه گلدانتان انجام دهید! معمولا این آبیاری باید بین 4 تا 8 قاشق غذاخوری در هفته باشد.
فوت و فن آبیاری کاکتوس
میخواهم ترفندی را که مدتها پیش از یک فروشنده کاکتوس یاد گرفتم، به شما هم آموزش بدهم. این ترفند باعث رشد و تقویت بهتر کاکتوس میشود. در یک بطری یک و نیم لیتری آب، دو عدد قرص ضدبارداری LD را حل کنید و در هر بار آبیاری به طور مساوی از بطری حاوی LD و آب معمولی استفاده کنید.
ترفند دوم این است که به هیچوجه موقع آبیاری کاکتوس، روی خود گیاه آب نریزید و فقط سعی کنید تا خاکش را نمناک کنید.
و سومین و مهمترین نکته! فراموش نکنید باید به کاکتوس حساب شده آب داد تا از پوسیدگی ریشه که مهمترین علت نابودی کاکتوس است، جلوگیری کنید.
کاکتوس نور خورشید خیلی خیلی زیاد میخواهد؟
نه! کاکتوستان را با این کار فقط آفتاب سوخته میکنید و آن را ضعیف میکنید. چه کسی گفته کاکتوس باید مدام زیر نور مستقیم خورشید باشد؟ رنگ پریدگی نقطه نقطه کاکتوسها ناشی از همین نور زیاد است و در قسمتهای بدون خار، زخمهای قهوهای یعنی کاکتوس آفتاب سوخته شده است. راستی! اگر کاکتوس را از جایی خریدید که نور کمی به آن میرسیده، با نور زیاد و مستقیم آفتاب غافلگیرش نکنید. یک هفتهای به گیاه زمان بدهید و آرام آرام به نور خورشید نزدیکش کنید.
گلدان کوچک چه بلایی سر کاکتوس میآورد؟
وقتی ریشههای کاکتوس، به خاطر فضای کم؛ فشرده شود احتمال مرگ کاکتوستان زیاد است. ریشهها آنقدر متراکم میشوند که آب به همه آنها نمیرسد و در نتیجه خشک میشوند. پس تنبلی نکنید و اگر نمیتوانید در زمان مناسب گلدان را به کار بلدی بسپارید از او بخواهید گلدان کاکتوس را عوض کند.
نکته خیلی مهم: خاک کاکتوس مخصوص است! نروید از باغچه جلوی در خانه خاک بردارید و کاکتوس بیچاره را بگذارید وسط آن. خاک کاکتوس باید طوری باشد که آب اضافی به راحتی از آن خارج شود. موقع جابهجایی هم فرصت را غنیمت بشمارید و ریشهها را چک کنید که سالم باشند.
رازهای نگهداری از کاکتوس
لکه های زنگی رنگ روی بدنه کاکتوس چیست؟
یکی از عوامل شایع پوسیدگی کاکتوس همین لکهها هستند. لکههایی که به شما میگویند قارچها به ریشه گیاه حمله کردهاند و دیر یا زود کار کاکتوستان تمام است! اینجا باید فورا دست به کار شوید و گیاه را از بقیه کاکتوسهایتان دور کنید. بعد آن را از ریشه در بیاورید. تمام قسمتهای آسیب دیده را از بدنه کاکتوس جدا کنید و دور بریزید. حواستان باشد به ریشه و بدنه سالم آسیب نزنید. از قارچکش استفاده کنید؛ ترجیحا «بنومیل» که قیمتش هم چیزی حدود 4 هزار تومان است. یک سرقاشق از آن را با 2 الی 3 لیتر آب مخلوط کنید و گیاه را در کامل در محلول فرو ببرید و بعد از چند ثانیه بیرون بکشید. خوب بررسی کنید تا هیچ پوسیدگی روی کاکتوس نمانده باشد. بازهم آن را در محلول ببرید و بگذارید در سایه و یکی دو روز، کاری به کارش نداشته باشید! بعد از آن در خاک نرم کاکتوس دوباره بکاریدش و از 3،4 روز بعد آبیاری را شروع کنید.
نکته اول: اسپری کردن محلول آب و قارچ کش، به تنهایی؛ دردی را دوا نمیکند!
نکته دوم: به جای بنومیل، محلول کف و صابون هم به کارتان میآید.
اگر کاکتوس را هم خشک کردیم...
اگر آبیاری را کم یا قطع کنید، گیاه خشک میشود. یعنی اول به خواب فرو میرود و با تداوم این حالت میمیرد. راه حل بهبودش چیست؟ آبیاری! اما یک نکته مهم و ضروری را یادتان نرود. کمکم به گیاه خشک شده آب بدهید. چون بخشی از ریشههایش را از دست داده و زیاد آب دادن باعث میشود همان مقدار کم ریشههای سالم هم بپوسد!
نگهداری از کاکتوس
کاکتوس سرما زده را چه کنیم؟
هیچ کار نمیتوانید بکنید جز بریدن قسمتهای سرما زده. فصل سرما پیش رو است ممکن است سهوا کاکتوس را در معرض سرما قرار دهید. معمولا آسیب سرمازدگی دو روز بعد دیده میشود. آنجا که سلولهای مرده مشخص میشوند. متاسفانه در چنین حالتی درمانی وجود ندارد و فقط درس عبرتی میشود تا از آن پس موقع سرما، حداقل از یک پوشش ساده بر روی گیاه استفاده کنید.