علیاصغر خرازی ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به اینکه پرورش کرم ابریشم موضوع نوپایی در استان همدان است اظهار داشت: پرورش کرم ابریشم پیشینهای 4 هزار و 500 ساله در جهان دارد. وی با اشاره به اینکه در ایران در دوران صفویه پرورش کرم ابریشم مدنظر قرار گرفته شد، افزود: به صورتی که ایران سومین تولیدکننده جهانی ابریشم محسوب میشد و میزان تولید در آن زمان 3 هزار تن بود. خرازی با بیان اینکه در استان همدان پرورش کرم ابریشم از مردادماه سال 94 شروع شد، عنوان کرد: دولت مناطقی را برای پرورش کرم ابریشم در نظر گرفته است و استان همدان نیز به عنوان یکی از مناطق مستعد در نظر گرفته شده برای پرورش کرم ابریشم است.
مدیر زنبورداری و کرم ابریشم جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید بر اینکه نیاز کشور به ابریشم سالانه 700 الی 750 تن است، تصریح کرد: میزان تولید ابریشم سالانه در سطح کشور 100 الی 150 تن است و باقی مانده نیاز به این محصول از طریق واردات تأمین میشود. خرازی با بیان اینکه دورهی آموزشی در راستای پرورش کرم ابریشم در فروردینماه سال 95 برگزار شد، اظهار داشت: در سال 95 نزدیک به 20 جعبه تخم نوقان و یک هزار اصله نهال درخت توت اصلاحشده بین افراد تولید کننده توزیع شد. مدیر زنبورداری و کرم ابریشم جهاد کشاورزی استان همدان تأکید کرد: کل دوره نوقان داری در استان 45 روز است و استان همدان به عنوان استان مستعد حداقل 2 بار در سال میتواند پرورش کرم ابریشم را داشته باشد.
خرازی بیان کرد: با رعایت الزامات و شرایط محیطی لازم برای پرورش کرم ابریشم از یک جعبه تخم نوقان 20 الی 30 کیلوگرم پیله تولید میشود. این مسئول با اشاره به اینکه هر جعبه تخم نوقان دارای 25 هزار تخم نوقان است، افزود: قیمت هر جعبه تخم نوقان 70 هزار تومان است که با یارانه دولتی فقط 7 هزار و 500 تومان بابت خرید هر جعبه تخم نوقان دریافت میشود. مدیر زنبورداری و کرم ابریشم جهاد کشاورزی استان همدان گفت: امسال حدود 30 جعبه تخم نوقان و 2 هزار نهال اصلاح شده توت در بین علاقمندان پرورش کرم ابریشم توزیع شد. خرازی با تأکید بر اینکه خرید تضمینی پیله توسط دولت کیلویی 30 هزار تومان است، عنوان کرد: یک جعبه تخم نوقان میتواند 20 الی 30 کیلوگرم پیله تولید کند.
وی با اشاره به اهداف پرورش کرم ابریشم، اظهار داشت: ارتقای بهداشتی جایگاه کرم ابریشم و تغذیه آن، شناسایی فعالان و بهرهبرداران نوقان داری در سطح استان و ساماندهی پرورش کرم ابریشم از جمله اهداف پرورش کرم ابریشم است. مسئول زنبورداری و کرم ابریشم جهاد کشاورزی استان همدان بیان کرد: دولت با تعیین یارانه بر روی 18 الی 22 استان برنامهریزی نموده تا این استانها بتوانند در راستای پرورش کرم ابریشم فعالیت کنند. خرازی با بیان اینکه در سطح استان پرورش کرم ابریشم در 2 دوره با توجه به شرایط آب و هوایی انجام میشود، تأکید کرد: معمولاً توزیع نهال درخت توت در اسفند و اوایل فروردین و توزیع تخم نوقان در اردیبهشتماه انجام میشود.
وی با تأکید به اینکه تولید کرم ابریشم زمینه مناسبی برای اشتغال بانوان روستایی است، افزود: گذراندن دورههای آموزشی و نظارت مستمر بر تأمین خوراک و تنظیم دما و رطوبت از شرایطتی است که باید در پرورش کرم ابریشم رعایت شود. مسئول زنبورداری و کرم ابریشم جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به اینکه سرشماری سالانه واحدهای زنبورداری هرساله 22 مهر الی 27 مهر انجام میشود، گفت: هرساله این سرشماری در مدت زمان تعیین شده انجام و تعداد کندو و زنبوران داران مشخص میشود. خرازی با بیان اینکه در سرشماری مهرماه سال گذشته مشخص شد که در سطح استان 2 هزار و 300 زنبوردار فعال هستند عنوان کرد: از این تعداد 299 نفر دارای تحصیلات لیسانس و فوقلیسانس، 155 نفر فوقدیپلم و 968 نفر دارای تحصیلات دیپلم هستند.
وی با تأکید بر اینکه در سرشماری سال گذشته مشخص شد که در سطح استان 202 هزار کلنی زنبور عسل وجود دارد، بیان کرد: در سال گذشته یک هزار و 962 تن عسل در استان تولید شد. مسئول زنبورداری و کرم ابریشم جهاد کشاورزی استان همدان تصریح کرد: در اواخر سال 95 و اوایل امسال 186 نفر به محل صندوق توسعه ملی در ارتباط با دریافت تسهیلات زنبورداری معرفی شدهاند که بیش از 5 میلیارد تومان به این افراد تسهیلات ارائه شد. خرازی با اشاره به اینکه از جمله خدمات ارائه شده به زنبورداران ارائه دفترچه زنبورداری(پروانه زنبورداری) است افزود: یک هزار و 700 جلد دفترچه زنبورداری تا به حال در استان همدان صادر شده است.
وی اظهار داشت: پروژه ثبت مشخصات و رکوردگیری زنبورداری در سطح استان از جمله پروژههای در حال انجام است که در این راستا 80 واحد زنبورداری در سطح استان برای نظارت و بازرسی مستمر در سال تحت پوشش قرار گرفته شدهاند. مدیر زنبورداری و کرم ابریشم جهاد کشاورزی استان همدان تأکید کرد: آزمایشگاهی با مشارکت تولیدات دامی و جهاد کشاورزی راهاندازی شده است که در این آزمایشگاه آنالیز کامل عسل انجام میشود. خرازی با بیان اینکه هرساله جشن برداشت عسل در استان همدان برگزار میشود، تصریح کرد: امسال نیز این جشن در شهریورماه و در یکی از شهرستانهای استان برگزار و در این جشن زنبورداران حرفهای انتخاب میشوند.