1396/5/24 11374

مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که حداکثر می‌تواند تا چندمتر ارتفاع پیدا کند. در ایران سه نوع آن شناخته شده است. احتمالا اما گونه‌های بیشتری نیز ممکن است تکثر شده شده باشند.

مختصری در مورد انواع مارچوبه زینتی


مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که حداکثر می‌تواند تا چندمتر ارتفاع پیدا کند. در ایران سه نوع آن شناخته شده است. احتمالا اما گونه‌های بیشتری نیز ممکن است تکثیر شده باشند. برخی از انواع آن عبارتند از: «نرمه» (Asparagus plumosus) که دارای ساقه اصلی و شاخه‌های فرعی است و جمعا بسیار ظریف و زیباست. «زبره» (Asparagus crispus) دارای شاخه‌ها و برگ‌های خشن‌تری می‌باشد.
 
نوعی که اخیرا کشت‌وکارش متداول شده است، مارچوبه‌ی «مه‌یری» (Asparagus meyeri) است، که ساقه‌های متعدد و پرپشتی شبیه به دم روباه دارد و به همین اسم نیز شهرت یافته است. به این تعداد باید مارچوبه خوراکی (Asparagus officinalis) را هم افزود که کشت‌وکارش در ایران متداول است. مارچوبه خوراکی را در اوایل پاییز برداشت می‌کنند. این گیاه دارای مقدار زیادی ویتامین کا و فولات (ویتامین ب۹) می‌باشد.
 
مارچوبه نرمه
در مارچوبه‌ها برگها بسیار ریز و شبیه فلس می‌باشند. گیاه دارای ساقه‌ی زیرزمینی یا ریزوم کوچکی است که از روی آن ساقه‌های هوایی منشاء می‌یابند. ریشه‌ها در بعضی گونه‌ها غده‌ای و در تمامی گونه‌ها گوشتی و ضخیم هستند. گلها ریز و نامشخصند و میوه‌هایشان حبه‌های قرمز رنگی‌اند که هریک دارای ۱-۳-۶ و یا بیشتر دانه یا بذر می‌باشند.
 
مارچوبه زبره
ازدیاد آنها از طریق کاشت بذر و یا بوته به آسانی امکان‌پذیر است. بذرها قبل از کاشت به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس می‌شوند و سپس  در دمای ۲۰ درجه‌ی سانتی‌گراد کاشته می‌شوند. مارچوبه‌ها در ماه‌های گرم سال باید در محل سایه قرار گیرند. خاک آنها باید اسیدی باشد و در خاک‌های قلیایی و آهکی رشد خوبی نشان نمی‌دهند. استفاده از کودهای اسیدی و تورب در خاک گلدان مارچوبه‌ها توصیه می‌شود.
 
مارچوبه مه‌یری
مارچوبه بومی مناطق شرقی و جنوبی آفریقا می‌باشد. اما امروزه در بسیاری از مناطق جهان مخصوصا در استرالیا به صورت طبیعی می‌روید. در ایران به عنوان گل آپارتمانی و یا آویز، و در مناطق معتدل و مرطوب در فضاهای باز نیز کاشته می‌شود. مارچوبه نرمه دارای ساقه‌های منشعب فراوان و برگ‌های ریز و پرپشتی می‌باشد. اما مارچوبه زبره برگ‌های درشت‌تر و با تراکم کمتری دارد. این گیاه به رطوبت زیاد مخصوصا در فصل تابستان و نور کافی نیاز دارد. ضمنا دمای بین۲۰ تا ۲۷ درجه بهترین شرایط برای رشد آنها می‌باشد. برگ‌های مارچوبه در دمای زیر ۱۲ درجه زرد شده و در دمای سردتر برگ‌ها و ساقه هوایی گیاه از بین می‌رود، اما ریشه و ریزوم گیاه در زمستان زنده باقی می‌ماند. مارچوبه را می‌توان از طریق بذرهایش تکثیر نمود.
 
مارچوبه خوراکی

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

شهر سهرورد میزبان جشنواره گردو

کشت پسته در ۶۷۰ هکتار از اراضی کشاورزی حوضه آبریز دریاچه ارومیه

سال استثنایی گندم

۱۲ هزار تن انار از باغات باغملک برداشت می‌شود

برداشت گندم در خراسان شمالی ۴۵ درصد افزایش یافت

تاثیر طراحی الگوی کشت در علمی شدن کشاورزی خوزستان

پیش بینی برداشت بیش از ۲۱ هزار تن انار در سیستان و بلوچستان

برداشت مکانیزه برنج در ۲۰۱ هزار هکتار شالیزار مازندران

افزایش ۸ برابری مصرف کود فسفاته در استان همدان

برنامه‌ریزی برای کشت 11 هزار هکتار کلزا کرمانشاه

اجرای طرح اصلاح الگوی کشت

آغاز برداشت انگور از بام کشاورزی دنیا

بهره‌برداری از گلخانه مدرن وحدت در زنجان تا پایان امسال

تحقق ۸۰درصدی برنامه تولید بذر گندم در بوشهر

نهمین نمایشگاه تخصصی کشاورزی در کرمانشاه

نشا چیست؟

تجهیز و نوسازی ۲۳۶ هکتار از اراضی کشاورزی سیستان و بلوچستان

پرداخت ۳۳ هزار میلیارد تسهیلات کشاورزی در مازندران

افتتاح پروژه آبیاری نوین مزرعه تعاونی تولید اسلام آباد در مانه و سملقان

تامین ۵۰ درصد کود اوره کشور در بوشهر

توزیع بیش از ۶۷ هزار تن انواع کود در خراسان رضوی طی سال جاری

صادرات گلرنگ فرآوری شده کبودراهنگ به ۴ کشور دنیا

امسال ١٣٠ هکتار گلخانه جدید در سیستان وبلوچستان احداث می شود

عقد تفاهم‌نامه با ۲۸۶ کشاورز پلدختر جهت خاموش کردن پمپاژها

حمایت بنیاد احسان برای کشت گیاهان دارویی توسط خانوارهای کم‌ برخوردار

اگرونیک در شبکه های اجتماعی