1396/5/24 9158

مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که حداکثر می‌تواند تا چندمتر ارتفاع پیدا کند. در ایران سه نوع آن شناخته شده است. احتمالا اما گونه‌های بیشتری نیز ممکن است تکثر شده شده باشند.

مختصری در مورد انواع مارچوبه زینتی


مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که حداکثر می‌تواند تا چندمتر ارتفاع پیدا کند. در ایران سه نوع آن شناخته شده است. احتمالا اما گونه‌های بیشتری نیز ممکن است تکثیر شده باشند. برخی از انواع آن عبارتند از: «نرمه» (Asparagus plumosus) که دارای ساقه اصلی و شاخه‌های فرعی است و جمعا بسیار ظریف و زیباست. «زبره» (Asparagus crispus) دارای شاخه‌ها و برگ‌های خشن‌تری می‌باشد.
 
نوعی که اخیرا کشت‌وکارش متداول شده است، مارچوبه‌ی «مه‌یری» (Asparagus meyeri) است، که ساقه‌های متعدد و پرپشتی شبیه به دم روباه دارد و به همین اسم نیز شهرت یافته است. به این تعداد باید مارچوبه خوراکی (Asparagus officinalis) را هم افزود که کشت‌وکارش در ایران متداول است. مارچوبه خوراکی را در اوایل پاییز برداشت می‌کنند. این گیاه دارای مقدار زیادی ویتامین کا و فولات (ویتامین ب۹) می‌باشد.
 
مارچوبه نرمه
در مارچوبه‌ها برگها بسیار ریز و شبیه فلس می‌باشند. گیاه دارای ساقه‌ی زیرزمینی یا ریزوم کوچکی است که از روی آن ساقه‌های هوایی منشاء می‌یابند. ریشه‌ها در بعضی گونه‌ها غده‌ای و در تمامی گونه‌ها گوشتی و ضخیم هستند. گلها ریز و نامشخصند و میوه‌هایشان حبه‌های قرمز رنگی‌اند که هریک دارای ۱-۳-۶ و یا بیشتر دانه یا بذر می‌باشند.
 
مارچوبه زبره
ازدیاد آنها از طریق کاشت بذر و یا بوته به آسانی امکان‌پذیر است. بذرها قبل از کاشت به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس می‌شوند و سپس  در دمای ۲۰ درجه‌ی سانتی‌گراد کاشته می‌شوند. مارچوبه‌ها در ماه‌های گرم سال باید در محل سایه قرار گیرند. خاک آنها باید اسیدی باشد و در خاک‌های قلیایی و آهکی رشد خوبی نشان نمی‌دهند. استفاده از کودهای اسیدی و تورب در خاک گلدان مارچوبه‌ها توصیه می‌شود.
 
مارچوبه مه‌یری
مارچوبه بومی مناطق شرقی و جنوبی آفریقا می‌باشد. اما امروزه در بسیاری از مناطق جهان مخصوصا در استرالیا به صورت طبیعی می‌روید. در ایران به عنوان گل آپارتمانی و یا آویز، و در مناطق معتدل و مرطوب در فضاهای باز نیز کاشته می‌شود. مارچوبه نرمه دارای ساقه‌های منشعب فراوان و برگ‌های ریز و پرپشتی می‌باشد. اما مارچوبه زبره برگ‌های درشت‌تر و با تراکم کمتری دارد. این گیاه به رطوبت زیاد مخصوصا در فصل تابستان و نور کافی نیاز دارد. ضمنا دمای بین۲۰ تا ۲۷ درجه بهترین شرایط برای رشد آنها می‌باشد. برگ‌های مارچوبه در دمای زیر ۱۲ درجه زرد شده و در دمای سردتر برگ‌ها و ساقه هوایی گیاه از بین می‌رود، اما ریشه و ریزوم گیاه در زمستان زنده باقی می‌ماند. مارچوبه را می‌توان از طریق بذرهایش تکثیر نمود.
 
مارچوبه خوراکی

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

اصلاح درختان بادام زودگل باغستان سنتی قزوین

آغاز برداشت محصول طرح باغچه‌های سالم در مرودشت

راهیابی ۱۵ تیم به استارتاپ ویکند کشاورزی و سلامت هوشمند پارک فناوری تهران

کارآفرینی با عطر و بوی گل و گیاه

برخی شالیزارهای گیلان آبستن خوشه زنی

برداشت ۱۲ هزار تن انبه در سیستان و بلوچستان

راه‌اندازی پارک‌های سلامت و مزارع نمونه و الگویی در حوزه علوم کشاورزی

تولید ۴۳ درصد دانه‌های روغنی کشور در گلستان

کشت ۶۰ درصد شالیزارهای مازندران به صورت مکانیزه

هفت تأثیر حیاتی جنگل‌ها بر زندگی انسان

خراسان جنوبی جزء استان‌های برتر در اجرای سیستم‌های نوین آبیاری

آغاز فصل برداشت هندوانه در داورزن

بهره‌برداری از ٧٨٢ هکتار سیستم نوین آبیاری در سیستان وبلوچستان

برداشت ۱۰۰ تن گل محمدی در بروجرد

آغاز مبارزه شیمیایی با آفت بالشک مرکبات در مازندران

حال شالیزارهای رشت خوب است

خرید ۱۸ هزار تُن گندم از کشاورزان لرستان

کشت حبوبات در اردبیل رونق گرفته است

۷۵ هکتار از اراضی کشاورزی کلیبر زیر کشت کلزا و گلرنگ می‌رود

افزایش ۱۰ درصدی برداشت گندم در شوط

برداشت نوبرانه های تابستانی در جنوب کرمان آغاز شد

آغاز به کار هفدهمین نمایشگاه فضای سبز و پانزدهمین نمایشگاه گل و گیاه ایران-تبریز

تولید ۲۶ هزار تن انگور در تاکستان های جهرم

نکته‌های نگهداری از گیاهان آپارتمانی (بخش اول)

اجرای ٣١٠ هکتار سیستم نوین آبیاری در فنوج سیستان وبلوچستان

اگرونیک در شبکه های اجتماعی