1396/5/24 10690

مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که حداکثر می‌تواند تا چندمتر ارتفاع پیدا کند. در ایران سه نوع آن شناخته شده است. احتمالا اما گونه‌های بیشتری نیز ممکن است تکثر شده شده باشند.

مختصری در مورد انواع مارچوبه زینتی


مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که حداکثر می‌تواند تا چندمتر ارتفاع پیدا کند. در ایران سه نوع آن شناخته شده است. احتمالا اما گونه‌های بیشتری نیز ممکن است تکثیر شده باشند. برخی از انواع آن عبارتند از: «نرمه» (Asparagus plumosus) که دارای ساقه اصلی و شاخه‌های فرعی است و جمعا بسیار ظریف و زیباست. «زبره» (Asparagus crispus) دارای شاخه‌ها و برگ‌های خشن‌تری می‌باشد.
 
نوعی که اخیرا کشت‌وکارش متداول شده است، مارچوبه‌ی «مه‌یری» (Asparagus meyeri) است، که ساقه‌های متعدد و پرپشتی شبیه به دم روباه دارد و به همین اسم نیز شهرت یافته است. به این تعداد باید مارچوبه خوراکی (Asparagus officinalis) را هم افزود که کشت‌وکارش در ایران متداول است. مارچوبه خوراکی را در اوایل پاییز برداشت می‌کنند. این گیاه دارای مقدار زیادی ویتامین کا و فولات (ویتامین ب۹) می‌باشد.
 
مارچوبه نرمه
در مارچوبه‌ها برگها بسیار ریز و شبیه فلس می‌باشند. گیاه دارای ساقه‌ی زیرزمینی یا ریزوم کوچکی است که از روی آن ساقه‌های هوایی منشاء می‌یابند. ریشه‌ها در بعضی گونه‌ها غده‌ای و در تمامی گونه‌ها گوشتی و ضخیم هستند. گلها ریز و نامشخصند و میوه‌هایشان حبه‌های قرمز رنگی‌اند که هریک دارای ۱-۳-۶ و یا بیشتر دانه یا بذر می‌باشند.
 
مارچوبه زبره
ازدیاد آنها از طریق کاشت بذر و یا بوته به آسانی امکان‌پذیر است. بذرها قبل از کاشت به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس می‌شوند و سپس  در دمای ۲۰ درجه‌ی سانتی‌گراد کاشته می‌شوند. مارچوبه‌ها در ماه‌های گرم سال باید در محل سایه قرار گیرند. خاک آنها باید اسیدی باشد و در خاک‌های قلیایی و آهکی رشد خوبی نشان نمی‌دهند. استفاده از کودهای اسیدی و تورب در خاک گلدان مارچوبه‌ها توصیه می‌شود.
 
مارچوبه مه‌یری
مارچوبه بومی مناطق شرقی و جنوبی آفریقا می‌باشد. اما امروزه در بسیاری از مناطق جهان مخصوصا در استرالیا به صورت طبیعی می‌روید. در ایران به عنوان گل آپارتمانی و یا آویز، و در مناطق معتدل و مرطوب در فضاهای باز نیز کاشته می‌شود. مارچوبه نرمه دارای ساقه‌های منشعب فراوان و برگ‌های ریز و پرپشتی می‌باشد. اما مارچوبه زبره برگ‌های درشت‌تر و با تراکم کمتری دارد. این گیاه به رطوبت زیاد مخصوصا در فصل تابستان و نور کافی نیاز دارد. ضمنا دمای بین۲۰ تا ۲۷ درجه بهترین شرایط برای رشد آنها می‌باشد. برگ‌های مارچوبه در دمای زیر ۱۲ درجه زرد شده و در دمای سردتر برگ‌ها و ساقه هوایی گیاه از بین می‌رود، اما ریشه و ریزوم گیاه در زمستان زنده باقی می‌ماند. مارچوبه را می‌توان از طریق بذرهایش تکثیر نمود.
 
مارچوبه خوراکی

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

پیش‌بینی برداشت ۷۰۰ تن گل‌محمدی در همدان

تولید سیستم آبیاری هوشمند برای حل مشکلات حوزه کشاورزی

نشاء مکانیزه برنج در ۴۵ درصد از شالیزارهای گیلان

توسعه سیستم های کشاورزی با تاکید بر نظام دانش و اطلاعات کشاورزی

"مزرعه زعفران شاهرود" مزرعه نوآور کشوری شد

آغاز برداشت زردآلو در سیستان و بلوچستان

راه‌اندازی بزرگترین نهالستان کشور در کشت و صنعت مغان

سیب پاک بدون باقیمانده سم و کود در مقیاس انبوه تولید شد

احداث ۵ شهرک گلخانه‌ای در گیلان

توسعه حوزه بذر و نهال با ایده‌های نوآورانه

توزیع نهال رایگان جهت اجرای پروژه‌های احیایی در جنوب کرمان

کشت مکانیزه ۱۰۰ درصد مزارع ذرت علوفه‌ای در تایباد

افتتاح و بهره برداری ۲ واحد فرآوری سیب زمینی در همدان

60 درصد کشت برنج مازندران به شکل مکانیزه است

آغاز برداشت مزارع گندم و کلزا در جیرفت

افزایش تولید و فروش بهار نارنج در گیلان

پیش بینی حدود ۲۰۰۰ تن تولید کلزا در خراسان شمالی

صرفه‌جویی ۱۰ میلیون مترمکعبی آب در کشاورزی یزد

گسترش کشت‌های گلخانه‌ای در نهاوند برای مقابله با خشک‌سالی

توسعه کشت گیاهان دارویی در خراسان شمالی با توزیع نهاده های ارزان قیمت

برآورد کشت ۲۶ هزار هکتار ذرت‌دانه‌ای در کرمانشاه

راه‌های رسیدن به کشاورزی تجاری چیست؟

4000 هکتار از مزارع کرمانشاه زیر کشت گیاهان دارویی رفته است

برداشت کلزا در جنوب کرمان آغاز شد

افتتاح بوستان کشاورزی شهری در مشهد

اگرونیک در شبکه های اجتماعی