1396/5/24 13738

مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که حداکثر می‌تواند تا چندمتر ارتفاع پیدا کند. در ایران سه نوع آن شناخته شده است. احتمالا اما گونه‌های بیشتری نیز ممکن است تکثر شده شده باشند.

مختصری در مورد انواع مارچوبه زینتی


مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که حداکثر می‌تواند تا چندمتر ارتفاع پیدا کند. در ایران سه نوع آن شناخته شده است. احتمالا اما گونه‌های بیشتری نیز ممکن است تکثیر شده باشند. برخی از انواع آن عبارتند از: «نرمه» (Asparagus plumosus) که دارای ساقه اصلی و شاخه‌های فرعی است و جمعا بسیار ظریف و زیباست. «زبره» (Asparagus crispus) دارای شاخه‌ها و برگ‌های خشن‌تری می‌باشد.
 
نوعی که اخیرا کشت‌وکارش متداول شده است، مارچوبه‌ی «مه‌یری» (Asparagus meyeri) است، که ساقه‌های متعدد و پرپشتی شبیه به دم روباه دارد و به همین اسم نیز شهرت یافته است. به این تعداد باید مارچوبه خوراکی (Asparagus officinalis) را هم افزود که کشت‌وکارش در ایران متداول است. مارچوبه خوراکی را در اوایل پاییز برداشت می‌کنند. این گیاه دارای مقدار زیادی ویتامین کا و فولات (ویتامین ب۹) می‌باشد.
 
مارچوبه نرمه
در مارچوبه‌ها برگها بسیار ریز و شبیه فلس می‌باشند. گیاه دارای ساقه‌ی زیرزمینی یا ریزوم کوچکی است که از روی آن ساقه‌های هوایی منشاء می‌یابند. ریشه‌ها در بعضی گونه‌ها غده‌ای و در تمامی گونه‌ها گوشتی و ضخیم هستند. گلها ریز و نامشخصند و میوه‌هایشان حبه‌های قرمز رنگی‌اند که هریک دارای ۱-۳-۶ و یا بیشتر دانه یا بذر می‌باشند.
 
مارچوبه زبره
ازدیاد آنها از طریق کاشت بذر و یا بوته به آسانی امکان‌پذیر است. بذرها قبل از کاشت به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس می‌شوند و سپس  در دمای ۲۰ درجه‌ی سانتی‌گراد کاشته می‌شوند. مارچوبه‌ها در ماه‌های گرم سال باید در محل سایه قرار گیرند. خاک آنها باید اسیدی باشد و در خاک‌های قلیایی و آهکی رشد خوبی نشان نمی‌دهند. استفاده از کودهای اسیدی و تورب در خاک گلدان مارچوبه‌ها توصیه می‌شود.
 
مارچوبه مه‌یری
مارچوبه بومی مناطق شرقی و جنوبی آفریقا می‌باشد. اما امروزه در بسیاری از مناطق جهان مخصوصا در استرالیا به صورت طبیعی می‌روید. در ایران به عنوان گل آپارتمانی و یا آویز، و در مناطق معتدل و مرطوب در فضاهای باز نیز کاشته می‌شود. مارچوبه نرمه دارای ساقه‌های منشعب فراوان و برگ‌های ریز و پرپشتی می‌باشد. اما مارچوبه زبره برگ‌های درشت‌تر و با تراکم کمتری دارد. این گیاه به رطوبت زیاد مخصوصا در فصل تابستان و نور کافی نیاز دارد. ضمنا دمای بین۲۰ تا ۲۷ درجه بهترین شرایط برای رشد آنها می‌باشد. برگ‌های مارچوبه در دمای زیر ۱۲ درجه زرد شده و در دمای سردتر برگ‌ها و ساقه هوایی گیاه از بین می‌رود، اما ریشه و ریزوم گیاه در زمستان زنده باقی می‌ماند. مارچوبه را می‌توان از طریق بذرهایش تکثیر نمود.
 
مارچوبه خوراکی

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی