سال 86 گروهی از کارکنان جهاد کشاورزی گیلان به منطقه ی خراسان رفته و مراحل کاشت تا برداشت محصول زعفران را مشاهده و بررسی کردند. پیاز زعفران برای نخستین بار سال 87 توسط جهاد کشاورزی گیلان از استان خراسان جهت کشت در دیلمان و پیرکوه آورده و در 32 روستا به طور آزمایشی در سطح 200 مترمربع و با آموزش و نظارت کارشناسان جهاد کشاورزی کشت شد. آبان ماه سال 87 با ظهور گل زعفران سازمان مجددا با وارد کردن پیاز این گیاه اقدام به توسعه ی کشت در سطح وسیع تر نمود .
اکنون کشاورزان شهرستان سیاهکل گیلان در کنار گندم و جو بخشی از اراضی را زیر کشت زعفران برده اند. مدیر جهاد کشاورزی سیاهکل در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : 4.5 هکتار از اراضی کشاورزی 32 روستای دیلمان و پیرکوه این شهرستان زیر کشت زعفران است . بهزاد کوهستانی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت : انتظار میرود از این سطح زیر کشت حدود 9.5 کیلوگرم عفران خالص استحصال شود. وی افزود: جهاد کشاورزی به منظور ترغیب کشاورزان به کشت زعفران علاوه بر آنکه پیاز رایگان در اختیار کشاورزان قرار میدهد ، کلاسهای آموزشی کشت زعفران را در مناطق دیلمان و پیرکوه دایر می کند .
وی خاطرنشان کرد: امسال یکهزار و 200 کیلوگرم پیاز زعفران به رایگان در اختیار کشاورزان منطقه قرار گرفت و حدود 4.5 هکتار از زمین های کل منطقهی دیلمان به زیر کشت زعفران رفت. وی ادامه داد: انتظار میرود از این میزان سطح زیر کشت حدود 9.5 کیلوگرم زعفران خالص به قیمت افزون بر 47 میلیون تومان استحصال شود. مدیر جهاد کشاورزی سیاهکل گفت : با توجه به این که درآمد حاصل از کشت زعفران نسبت به گندم و جو بعنوان کشت سنتی دیلمان بالاتر است به کشاورزان منطقه توصیه میشود زعفران نیز کشت کنند.
کوهستانی در مورد کیفیت زعفران تولید شده در دیلمان و مقایسهی آن با زعفران خراسان گفت : مصرف کنندگان از کیفیت محصول راضی هستند. وی در مورد شرایط نگه داری زعفران هم گفت : چون گیاه نیاز به کمی آب دارد سعی میشود در اراضی کنار منازل به مساحت 100 تا 200 متر کاشته شود تا امکان آبیاری و مراقبت بهتر از دست جوندگان وجود داشته باشد. مناطق کوهستانی گیلان نظیر دیلمان، عمارلو، مناطقی از تالش و رضوانشهر و اشکورات املش برای کشت زعفران مناسب است. قدمت کشت زعفران در دیلمان بر اساس کتاب زعفران ایران به 400 سال پیش باز میگردد.
وی افزود: زعفران تولید شده به لحاظ رنگ، طعم و عطر مورد تایید آزمایشگاههای تخصصی زعفران خراسان جنوبی قرار گرفته و درجه ممتاز کسب کرده است. امکان برداشت محصول زعفران یک سال پس از کاشت پیاز وجود دارد و کشاورزان در نقاط مناسب میتوانند در ماههای شهریور و مهر اقدام به کشت پیاز زعفران و در ماه آبان اقدام به برداشت کنند. از آنجا که گیلان به تازگی به جمع استانهای زعفرانکار پیوسته است، آمار مشخصی از وسعت زمینهای دارای قابلیت کشت این گیاه در دست نیست، اما تحقیقات میدانی نشان میدهد حدود 20 درصد از اراضی کمبازده بالادست در شهرستانهای رودسر سیاهکل، رودبار و املش برای تولید زعفران مناسب است.