1396/5/11 1868

تولید محصولات ارگانیک یکی از ضرورات امروز صنعت کشاورزی کشور به حساب می‌آید.

محصولات ارگانیک ضرورت دنیای امروز


کشاورزی ارگانیک قدیمی‌ترین فرم کشاورزی روی کرۀ زمین است. کشاورزی بدون استفاده از مواد شیمیایی پایۀ نفت (کودها و آفت‌کش‌های شیمیایی) شالودۀ عمل کشاورزان تا بعد از جنگ جهانی دوم بود. جنگ با خودش تکنولوژی‌هایی را آورد که برای تولید کشاورزی مفید بودند. کشاورزی ارگانیک در جستجوی به‌کارگیری پیشرفت‌هایی است که مفید و سازگار با حاصلخیزی پایدار هستند بدون استفاده از کودهای شیمیایی، سموم، هورمون‌ها، دگرگونی‌ها و دست‌کاری‌های ژنتیکی و شیوه‌هایی که منجر به تأثیرات منفی بر اجتماع و محیط زیست می‌شود.

تولید محصولات ارگانیک یکی از ضرورات امروز صنعت کشاورزی کشور به حساب می‌آید. فراورده‌های کشاورزی زیستی در کشور ما با نام «محصولات سالم» و در کشورهای اروپایی و آمریکایی با نام «کشاورزی زیستی» (organic farming) یا «کشاورزی بیولوژیک» شناخته می‌شود. کشاورزی زیستی یک سیستم مدیریتی جامع است که کمیت و کیفیت محصولات از تولید تا فراوری و انتقال به مصرف‌کننده، سلامت خاک، گیاه، حیوان، انسان، میکروارگانیسم‌ها، محیط سیارۀ زمین به عنوان یک موجود زندۀ واحد، اصول اکولوژیکی، محیط زیست، اصول عدالت و روابط اجتماعی، احترام به مخلوقات و اصول پایداری زیستی در آن مد نظر است.

تغذیۀ سالم یکی از مهم‌ترین و اساسی‏‌ترین مؤلفه‌های دست‏یابی به سلامت جسم و روان و در نهایت سلامت و آرامش جامعه است. بدیهی است نوع غذایی که مصرف می‌کنیم در نحوۀ شکل‌گیری شخصیت باثبات و آرام جامعه نقش بسزایی دارد. عمدۀ مشکلات جوامع پیشرفتۀ امروزی، نه بیماری‏‌های واگیر و عفونی، بلکه بیماری‏‌های غیرواگیر است که معمولا با عادات غذایی نامناسب مرتبط هستند. تحقیقات نشان داده‌اند که نیترات موجود در کودها موجب انواع سرطان‌های گوارشی می‌شود. استفاده از این کودها موجب بزرگ و سنگین شدن سبزی‌های غده‌ای مانند سیب‌زمینی و پیاز می‌شود و سود بیشتری برای کشاورزان به دنبال دارد. بیشتر کشاورزان نیز نمی‌دانند که این کودها به عنوان یک عامل سرطان‌زا شناخته شده‌اند و در حالی مردم را به خوردن سبزی و صیفی‌جات به منظور مقابله با سرطان ترغیب می‌کنیم که، به دلیل استفاده از کود ازته، این سبزی‌ها، خود، به نوعی منشأ انواع سرطان‌ هستند.

در تولید محصولات ارگانیک، تأکید بیشتری بر استفاده از نهاده‌های درون‌مزرعه‌ای و طبیعی همانند کود سبز، کود دامی، بقایای گیاهی، تناوب زراعی، کشت مخلوط، کمپوست و ورمی‌کمپوست می‌شود و محصول سالم باکیفیت مطلوب و طبیعی در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد. این نوع محصولات برای خریداران با برچسب ارگانیک یا زیستی مشخص می‌شوند و قیمت آن‌ها در بازار گران‌تر از سایر محصولات است. در حال حاضر، حدود ٢٠درصد محصولات کشاورزی کشور ارگانیک و سالم تولید می‌شود. سیاست وزارت جهاد کشاورزی نیز این است که به‌تدریج مصرف کود شیمیایی و سموم در این بخش کاهش یابد و تغذیۀ گیاهی محصولات کشاورزی، در طول فصل رشد، با مصرف کودهای آلی و زیستی صورت گیرد.

در این مقاله سعی نمودم به طور گذرا خوانندگان محترم را با محصولات سالم آشنا نموده و تأکید نمایم که بایستی برای سلامتی خودمان به طرف مصرف محصولات سالم رفته (متأسفانه آمار بیماری سرطان رو به فزونی است) و البته مطالبۀ لازم از تولیدکنندگان و مسئولان ذی‌ربط برای نظارت و توسعۀ این مهم را نیز داشته باشیم.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

شعار روز جهانی خاک؛ "جلوگیری از شوری خاک، افزایش بهره وری خاک"

تجزیه و تحلیل طرح‌های آزمایشی کشاورزی با نرم‌افزار R

جشنواره گل نرگس در خفر برگزار می‌شود

پیش بینی افزایش ۲ برابری کشت گلرنگ در استان همدان

برگزاری نمایشگاه تخصصی خرما و صنایع وابسته در بوشهر

برگزاری رویداد "آینده‌پژوهی در امنیت غذایی" در خوزستان

گیلان قطب گل و گیاه در کشور

بیش از ۱۱ هزار هکتار از باغات سیب آذربایجان غربی تحت پوشش آبیاری نوین

سهم ۳۳درصدی پسته از پهنه باغی سمنان

کسب بیش از ۱۵ هزار دلار درآمد از صادرات کیوی گیلان

۱۴۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی همدان زیر کشت سیر می‌رود

تولید بیش از ۹۰ تن قارچ در کازرون

افزایش ۳ برابری کشت کلزا در رودبار

بررسی فروشگاه‌های عرضه سموم کشاورزی در خوزستان

نمایشگاه بین المللی کشاورزی کرمان (ادوات و ماشین آلات، نهادها، تجهیزات گلخانه ای و سیستم های آبیاری)

اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در سه هزار هکتار از باغ‌های انگور ملایر

توصیه‌های کارشناسی به کشاورزان در پی کاهش دما

کرمانشاه؛ در مسیر توسعه صنعت گلخانه‌داری

پیش بینی برداشت ۴۸۰۰ کیلوگرم زعفران در استان کرمان

آغاز برداشت ماشینی سویا در سیاهکل

کشت گیاه کاملینا برای اولین بار در بمپور

افزایش سطح گلخانه‌های رزن به ۲۳ هکتار

ذهنهای ایده پرداز در انتظار حمایت

ترویج کشت‌های کم آب بر زرشک و سماق در اسدآباد

میزان و نحوه مصرف کود ارگانیک ازومایت در صیفی‌جات

اگرونیک در شبکه های اجتماعی