به گزارش فائو حدود یک سوم خاک های دنیا به دلیل شیوه های مدیریت ناپایدار، مُرده است. هر ساله ده ها میلیارد تُن خاک برای کشاورزی از دست می رود و یکی از دلایل آن آلودگی خاک است. در بعضی از کشورها تا حدود یک پنجم تمام زمین های کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهد. منظور از آلودگی خاک، وجود مواد شیمیایی در خاک است که یا محل اصلی خود خارج شده اند و یا غلظت بالاتری از حد سالم دارند. چنین آلودگی ای ممکن است به وسیله فعالیت معدنی و صنعتی یا توسط مدیریت ناپایدار و نادرست فاضلاب ایجاد شود.
در بعضی موارد، آلاینده ها به وسیله باد و باران به طور وسیع در مناطق گوناگون گسترش می یابد. ورودی های کشاورزی مانند کود، علف کش ها و آفت کش ها – و حتی آنتی بیوتیک های موجود در کود حیوانی – نیز آلاینده های بالقوه خاک هستند و خیلی از آن ها نسبت به مواد دیگر به سرعت واکنش شیمیایی نشان داده و تغییر می کنند. آلودگی خاک بسیار خطرناک است، چرا که حتی از برخی فرآیندهای تخریب خاک مانند فرسایش، آسیب بیشتری به خاک وارد می کند. خطرات مطرح شده به چگونگی واکنش خاک نسبت به مواد شیمیایی و سرعت ورود آن به اکوسیستم بستگی دارد.
تنوع آلاینده ها و انواع خاک و شیوههای تعامل آنها، بررسیهای خاک برای شناسایی خطرات را دشوار و گران می کند. اعضای GSP از سازماندهی سمپوزیوم جهانی آلودگی خاک در آوریل ۲۰۱۸ استقبال کرده و از شبکههای داده جهانی برای تبادل اطلاعات و هماهنگ کردن استانداردها به عنوان راهی برای کاهش آلودگی حمایت می کنند.