1396/4/19 5819

معمولا تعریف ما از فتوسنتز در این مرحله به پایان می‌رسد بدون اینکه توضیحی در مورد این مساله داشته باشیم که پس در موقعی که نور خورشید وجود ندارد در گیاهان چه رخ می‌دهد.

گیاهان در طول شب چه می‌کنند؟

فرآیند زیستی شگفت انگیز گیاهان


اکثر ما در مورد سازوکار «فتوسنتز» مطالبی آموخته‌ایم، فرآیندی که در گیاهان صورت می‌گیرد و در طی آن دی‌اکسید کربن با استفاده از نور خورشید به انرژی‌ شیمیایی‌ای تبدیل می‌گردد که در کربوهیدرات‌ها ذخیره ‌شده و برای تغذیه گیاه مورد استفاده قرار می‌گیرند. اکسیژن در این فرآیند به عنوان یک محصول فرعی آزاد و منتشر می‌گردد. متاسفانه معمولا تعریف ما در این مرحله به پایان می‌رسد بدون اینکه توضیحی در مورد این مساله داشته باشیم که پس در موقعی که نور خورشید وجود ندارد چه رخ می‌دهد. بسیاری تنها به این پرسش می‌توانند این پاسخ را بدهند که در شب‌ها فرآیندهای زیستی گیاه متوقف می‌گردد.
 
در حقیقت باید بدانیم که در فقدان نور خورشید، فرآیند زیستی گیاه کاملا معکوس می‌گردد! بدین صورت که اکسیژن گرفته شده و دی‌اکسید کربن به عنوان محصول فرعی آزاد می‌گردد. احتمالا کسانی که از این قضیه تعجب کرده‌اند خواهند پرسید که پس چرا درختان و سایر گیاهان به عنوان تولیدکننده‌های اکسیژن شناخته می‌شوند؟ از بخت خوش ما! دلیل آن اینست که فرآیند شبانه گیاهان تنها به میزان ۱۰درصد فعالیت روزانه آنها موثر است. بسیاری از ما فکر می‌کنیم که فقط این درختان هستند که اکسیژن تولید می‌کنند؛ در صورتی‌که شاید عده کمتری بدانند که علف‌ها به نسبت حجم‌شان می‌توانند تولید کننده‌های اکسیژن حتی کارآمدتری نیز باشند. البته با توجه به اینکه گیاهان علفی به نسبت برگ‌های درختان بسیار باریک‌تر و کم‌مقدارتر هستند بهتر این است که هر دوی آنها را به یک اندازه در تولید اکسیژن دارای اهمیت بدانیم. ضمنا شایان توجه است که در آب اقیانوس‌ها موجوداتی آب‌زی از جمله فیتوپلانکتون ها نیز وجود دارند که در حدود ۵۰درصد اکسیژن جهان را تولید و توسط آبی که بعدا بخار می‌شود منتشر می‌کنند.
 
بنابراین گیاهان در طول روز غذای مورد نیازشان را تولید و مصرف می‌کنند و بعد آنرا به ریشه‌ها برای تغذیه می‌فرستند. به‌هر‌حال بخشی از این مواد غذایی برای مصرف گیاه در طول شب ذخیره می‌گردد. در فرآیندی شگفت‌انگیز گیاه غذای خود را برای مصرف خود تا طلوع مجدد خورشید ذخیره می‌کند. سپس تولید غذا مجددا از نو آغاز می‌شود. همچنین گیاه میزان ذخیره‌سازی غذا را با توجه به تغییر طول روز تنظیم می‌کند. نتیجه اینکه یک گیاه می‌تواند در تمام ۲۴ ساعت روز به رشدش ادامه دهد. در صورتی که اگر این ذخیره‌سازی غذا و مصرف آن در طول شب رخ ندهد رشد گیاه در این مدت متوقف می‌شود. همه اینها شاید نشان دهنده این باشد که گیاهان می‌توانند باهوش‌تر از آن چیزی باشند که ما تصور می‌کنیم.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

منبع
tribnow

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی