1396/4/19 5083

معمولا تعریف ما از فتوسنتز در این مرحله به پایان می‌رسد بدون اینکه توضیحی در مورد این مساله داشته باشیم که پس در موقعی که نور خورشید وجود ندارد در گیاهان چه رخ می‌دهد.

گیاهان در طول شب چه می‌کنند؟

فرآیند زیستی شگفت انگیز گیاهان


اکثر ما در مورد سازوکار «فتوسنتز» مطالبی آموخته‌ایم، فرآیندی که در گیاهان صورت می‌گیرد و در طی آن دی‌اکسید کربن با استفاده از نور خورشید به انرژی‌ شیمیایی‌ای تبدیل می‌گردد که در کربوهیدرات‌ها ذخیره ‌شده و برای تغذیه گیاه مورد استفاده قرار می‌گیرند. اکسیژن در این فرآیند به عنوان یک محصول فرعی آزاد و منتشر می‌گردد. متاسفانه معمولا تعریف ما در این مرحله به پایان می‌رسد بدون اینکه توضیحی در مورد این مساله داشته باشیم که پس در موقعی که نور خورشید وجود ندارد چه رخ می‌دهد. بسیاری تنها به این پرسش می‌توانند این پاسخ را بدهند که در شب‌ها فرآیندهای زیستی گیاه متوقف می‌گردد.
 
در حقیقت باید بدانیم که در فقدان نور خورشید، فرآیند زیستی گیاه کاملا معکوس می‌گردد! بدین صورت که اکسیژن گرفته شده و دی‌اکسید کربن به عنوان محصول فرعی آزاد می‌گردد. احتمالا کسانی که از این قضیه تعجب کرده‌اند خواهند پرسید که پس چرا درختان و سایر گیاهان به عنوان تولیدکننده‌های اکسیژن شناخته می‌شوند؟ از بخت خوش ما! دلیل آن اینست که فرآیند شبانه گیاهان تنها به میزان ۱۰درصد فعالیت روزانه آنها موثر است. بسیاری از ما فکر می‌کنیم که فقط این درختان هستند که اکسیژن تولید می‌کنند؛ در صورتی‌که شاید عده کمتری بدانند که علف‌ها به نسبت حجم‌شان می‌توانند تولید کننده‌های اکسیژن حتی کارآمدتری نیز باشند. البته با توجه به اینکه گیاهان علفی به نسبت برگ‌های درختان بسیار باریک‌تر و کم‌مقدارتر هستند بهتر این است که هر دوی آنها را به یک اندازه در تولید اکسیژن دارای اهمیت بدانیم. ضمنا شایان توجه است که در آب اقیانوس‌ها موجوداتی آب‌زی از جمله فیتوپلانکتون ها نیز وجود دارند که در حدود ۵۰درصد اکسیژن جهان را تولید و توسط آبی که بعدا بخار می‌شود منتشر می‌کنند.
 
بنابراین گیاهان در طول روز غذای مورد نیازشان را تولید و مصرف می‌کنند و بعد آنرا به ریشه‌ها برای تغذیه می‌فرستند. به‌هر‌حال بخشی از این مواد غذایی برای مصرف گیاه در طول شب ذخیره می‌گردد. در فرآیندی شگفت‌انگیز گیاه غذای خود را برای مصرف خود تا طلوع مجدد خورشید ذخیره می‌کند. سپس تولید غذا مجددا از نو آغاز می‌شود. همچنین گیاه میزان ذخیره‌سازی غذا را با توجه به تغییر طول روز تنظیم می‌کند. نتیجه اینکه یک گیاه می‌تواند در تمام ۲۴ ساعت روز به رشدش ادامه دهد. در صورتی که اگر این ذخیره‌سازی غذا و مصرف آن در طول شب رخ ندهد رشد گیاه در این مدت متوقف می‌شود. همه اینها شاید نشان دهنده این باشد که گیاهان می‌توانند باهوش‌تر از آن چیزی باشند که ما تصور می‌کنیم.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

منبع
tribnow

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

آغاز برداشت گندم از مزارع خراسان شمالی

گستردگی فرصت‌های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی استان اردبیل

کشت گیاهان دارویی در ۱۴۰۰ هکتار از اراضی کم بازده لرستان

آغاز دومین مرحله آبگذاری شالیزارهای مناطق مرکزی گیلان از فردا

خرید ۳۰ تن گندم بذری در خراسان شمالی

پیش‌بینی برداشت ۵۰ تن گل‌محمدی از مزارع اسدآباد

۹۰ درصد کودهای کشاورزی، تولید داخلی است

برداشت "کلزا" از مزارع کرمانشاه آغاز شد

کاشت گیاهان دارویی از راهکارهای مقابله با بحران کم‌آبی

انجام نشاء در ۱۲۵ هزار هکتار از شالیزارهای گیلان

چرا خشکه‌کاری برنج در گلستان شکست خورد؟

پیش‌بینی تولید ۶۸ هزار تن گل محمدی در سال جاری

توسعه ۶ برابری گلخانه‌های رزن

توزیع بیش از ۷ هزار تن کود شیمیایی در خوزستان

پیش‌بینی تولید ۶۰۰۰ تن کلزا در خراسان رضوی طی سال جاری

اولین مزرعه نوآوریِ جنوب کرمان رتبه برتر کشور را کسب کرد

حفظ منابع آب و خاک تنها راه رسیدن به توسعه پایدار است

چهارمین جشنواره توت‌فرنگی در روستای گردشگری شیان برگزار می‌شود

نشاء برنج در ۲۵۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری گیلان

توسعه ۱۰۰۰ هکتاری کشت گیاهان دارویی در لرستان

نخستین مزرعه هوشمند کشور راه‌اندازی می‌شود

نشاء شالی در مزارع گلستان آغاز شد

آغاز برداشت گل محمدی از باغات بهاباد یزد

تولید ۳۲۳ هزار تن محصولات صنعتی و کشاورزی در ارس

ساخت کاتالیزور برای تصفیه آب و تولید هیدروژن

اگرونیک در شبکه های اجتماعی