1396/3/16 1842

با توجه به مشکلات بازار و نوسانات قیمت محصولات کشاورزی طی سال‌های اخیر بورس کالای کشاورزی به عنوان یک بازار جدید، فراگیر و یکپارچه می‌تواند درصدد رفع مشکلات برآید.

عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا تهدید یا فرصت؟

بازار محصولات کشاورزی با محدودیت‌ها و دشواری‌های ساختاری زیادی  روبروست که بخش عمده‌ای از این مشکلات مربوط به عدم توسعه یافتگی اقتصاد کشاورزی، ساختار سنتی و ناکارآمدی بازار است. با توجه به مشکلات بازار و نوسانات قیمت محصولات کشاورزی طی سال‌های اخیر بورس کالای کشاورزی به عنوان یک بازار جدید، فراگیر و یکپارچه می‌تواند درصدد رفع مشکلات برآید،چرا که کارشناسان بورس معتقدند با عرضه معاملات در بورس کالا به سبب شفافیت، نوسانات به حداقل می‌رسد. این درحالی است که کارشناسان بخش کشاورزی معتقدند استفاده از ظرفیت بورس کالا نمی‌تواند تاثیر چندانی بر مدیریت و تنظیم بازار محصولات کشاورزی داشته باشد.
 
حال به سراغ کارشناسان مربوطه می‌رویم تا از تاثیر عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا با خبر شویم:
مسعود اسدی رئیس تشکل‌های بخش کشاورزی  گفت: اگرچه سیاست خرید تضمینی محصولات  کشاورزی از سوی دولت مورد توجه جامعه کشاورزی است، اما با وجود حرکت دولت به سمت و سوی آزاد سازی اقتصاد، بورس کالا می‌تواند ابزار مناسبی باشد. وی با اشاره به اینکه عرضه محصولات در بورس کالا تاثیری در شفافیت قیمت‌ها ندارد، افزود: در شرایط کنونی علاوه بر بی اطلاعی کشاورزان از عرضه محصولات در بورس کالا اکثریت آن‌ها خرده پا هستند از این رو استقبال چندانی از عرضه محصولات در بورس کالا نمی‌کنند.
 
اسدی با اشاره به نگرانی‌های کشاورزان مبنی بر عرضه محصولات در بورس کالا افزود: با وجودآنکه بیش از ۹۰ درصد کشاورزان از سیستم بورس کالا بی خبر هستند و طی ده‌های اخیر به سیستم‌های بازاریابی آسان عادت کردند از این رو آشنا کردن آنها برای عرضه محصولات در بورس کالا یک ضرورت به شمار می‌رود تا آنها از کسب منفعت خود آگاه شوند.
 
ضرورت ایجاد زنجیره تولید برای عرضه در بورس کالا
علی خان محمدی مدیر عامل مجمع نخبگان کشاورزی بیان کرد: برای عرضه محصولات  کشاورزی به بورس کالا ایجاد زنجیره تولید از سوی تشکل‌ها یک امر ضروری است. وی افزود: خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله معضلات این بخش است که باید راهکارهای دیگری نظیر عرضه محصولات در بورس کالا جایگزین شود تا کشاورزان با تولید کالاهای باکیفیت بتوانند در بازارهای هدف حرفی برای گفتن داشته باشند.
 
خان محمدی با اشاره به نارضایتی کشاورزان از عرضه جو در بورس کالا بیان کرد: گرچه عرضه محصولات در بورس کالا می‌تواند از سودجویی دلالان و نوسانات قیمت جلوگیری نماید، اما سال گذشته عرضه جو در بورس کالا کارآمد نبود. به گفته مدیر عامل مجمع نخبگان کشاورزی با به کارگیری سازو کارهای مناسب عرضه محصولات در بورس کالا نظیر ایجاد زنجیره‌های تولید می‌توان شاهد شفافیت قیمت‌ها بود.
 
امکان عرضه زعفران در بورس کالا وجود ندارد
فرشید منوچهری دبیر شورای ملی زعفران بیان کرد: زعفران از جمله محصولات استراتژیک  خاص کشاورزی است که به سهولت نمی‌توان آن را در بورس کالا عرضه کرد. به گفته وی عوامل مختلفی نظیر کیفیت، نوع و رنگ در قیمت زعفران تاثیر گذار است که از این رو امکان عرضه آن با نرخ مشخصی در بورس وجود ندارد.
 
منوچهری با اشاره به اینکه قیمت زعفران نگین از ۵ میلیون و ۳۰۰ الی ۵ میلیون و ۸۰۰ هزارتومان متغییر است، بیان کرد: بنابراین تا زمانیکه سازو کارهای مناسب عرضه محصولات کشاورزی خاص در بورس کالا به کار گرفته شود امکان عرضه محصول با رنج قیمتی متفاوت وجود ندارد. دبیر شورای ملی زعفران تصریح کرد: علی رغم گذشت ۵ ماه از عرضه محصول در بورس کالا، اما فروش بسیار ناچیز بوده است.
منبع
YJC

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی