کارشناس بیماریها و تغذیه گیاهان سازمان جهادکشاورزی استان زنجان گفت: تریپس یکی از آفات مهم و آزاردهنده است که بیشتر در خیار، هندوانه و پیاز شاهد آن هستیم.
کاوه کلانتری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: اکثر باغات استان زنجان مشکل شته و کنه داشته و کنههای مختلف در باغات سیب زنجان نیز بسیار قابل مشاهده است.
وی با بیان اینکه حضور شتهها فصلی بوده و بعد از خردادماه این میزان کاهش مییابد، افزود: در باغات زنجان بیشتر شانکر بیماری شایع و مخرب است که بوتهها و درختان میوه هستهدار را درگیر میکند و غالباً در اثر آلودگی و آسیبدیدگی که به طریق بیماریزای قارچی یا باکتریایی بوده، نمایان میشود.
این مسئول اضافه کرد: این بیماری معمولاً باعث مرگ شاخهها یا ضعف ساختاری درخت میشود تا اینکه ناحیه آلوده بر اثر توفان یا کولاک شکسته شود.
این محقق از سیاهریشه به عنوان یکی از معضلات یاد کرد و ادامه داد: کرم گوجه و کرم سیب نیز طی چند سال گذشته در این محصولات دیده شده است.
وی با بیان اینکه وقتی کلمه تریپس را به کار میبریم، در واقع منظورمان طیفی از حشرات از راسته تیسانوپترا است، بیان کرد: چون در بزاق تریپس مواد سمی خاصی وجود دارد، ممکن است روی شکوفهها یا گلهای درختان آسیبدیده نوعی دگرگونی بافتی مشاهده کنیم و در موارد آلودگی بسیار شدید، کل برگها ممکن است خشک شود.
کلانتری یادآور شد: تریپس یکی از مهمترین آفت خسارتزا در پیاز است. میزبانان دیگر آفت تریپس توتون، لوبیا، چغندر قند، گوجهفرنگی، سیبزمینی، نخود، انواع کدو، هندوانه، بادمجان، خیار و فلفل دلمه است. آلودگی این آفت بسته به شرایط آب و هوایی متفاوت بوده و معمولاً تریپس در مناطق گرم و خشک بیشتر خسارت میزند.
وی در خصوص علایم تریپس عنوان کرد: لکههای قهوهای یا زرد سطح برگ که به تدریج سفید یا نقرهای شده و گاهاً بافت برگ را سوراخ و لاروهای حشره با مکیدن شیره غذایی برگ از آن تغذیه میکند.
این مسئول اذعان کرد: آلودگی در سطوح بالایی برگ منجر به کاهش فتوسنتز و کاهش سبزینگی گیاه شده و باعث ایجاد تنش میشود؛ آفت تریپس میتواند عملکرد پیاز را تا ۲۰ درصد کاهش دهد؛ شرایط آب و هوای گرم باعث طغیان آفت و کاهش عملکرد شده و در صورتی که در شرایط و آب و هوای سرد باشد، شدت رشد و گسترش آفت کمتر است.
کارشناس بیماریها و تغذیه گیاهان سازمان جهادکشاورزی استان زنجان، راهکارهای کاربردی برای مبارزه با آفت را مبازره زراعی دانست و خاطرنشان کرد: استفاده از ارقام متحمل، وجین علف هرز، شخم عمیق خاک، آبیاری بموقع، استفاده از یخآب زمستانه، کاشت نکردن با گیاهان زراعی یا اطراف آنها، در دسترس بودن ازت برای گیاه و مبارزه بیولوژیکی وشیمیایی، از دیگر روشهای کنترل این بیماری مخرب است.