مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران توصیه های فنی برای جلوگیری و مبارزه با بیماریها و آفات درختان سیاه ریشه در بهار را ارائه کرد.
عبدالرحمن زاغی با اشاره به اهمیت مبارزه به موقع با عوامل بیماریزای درختان میوه هسته دار، دانه دار و برخی ارقام سردسیری، توصیه هایی را به باغداران سیاه ریشه ارائه و در جمع خبرنگاران اظهار کرد: بیماری قارچی لب شتری هلو و شلیل با علایم دفرمه شدن برگ به صورت لکه های برآمده صورتی متمایل به قرمز که سبب چروکیدگی، جمع شدن و ریزش برگ ها و در نهایت کاهش رشد درختان آلوده می شود، مشاهده شده است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران افزود: بیماری قارچی لکه غربالی درختان میوه هسته دار با علایم اولیه لکه های سوزنی متمایل به قرمز که در ادامه قطر لکه ها بزرگتر و با پیشرفت بیماری لکه ها خشکیده و از برگ جدا شده و آن را به صورت غربالی در می آورد، ظاهر می شود.
وی ادامه داد: بیماری شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار با علایم لکه های آبسوخته در کنار جوانه هاست که با ترشح صمغ همراه بوده و در صورت پیشرفت بیماری لکه ها دور تا دور شاخه را فراگرفته و منجر به خشکیدگی سرشاخه ها از محل اولیه آلودگی به سمت نوک شاخه ها می شود.
زاغی در رابطه با بیماری لکه سیاه سیب و گلابی، بیان کرد: این بیماری از بیماری های مهم قارچی در مناطق مرطوب و خنک است که خسارت آن روی برگ، دمبرگ، شکوفه، کاسبرگ و میوه مشاهده می شود و لکه ها روی برگ ابتدا به رنگ سبز زیتونی و بتدریج قهوه ای متمایل به سیاه شده و در صورت شدت آلودگی موجب ریزش برگ ها می شود، قارچ عامل بیماری همزمان با مرحله تورم جوانه های گل تا مرحله کامل گلدهی بیشترین فعالیت را داشته و در صورت تداوم رطوبت محیط گسترش یافته و موجب خسارت می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه از بیماری های مهم و قارچی گردو، آنتراکنوزِ برگ و میوه است، ادامه داد: قارچ عامل بیماری به تمامی قسمت های هوایی درختان حمله کرده و بیشترین خسارت نیز روی برگ ها و میوه مشاهده می شود، قارچ عامل بیماری از اواخر اسفند تا اواخر فروردین ظاهر شده و میزان شدت بیماری با رطوبت محیط ارتباط مستقیم دارد و برای جلوگیری از خسارت بیماری اولین سمپاشی با سمومی مسی در اوایل فصل بهار بعد از ریزش گل به محض مشاهده اولین علائم بیماری و در صورت لزوم سمپاشی دوم به فاصله ۱۲ روز بعد از سمپاشی اول در کاهش آلودگی بسیار موثر است.
وی بیان کرد: بلایت باکتریایی سرشاخه و پوسیدگی مغز گردو از دیگر بیماری های خسارتزای درختان گردو در شرایط رطوبتی بالاست که به تمام اندام های سبز درخت حمله کرده و در بهار ترشحاتی روی سرشاخه های آلوده را موجب شده که سبب آلوده کردن گل ها و سایر قسمت های درخت می سود، حساس ترین دوره آلودگی در شرایط بارندگی های متناوب قبل از شکوفه دهی، دوره شکوفه دهی و حدود ۲ هفته بعد از آن است که موجب آلودگی میوه می شود.
این مسئول تصریح کرد: مبارزه با این بیماری در قالب روش های تلفیقی نظیر رعایت بهداشت عمومی باغ، مدیریت تغذیه و آبیاری و مبارزه شیمیایی با سموم مسی (بردو، اکسی کلرور مس) قبل و بعد از گلدهی اثر بسیار مناسبی در کاهش خسارت بیماری روی درختان گردو دارد.
زاغی خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از خسارت بیماری های یاد شده ضروری است به محض مشاهده اولین علایم آلودگی ضمن ارائه نمونه به کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی مراجعه و با اخذ نسخه گیاهپزشکی نسبت به مبارزه به موقع با قارچکش های مناسب و توصیه شده، اقدام شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران درخصوص آفات درختان سیاه ریشه، اظهار کرد: زنبور گوجه و آلو از آفات مهم درختان گوجه سبز (آلوچه) در اوایل فصل رشد (بهار) در مازندران است که لارو (کرم) آن با تغذیه از گوشت میوه های تازه تشکیل شده سبب زرد شدن، ریزش میوه و در نهایت کاهش محصول می شود.
وی تاکید کرد: مبارزه شیمیایی در مناطقی که سابقه آلودگی دارد پس از تشکیل میوه و مشاهده اولین علایم خسارت آفت، ضمن ارائه نمونه و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی با اخذ نسخه گیاهپزشکی با سموم توصیه می شود.
این مسئول با اشاره به اینکه شته ها از آفات دیگر باغات سیاه ریشه است، تصریح کرد: حشرات مکنده کوچکی به رنگ های سبز، سیاه و قهوه ای که از اواسط فروردین به بعد عموماً پشت برگ ها و روی شاخه های جوان و نورسته با تراکم بالا ظاهر شده و با تغذیه از شیره گیاهی موجب پیچیدگی برگ ها، سرشاخه ها، ترشح عسلک و دوده ای شدن برگ و میوه همچنین ریزش شکوفه ها و میوه های تازه تشکیل شده و انتقال بیماری های ویروسی می شود.
وی با بیان اینکه تراکم پائین آفت یاد شده توسط حشرات مفید مانند کفشدوزک ها و زنبورها بصورت طبیعی کنترل شده و نیاز به مبارزه شیمیایی نیست، گفت: درصورت مشاهده تراکم بالای شته ها با هماهنگی و مشاوره با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی با سموم اختصاصی توصیه شده در نسخه گیاهپزشکی سمپاشی بصورت مه پاشی با فشار کم توصیه می شود تا موجب ریزش شکوفه ها و میوه های تازه تشکیل شده، نشود.