تمام درختان میوه ایران، به غیر از خرمالو و ارقام بدون هسته انجیر و گلابی و مرکبات برای تولید میوه به گرده افشانی نیاز دارند. از نظر عامل انتقال گرده میتوان میوه ها را به سه گروه تقسیم کرد:
گروه اول شامل دو درخت، خرما و انجیر های هستهدار که هرچند بهطور طبیعی میتوانند مقدار بسیار کمی میوه تولید کنند، اما برای تولید محصول اقتصادی باید گرده افشانی به وسیلهی انسان انجام گیرد.
گروه دوم شامل گردو، پسته، فندق و توت و انار است که در آنها گرده افشانی، توسط باد انجام میگیرد و نیازی به دخالت انسان نیست.
گروه سوم شامل سایر میوه ها بهویژه انواع دانهدار و هستهدار است که گرده افشانی آنها توسط حشرات و بهطور خاص زنبور عسل انجام میشود و بنابراین کندو گذاری در باغ برای تولید محصول ضروری است. تعداد کندوی لازم برای هر هکتار، بر حسب اندازه درختان و میزان گل دهی آنان، به یک تا پنج عدد بالغ میشود.
لازم به تذکر است که زنبورهای عسل در روزهای بارانی هنگامی که باد شدید بوزد و وقتی دمای هوا از ۱۸ درجه سانتیگراد کمتر باشد، قدرت فعالیت خود را از دست میدهند. اگر چنین شرایطی مصادف با ایام گلدهی درختان این گروه بشود، در بعضی موارد دخالت انسان و گرده افشانی مصنوعی از طریق تکاندن شاخه های گلدار یک درخت مناسب، روی دیگر درختان باغ، برای تولید محصول اقتصادی ضروری خواهد بود.