رشته مهندسی اقتصاد کشاورزی نیز مثل دو رشته مهندسی کشاورزی آبیاری و مهندسی ماشینهای کشاورزی تنها از بین داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی دانشجو میپذیرد چرا که دانشجوی این رشته باید بتواند به خوبی محاسبه کرده و اطلاعات به دست آمده را تجزیه و تحلیل کند.یعنی بعد از این که اطلاعات فنی مورد نیاز خود را از متخصصان کشاورزی در بخشهای مختلف اعم از آبیاری، زراعت، خاکشناسی، علوم دامی و سایر متخصصان دریافت کرد، یک برنامه عملی مناسب در زمینه مقدار نیروی کار دائمی یا فصلی، نوع ماشینآلات مصرفی و الگوی بهینه تقاضا و مصرف بخشهای مختلف کشاورزی تعیین نماید و البته چنین کاری نیاز به ریاضی و آمار قوی و آشنایی با اصول کشاورزی دارد.
کنکور سراسری سال ۹۷ با حضور بیش از یک میلیون داوطلب در تیرماه برگزار شد، و حالا داوطلبان منتظر اعلام نتایج و انتخاب رشته تحصیلی خود در مقطع کارشناسی هستند. در این میان اصلی ترین دغدغه این روزهای داوطلبان و خانواده ها انتخاب یک رشته آینده دار و مناسب برای بازار کار است. خبرنامه دانشجویان ایران به همین بهانه به معرفی رشته های موجود در دوره کارشناسی کرده است.
۱.گروه ریاضی/مهندسی کشاورزی
آینده شغلی و بازار کار رشته های کشاورزی
در رابطه با آینده شغلی رشته های کشاورزی بحث های فراوانی بوده که همیشه با اما، اگرهایی همراه است. هدف ما در اینجا بررسی واقعبینانه این موضوع از دیدگاه متفاوتی است.یک دانشجو زمانی که از رشته کشاورزی فارغ الاتحصیل میشود با انتخابهای ذیل مواجه است:
استخدام در بخش دولتی:
اداراتی مانند جهاد کشاورزی، وزارت کشور، ادارات و موسسات علمی و پژوهشی، اداره ترویج کشاورزی و دهها ارگان از این قبیل که نیاز به متخصص، تکنسین و مشاور کشاورزی دارند. شمار دیگری از بخشهای دولتی که نیازمند فارغالتحصیلان این رشتهاند: (سازمان تحقیقات کشاورزی، سازمان بازرسی، صندوق بیمه محصولات کشاورزی، سازمان حفاظت نباتات، سازمان محیط زیست، سازمان برنامه و بودجه، وزارت تعاون، سازمان تعاون روستایی، مراکز تحقیقاتی، آزمایشگاههای تغذیه و اصلاح نژاد و....)
استخدام در بخش خصوصی:
در بخش خصوصی موسساتی وجود دارند که فارغالتحصیلان این رشته را برای استخدام در آزمایشگاهها و کار در موسسات تحقیقاتی، مشاورهای و تولید محصولات و ادوات کشاورزی جذب میکنند. شمار دیگری از بخشهای خصوصی که نیازمند فارغ التحصیلان این رشتهاند: (مؤسسات تحقیقاتی دفع آفات و بیماریگیاهی، شرکت ها و موسسات خصوصی کشت و صنعت، کلینیکهای گیاه پزشکی، شرکت های مبارزه با دفع آفات نباتی، سازمان تعاون روستایی، موسسات اصلاح، تولید و توزیع بذر و....)
استخدام در بخش علمی و آموزش عالی:
استخدام در بخش آموزش عالی و دانشگاهی کشور نیازمند مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر بوده {البته در برخی از موارد استخدام با مدرک کارشناسی نیز ممکن است} و نباید استخدام و کار در آموزشکدهها و هنرستان های کشاورزی و مراکز فنی و حرفه ای را از این قاعده مستثنا نمود. شمار دیگری از بخشهای علمی و آموزش عالی که نیازمند فارغ التحصیلان این رشته اند: (سازمان های آموزش عالی و دانشگاه ها، آموزشگاه های جهاد گشاورزی و سازمان ترویج روستایی، آموزشگاه های آزاد و خصوصی و ....)
کارآفرینی:
فعالیت در زمینه ایجاد اشتغال و تولید کار به صورت گروهی {و یا فردی در صورت وجود منابع و امکانات مناسب} در بخش کشاورزی در زمینه های تولید محصول، علم، فناوری، خدمات و....در نهایت به منظور پیشبرد این هدف ایجاد یک تعاونی خواهد بود.در بخش کارآفرینی و تعاونی به گروه یا فرد بستگی دارد که با توجه به شرایط جغرافیایی، منطقهای، اقلیمی و سایر شرایط به دنبال چه ایده و خلاقیت جدیدی باشند که شامل تولید یک محصول کشاورزی، تولید یک خدمت، تولید ابزار و ادوات جدید یا اصلاح شده، ایجاد مراکز مشاوره ای و عملیاتی و... باشد.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه:
رشته مهندسی اقتصاد کشاورزی نیز مثل دو رشته مهندسی کشاورزی آبیاری و مهندسی ماشینهای کشاورزی تنها از بین داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی دانشجو میپذیرد چرا که دانشجوی این رشته باید بتواند به خوبی محاسبه کرده و اطلاعات به دست آمده را تجزیه و تحلیل کند. یعنی بعد از این که اطلاعات فنی مورد نیاز خود را از متخصصان کشاورزی در بخشهای مختلف اعم از آبیاری، زراعی، خاکشناسی، علوم دامی و سایر متخصصان دریافت کرد، یک برنامه عملی مناسب در زمینه مقدار نیروی کار دائمی یا فصلی، نوع ماشینآلات مصرفی و الگوی بهینه تقاضا و مصرف بخشهای مختلف کشاورزی تعیین نماید و البته چنین کاری نیاز به ریاضی و آمار قوی و آشنایی با اصول کشاورزی دارد.
به تجربه ثابت شده است که داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک به دلیل اینکه پایه ریاضی آنها قوی است . در این رشته موفقتر هستند. در ضمن دانشجویی که به کشاورزی علاقه دارد و از کار و فعالیت در مزارع و دامداریها لذت میبرد، میتواند در این رشته پیشرفت کند چون یک فارغالتحصیل مهندسی اقتصاد کشاورزی نمیتواند از محیطهای روستایی و قطبهای تولید کشاورزی فاصله بگیرد و در پشت میز محاسبات اقتصادی خود را انجام دهد.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:
فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی مهندسی اقتصاد کشاورزی میتوانند در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا ادامه تحصیل دهند. گرایشهای دوره کارشناسی ارشد در رشته آبیاری شامل : کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی و کارشناسی ارشد تاسیسات آبیاری است. گرایشهایی مانند هیدرولوژی و هیدرولیک نیز قبلا وجود داشته که فعلا در این دو رشته دانشجو پذیرفته نمیشود. گرایشهای دوره دکترای آبیاری نیز همان آبیاری زهکشی و تاسیسات آبیاری است.
فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی ماشینهای کشاورزی میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد در گرایشهای مکانیک ماشینهای کشاورزی، ترویج ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون کشاورزی به تحصیل ادامه دهند. در مقطع کارشناسی ارشد امکان ادامه تحصیل در داخل کشور در هر سه گرایش یاد شده وجود دارد، اما در مقطع دکتری دانشجویان میتوانند گرایش مکانیک ماشینهای کشاورزی را داخل کشور دنبال کنند.