1396/10/3 6382

اگر عاشق طبیعت هستید و از فکر کردن به گیاهان، خاک و هرچیزی که راجع به کشاورزی است لذت می‌برید و تا حالا بارها به انجام کارهای کشاورزی به صورت علمی فکر کرده‌اید شغل مهندسی کشاورزی بسیار برای شما مناسب است..

آشنایی با شغل مهندسی کشاورزی


مهندس کشاورزی فعالیت‌های مختلفی را انجام می‌دهد. او به توسعه استفاده از ماشین‌آلات کشاورزی و پیاده سازی فرآیندهای صحیح و علمی‌ کشاورزی، باغبانی و جنگلداری می‌پردازد. مهندس کشاورزی باید دارای دانش و مهارت کافی برای کار کردن در صنایع مختلف کشاورزی و یا بخش بازرگانی و تجارت محصولات کشاورزی باشد. مهندس کشاورزی کمک می‌کند تا کشاورزی هرچه بیشتر، با ثبات، امن و سازگار با محیط زیست شود. او روش‌ها و فن‌آوری‌های مختلف را به منظور افزایش محصول، بهبود استفاده از زمین و مراقبت از منابع و مواد اولیه مثل بذر، کود، آب، آفت‌کش‌ها و سوخت، تجزیه و تحلیل و بررسی می‌کند. مهندس کشاورزی استراتژی‌های مناسب را به منظور حفظ سلامت و امنیت کشاورزان، جانوران محیطی و محصولات تولید شده کشاورزی پیشنهاد می‌دهد.

 

مهندس کشاورزی روش‌ها و ابزارهای خاصی را به منظور آماده سازی زمین و عملیات کاشت و برداشت، طراحی و به شرکت‌های تخصصی و کشاورزان ارائه می‌کند. او به منظور ساخت و توسعه تجهیزات و ابزارآلات هوشمند، فن‌آوری‌های نوین نرم افزاری و سخت افزاری را با هم ادغام کرده و به طور مداوم راه‌های بهتر را برای کاهش تلفات محصول در زمان برداشت، بسته بندی، انبار، فرآوری و توزیع بررسی کرده و در صنایع مرتبط به کار می‌برد. مهندس کشاورزی کسی است که برای سیستم سرمایشی، گرمایشی، رطوبت و تهویه انبار نگهداری محصولات، برنامه ریزی و فعالیت می‌کند. ساعت کاری مهندس کشاورزی معمولا به صورت تمام وقت است البته برخی از آنها به دلیل نوع فعالیت شان، ساعت کاری مشخصی ندارند و گاهی ساعات زیادی مشغول کارند. مهندس کشاورزی باید بتواند در مکان‌های گوناگون از جمله مزارع، آزمایشگاه‌ها یا شرکت‌های کشاورزی و  در شرایط مختلف آب و هوایی  کار کند. در ادامه با وظایف مهندس کشاورزی، مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز مهندس کشاورزی، تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی کشاورزی، آینده شغلی و بازار کار مهندس کشاورزی، درآمد مهندس کشاورزی و شخصیت‌های مناسب شغل مهندس کشاورزی بیشتر آشنا می‌شوید.

 

وظایف مهندس کشاورزی:
•    ارزیابی اثرات محیطی تولیدات کشاورزی و ارائه راهکارهای مناسب به منظور کاهش اثرات منفی زیست محیطی
•    نظارت بر مراحل مختلف پروژه‌های کشاورزی از جمله زهکشی، اصلاح و آبیاری
•    طراحی ابزار و ماشین‌آلات کشاورزی با کمک نرم افزارها و برنامه‌های کامپیوتری
•    آزمایش و تست تجهیزات و ابزارآلات جدید مانند سم پاش‌ها، ماشین‌آلات برداشت و ذخیره سازی و... برای اطمینان از درستی عملکرد آنها
•    هدایت و راهنمایی کشاورزان و صاحبان کسب و کارهای کشاورزی در استفاده صحیح از زمین‌ها به منظور تولید بهینه محصولات
•    تعمیر و نگهداری ماشین‌آلات کشاورزی
•    فراهم کردن محیطی امن و مناسب برای کار کشاورزی از طریق کنترل و نظارت بر سیستم‌های آبرسانی، سرمایشی، گرمایشی، تهویه و ...
•    طراحی و نظارت بر روش‌ها و فرایندهای مورد نیاز برای تولید، نگهداری و فرآوری محصولات کشاورزی
با توجه به اندازه سازمان و یا شرکت محل کار، مهندس کشاورزی گاهی مسئولیت‌های مدیریت و هماهنگی فروش و بازاریابی  و پشتیبانی فنی را نیز برعهده دارد.


توانایی‌های‌ لازم:
دانشجویی‌ که‌ به‌ کشاورزی‌ علاقه‌ دارد و از کار و فعالیت‌ در مزارع‌ و دامداری‌ها لذت‌ می‌برد، می‌تواند در این‌ رشته‌ پیشرفت‌ کند چون‌ یک‌ فارغ‌التحصیل‌ مهندسی‌ اقتصاد کشاورزی‌ نمی‌تواند از محیط‌های‌ روستایی‌ و قطب‌های‌ تولید کشاورزی‌ فاصله‌ بگیرد و در پشت‌ میز، محاسبات‌ اقتصادی‌ خود را انجام‌ دهد. همچنین دانشجوی این رشته باید در درس ریاضی توانمند باشد تا بتواند به خوبی محاسبه کرده و اطلاعات به دست آمده را تجزیه و تحلیل کند.


مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز مهندس کشاورزی:
•     توان بالا در تحلیل اطلاعات
•    رویکرد خلاقانه در حل مساله
•    مهارت‌های عالی فنی، علمی، ریاضیات و فناوری اطلاعات
•    توان برنامه ریزی کاری مناسب (مخصوصا در پست‌های مدیریتی)
•    توان مدیریت و سازماندهی تیم‌های کاری (ویژه مدیران)
•    مهارت ارتباطی مناسب برای ارتباط با همکاران، کشاورزان و کارگران
•    به روز بودن و آگاهی از آخرین فناوری‌ها و پیشرفت‌های حوزه کشاورزی

 

تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی کشاورزی:
فارغ التحصیلان انواع گرایش‌های مهندسی کشاورزی در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد با توجه به تخصص و علاقه خود می‌توانند وارد حوزه مربوطه در این شغل شوند. در مقطع کارشناسی، فارغ التحصیلان از دو گروه آموزشی علوم ریاضی و فنی و علوم تجربی می‌توانند مهندس کشاورزی شوند.


•    در گروه ریاضی و فنی: مهندسی کشاورزی (گرایش‌های اقتصاد کشاورزی، ماشین‌های کشاورزی، مکانیزاسیون کشاورزی و گرایش آب)
•    در گروه علوم تجربی: رشته‌های مهندسی کشاورزی- علوم و صنایع غذایی، مهندسی کشاورزی-گیاه پزشکی، مهندسی کشاورزی-علوم باغبانی،  مهندسی کشاورزی-علوم دامی‌ و مهندسی کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات


همچنین در مقطع کارشناسی ارشد، فارغ التحصیلان اغلب رشته‌های گروه کشاورزی و منابع طبیعی نیز می‌توانند شغل مهندسی کشاورزی را برای کار کردن و کسب درآمد و پیشرفت انتخاب نمایند.


آینده شغلی، بازار کار و فرصت‌های استخدامی‌ مهندس کشاورزی:
فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشاورزی (گرایش‌های مختلف) می‌توانند در سازمان‌ها و شرکت‌های حوزه کشاورزی و منابع طبیعی همچون شرکت خدمات مهندسی آب و خاک کشور، شهرداری‌ها، وزارت جهاد کشاورزی و سایر سازمان‌ها و شرکت‌های مرتبط مشغول به کار شوید. همچنین مراکز آموزشی (هنرستان‌های کشاورزی، دانشکده‌های کشاورزی، آموزشکده‌های کشاورزی، مراکز آموزش کشاورزی و...) مراکز پژوهشی و بخشهای وابسته به آنها در مراکز استان‌ها، سایر ادارات دولتی و نیمه دولتی (سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کل کشور و ادارات منابع طبیعی استان‌ها، سازمان بوستان‌ها و فضای سبز استان‌ها و شهرستان‌ها، سازمان حفاظت محیط زیست و اداره‌های کل آن در استان‌ها و...)، بخش‌های غیردولتی شامل آزمایشگاه‌ها و شرکت‌های خصوصی کشاورزی از مهمترین حوزه‌های استخدام و یافتن شغل برای مهندسان کشاورزی می‌باشند.

 

به طور کلی بخش کشاورزی در کشور ما توسعه و پیشرفت علمی‌ چشمگیری نداشته است و با مشکلات متعددی روبرو می‌باشد. متناسب با این امر از یک نگاه فرصت‌های شغلی آن نیز محدود می‌باشد و فارغ التحصیلان این حوزه مشکلات زیادی دارند که برخی از آنها عبارتند از :
•    بسیار محدود بودن فرصت‌های اشتغال در برخی گرایش‌ها به خصوص در بخش دولتی
•    و دولتی بودن اکثر بخش‌های حوزه کشاورزی و عدم فراهم سازی زمینه برای ورود گسترده بخش خصوصی


بدیهی است در هر حال دانش‌آموختگان کارآفرین و خلاق حوزه کشاورزی باید در پی آفرینش فرصت‌های کاری نو برای خود و دیگران باشند و با توجه به بازار کار نامساعد این رشته، به جای چشم داشتن به آگهی استخدامی‌ سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ و کوچک، با مطالعه و بررسی روش‌های جدید کشاورزی در دنیا به دنبال نوآوری و ایجاد مشاغل جدید و بهره برداری بهتر و علمی‌تر از زمین‌های کشاورزی باشند. امید است با تصمیم و همت مسئولان برای حرکت به سمت پیاده‌سازی کشاورزی توسعه‌یافته و پیشرفته در کشور و انجام فعالیت‌های کارآفرینانه توسط فارغ‌التحصیلان رشته‌ی مهندسی کشاورزی، در سال‌های آتی فرصت‌های شغلی بیشتری در این بخش برای متخصصان آن فراهم گردد.

منبع
بانکی

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی