1397/3/6 28826

منشأ و موطن باقلا منطقه‌ مدیترانه، جنوب غربی آسیا و احتمالا اطراف دریای خزر می‌باشد. این گیاه سابقه‌ کشت طولانی دارد. یونانیان و رومی‌های قدیم و همچنین مصریان آن را کشت می‌کردند. در ۲۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح به‌ چین شناسانده شده است.

معرفی و نحوه کشت باقلا سبز


مشخصات گیاه‌شناسی

نام علمی گیاه باقلا Vicia faba L. می‌باشد عده‌ای آنرا Faba vulgaris می‌نامند. در انگلیسی نام‌های مختلفی برآن گذاشته شده است. آنرا «براد بینز» (Broad Beans)، «فابا بینز»، «ویندسور» ‌(Windsor)، «هورس بینز» و «فیلد بینز» می‌نامند. باقلا گیاهی یک‌ساله است. ساقه‌ی آن راست، ایستاده و توخالی می‌باشد. طول بوته‌ی آن شاید از ۱.۵ متر نیز تجاوز کند. برگ های باقلا به‌صورت متناوب روی ساقه قرار دارند. گل آن خودگشن است و به رنگ‌های سفید و یا ارغوانی دیده می‌شود. گلهای باقلا از جوانه‌های جانبی  برگ ها به وجود می‌آیند. آنها به صورت منفرد یا مجتمع می‌باشند. بعد از تلقیح گل، میوه‌ی آن که به صورت غلاف یا نیام است، به‌وجود می‌آید. غلاف آن گوشتی، متورم و طول آن بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر متغیر است. هر غلاف باقلا دارای ۲ تا ۶ عدد بذر می‌باشد. هر بذر آن ممکن است تا ۲.۵ سانتیمتر طول داشته باشد.

 

 

آب و هوا

باقلا جزو گیاهان فصل خنک می‌باشد. در طول دوره‌ی رشد آن، زمین باید از رطوبت بالایی برخوردار باشد. دمای مناسب در طول فصل رشد آن بین ۱۵ تا ۱۸ درجه‌ی سانتی‌گراد است.

 

خاک و آماده کردن زمین

باقلا را می‌توان در انواع مختلف خاک از خاک‌های رسی تا خاک‌های شنی کشت نمود. برای این گیاه خاک‌های سنگین و لومی زهکشی شده، قوی، حاصلخیز و آفتاب‌رو مناسبتر است. در خاک‌های سبک، چنانچه با کودهای حیوانی اصلاح شده باشند، بخوبی رشد می کند. خاک باید از میزان کلسیم بالایی برخوردار باشد. کودهای شیمیایی کامل، که دارای مقدار مساوی ازت، فسفر و پتاسیم هستند، برای آن ترجیح دارد. کودهای شیمیایی قبل از کشت به‌زمین اضافه می‌شوند.

 

 

کشت

باقلا به صورت ردیفی کاشته می‌شود. آن را در روی ردیف‌هایی که ۵۰ تا ۷۰ سانتی‌متر از یکدیگر فاصله دارند، می‌کارند. فاصله‌ی دو بوته ی باقلا ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر می‌باشد. بذور آن در عمق ۵ تا  ۸ سانتیمتری خاک کاشته می‌شود. در مناطق سردسیریی در بهار کشت می‌شود ولی در نقاط گرمسیری مانند خوزستان در پاییز و زمستان به کشت آن اقدام می‌گردد. مدت زمان لازم از کاشت تا برداشت آن حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ روز می‌باشد.

 

برداشت غلاف

غلاف سبز و نارس باقلا را به عنوان سبزی برداشت می‌کنند. سپس دانه‌های نارس آنرا از غلاف خارج کرده به مصرف می‌رسانند. همچنین آنرا به صورت تازه مصرف می‌کنند. ممکن است آنها به‌صورت کنسرو شده و یخ‌زده نگهداری و در زمان مناسب مصرف شوند. همچنین ممکن است فرصت بیشتری به غلاف باقلا داده شود تا دانه‌های آن خشک گردد و سپس برداشت کنند. بعضی از مردم بر اثر خوردن باقلای سبز به بیماری کشنده و مهلکی به نام «فاویسم» (Favism) مبتلا می‌گردند، بنابراین باید در مصرف آن دقت کافی مبذول داشت. ممکن است این بیماری بر اثر استنشاق دانه‌ گرده باقلا هم حادث گردد.

 

اهمیت غذایی

ارزش غذایی باقلای سبز کم‌وبیش مانند نخودفرنگی و لوبیا سبز می‌باشد. از دانه‌های خشک شده‌ی آن در جیره‌ی غذایی دام و طیور استفاده می‌شود.

 

آفات و بیماری‌ها

از آفات مهم باقلا شته‌ سیاه می‌باشد که با سموم حشره‌کش به راحتی قابل کنترل است. سوسک باقلا با نام علمی Bruchus fabae به دانه‌های باقلا حمله می‌کند. بیشتر قارچ ها و ویروس‌هایی که به حبوبات حمله می‌کنند، باقلا را نیز مورد حمله قرار می‌دهند.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی