به گزارش دفتر نمایندگی سازمان خواربار و کشاورزی (فائو) در ایران، خوزه گرازیانو داسیلوا در این نشست که از 3 الی 5 آوریل (14 الی 16 فروردین) در مقر اصلی سازمان فائو در رم برگزار میشود اعلام کرد که هماکنون تولید غذا در نظامهای کشاورزی توأم با مصرف شدید منابع است که هزینه بسیاری بر محیطزیست وارد کرده و در نتیجه شاهد تخریب اراضی، جنگلها، آب، کیفیت هوا و تنوع زیستی هستیم. وی افزود که تمرکز بر تولید غذا به هر بهایی، برای از بین بردن گرسنگی کافی نبوده و «ما با شیوع جهانی پدیده چاقی مواجه هستیم.»
مدیر کل فائو در بخش دیگری از سخنرانی آغازین این سمپوزیوم گفت: «ما باید روش تولید و مصرف غذا را متحول سخته و نظامهای غذایی پایداری را ایجاد کنیم که غذای سالم و مغذی ارائه کرده و در عین حال از محیطزیست نیز حفاظت میکنند. بومشناسی کشاورزی میتواند از چند جهت به این فرآیند یاری رساند.» بومشناسی کشاورزی با تلفیق دانش سنتی و علمی، رویکردهای اکولوژیکی و اجتماعی را در نظامهای کشاورزی به کار برده و بر تعامل بین گیاهان، حیوانات، انسانها و محیطزیست تمرکز دارد.
داسیلوا ضمن درخواست از سیاستگذاران کشورها برای حمایت بیشتر از بومشناسی کشاورزی گفت: «برای حرکت رو به جلو، باید دولتها و سیاستگذاران جهان تعامل بیشتری با یکدیگر داشته باشند.» بومشناسی کشاورزی میتواند از منابع طبیعی و تنوع زیستی حفاظت کرده و همچنین سازگاری در برابر تغییرات اقلیمی را تقویت کند. این رویکرد مقاومت خانوارهای روستایی بالاخص در کشورهای در حال توسعه که با پدیده گرسنگی مواجه هستند را بهبود میبخشد. بومشناسی کشاورزی همچنین به تولید و مصرف غذای سالم و مغذی یاری رسانده و اقتصاد و بازارهای محلی را رونق میدهد.
در این سمپوزیوم سه روزه 700 سیاستگذار، کارشناس بومشناسی کشاورزی، محققین دانشگاهی و نمایندگان کشورها، جامعه مدنی، بخش خصوصی و نیز کارگزاریهای سازمان ملل حضور دارند تا درباره عناصر و اقدامات کلیدی به منظور تقویت بکارگیری این رویکرد، بحث و تبادل نظر کنند. سمپوزیوم بر شناسایی نیازها، چالشها و فرصتهای پیش روی ارتقای سیاستها، اقدامات و سرمایهگذاری در حوزه بومشناسی کشاورزی متمرکز است. فائو اولین سمپوزیوم بینالمللی بومشناسی کشاورزی را در سال 2014 برگزار کرد و از آن زمان نشستهایی در آمریکای لاتین، جنوب آفریقا، اروپا، آسیاسی مرکزی و آسیا و اقیانوسیه برگزار شده است. در چهار سال گذشته، بیش از 1400 شرکت کننده از 170 کشور جهان در تلاشهای جهانی برای بحث و گفتگو درباره اهمیت و پتانسیل بومشناسی کشاورزی حضور داشتهاند.