1396/12/12 206507

در ایران نزدیک عید که می‌شود، می‌توانید گیاه آزالیا را جلوی گل‌فروشی‌ها و کنار پیاده‌روها ببینید.

آشنایی و نحوه نگهداری از گیاه آزالیا


گل آزالیا به دلیل گل‌های زیاد و زیبایی که دارد، یکی از گیاهان پرطرفدار به شمار می‌رود. در کشور ما نیز نزدیک عید که می‌شود، می‌توانید این گیاه را جلوی گل‌فروشی‌ها و کنار پیاده‌روها ببینید. در این بخش از گیاهان آپارتمانی به این گیاه زیبا و شرایط نگهداری آن خواهیم پرداخت. سرزمین اصلی گل آزالیا ژاپن است. به لحاظ اقتصادی نیز برای این کشور از اهمیت خاصی برخوردار است. این گیاه تزئینی و رنگارنگ با گل‌های زیبا است. یکی دیگر از دلایل محبوبیت این گل، استفاده از آن برای دکوراسیون منزل است.

 

آزالیا (Acelia) نام برخی از گونه‌های گیاهی از جنس Rhododendron و از خانواده (fundagiller Ericaceae) است. گیاهان خانواده Rhododendron در زمستان گل‌های خود را نمی‌ریزند. دو نوع آزالیا در بازار موجود هستند.:نوع هندی و نوع ژاپنی. نوع هندی نسبت به نوع ژاپنی پرطرفدارتر است. اکثر این گیاهان در مناطق تپه‌ای آسیا و آمریکای شمالی هستند. زندگی در محیط جنگل، سواحل رودخانه‌های سنگی، باتلاق و سایه را دوست دارند. در فصل بهار یا تابستان، گل‌های صورتی، شکوفه‌های زرد طلایی و قرمز باز می‌کنند. این گیاه نیاز به دمای ۱۰ تا ۱۲ درجۀ سانتی‌گراد و نور و روشنایی فراوان دارد. باید در طول دورۀ استراحت، دما حداقل پنج درجۀ سانتی‌گراد نگهداری شود. خاک همیشه باید مرطوب باشد. آزالیاها مانند گل‌های جنگلی، زندگی درون گیاهان پوسیده و غنی از هوموس را دوست دارد. ژاپنی‌ها در حدود ۱۰۰۰ سال در حال پرورش گیاه آزالیا هستند و روش‌های پرورش آن را مخفی نگه داشته‌اند. جالب است بدانید یکی از انواع گل آزالیا به‌عنوان گل ملی بلژیک انتخاب شده است.

 

نکاتی ریز دربارۀ آزالیا

گل آزالیا در اصل گیاه خانگی نیست. گل باغچه و بالکن و فضای باز است. اگر می‌خواهید در خانه گل آزالیا نگه دارید باید به فکر یک نسیم دائمی نیز باشید. حتی در طول شب هم شما باید پنجره را باز نگه دارید. این برای خانه‌های قدیمی که پنجره و حیاط دارند ممکن و مناسب است. ولی تامین این شرایط در آپارتمان‌ها کار ساده‌ای نیست. لازم است برای ظهور غنچه‌ها، محیط کمی سرد باشد. این گیاه در ماه‌های پاییز و زمستان شکوفه می‌دهد. در ماه اسفند تا اوایل اردیبهشت، گلدان را عوض کرده و به یک گلخانه یا اتاق کمی خنک ببرید. در ماه‌های اردیبهشت تا خرداد در سایه قرار دهید.

 

این گیاهان محیط گرم را دوست ندارند. مواظب باشید که روی رادیاتورها قرار ندهید؛ چون باعث خشک شدن خاک و از بین رفتن ریشه گیاه می‌شود. تمام آزالیاها نسبت به سرمای زمستان مقاوم هستند. حتماً از گلدان‌های سفالی استفاده کنید تا ریشه‌ها را از سرما محافظت کنند. باد ملایم و هوای مرطوب را دوست دارند. حتماً در معرض وزش نسیم یا باد ملایم باشند. به‌هیچ‌وجه در جاهای گرم و خشک نگهداری نشود. از نور خورشید در ماه‌های مهر و اسفند محافظت شود.

 

گل آزالیا در فضای باز

خاک، کود و گلدان آزالیا

اگر توصیه‌های ما را رعایت کنید، آزالیای شما هر سال دو برابر قد خواهد کشید.


خاک

این گیاه به خاک‌های اسیدی با PH=4.5-6.0  احتیاج دارد. از گل‌فروشی‌ها حتماً خاک مخصوص برای آزالیا را بخواهید. دقت داشته باشید که روی کیسه مقدارPH نوشته شده باشد. از کودهای طبیعی استفاده نکنید؛ چون میزان اسید خاک را کاهش می‌دهند. به جای آن از هوموس و ترکیب موادی اسیدی استفاده کنید. گاهی خاک این گیاهان به‌صورت آماده به فروش می‌رسد.


گلدان

ریشه‌های آزالیا به سمت اطراف رشد می‌کنند و زیاد به عمق نمی‌روند. پس به جای گلدان عمیق و بلند، یک گلدان پهن لازم دارید. استفاده از گلدان‌های سفالی بهترین گزینه است. مخصوصاً از انتقال گرمای زیاد در فصل بهار جلوگیری کرده و مانع گرم‌شدن ریشه‌ها در نتیجه فاسد شدن ریشه گیاه می‌شود. در سرمای  -۱۰ درجه نیز گلدان سفالی از ریشه‌ها در برابر سرما مواظبت می‌کند.
 

آزالیا در گلدان

آبیاری

اگر توانستید آب با PH=7  پیدا کنید، بهتر است با این آب آبیاری شود. در‌غیر‌این‌صورت آب شیر را در یک ظرف بریزید. اجازه دهید سه روز بماند. بعد از این سه روز که مواد و املاح آب ته‌نشین شد، با دقت آب سطح را برداشته و از آن برای آبیاری آزالیاهای خود استفاده کنید. اگر خاک سطح گل زود خشک می‌شود، در‌حالی‌که خاک داخل گلدان خیس و مرطوب است، این نشانۀ خوبی نیست. نباید خاک سطحی خیلی خشک شود. چون ما سطح را خشک می‌بینیم، زود به زود آبیاری می‌کنیم و خاک داخل که مرطوب است را مرطوب‌تر می‌کنیم. این باعث بیماری در ریشه‌ها و از‌بین‌رفتن آن‌ها می‌شود. برای حل این مشکل حتماً به خاک خود شن و ماسه اضافه کنید. مواظب ریشه‌هایی که در سطح خاک هستند باشید. با آب‌دادن زیاد مشکل حل نمی‌شود. بلکه بهتر است به بلندی ۱٫۵-۲ سانتیمتر برگ خشک و یا تفاله چای بریزید. با این روش آب توسط تفاله‌ها جذب و سطح خاک را خیس نگه می‌دارد، در‌حالی‌که آب اضافه از گلدان خارج می‌شود. مواظب باشید که در زیر گلدانی آب جمع نشود.


کود

گل آزالیا نیاز زیادی به کود ندارد. در فصل بهار بعد از شکوفه‌دادن، هر ماه یکبار کود گیاهی بدهید. در اواخر تابستان یا اوایل پاییز که روی ساقه‌ها جوانه می‌زند، باز هم ماهی یکبار اما این بار نصف مقدار کود دهید. در زمستان اصلاً کود ندهید.

ریزش برگ‌ها

در فصل پاییز از هر سه برگ، یکی از آن‌ها می‌ریزد. این طبیعی است. برگ‌های باز‌شده در فصل بهار، در پاییز پیر شده و جای خود را به برگ‌های تازه می‌دهند. اما اگر برگ‌های جوان شروع به ریزش کردن به دلایل زیر می‌تواند باشد:

  •     کمبود آهن
  •     PH بالا
  •     خاک نامناسب
  •     آبیاری با آب آهکدار
  •      حشرات گیاه‌خوار
  •     آبیاری بیش‌از‌حد
منبع
روزچین
  1. سیمین فلاح چهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۷ --- ۰:۴۲:۲۷

    ممنون از اطلاعات مفیدتون

  2. محسن شنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۸ --- ۲۲:۱۷:۲۶

    از کجا بفهمیم در آزالیا ph خاکمان هفت است؟

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی