1396/9/4 2385

مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت کشت‌های فراسرزمینی گفت: راه‌اندازی شورورزی در ایران ضروری است و باید افرادی موثر و کارمد در این حوزه به کار گرفته شوند.

مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی:

اهمیت شورورزی و کشت فراسرزمینی در ایران

احمد شریعتی با اشاره به بحران کم آبی در کل کشور، اظهار کرد: ایران با بحران کم آبی روبرو است و این در حالی است که این کشور از منابع فراوانی برخوردار است و می‌تواند بیشترین بهره‌برداری را از این منابع داشته باشد.وی با اشاره به افزایش ۲۵ درصدی بهره‌وری آب در کشور افزود: در بخش کشاورزی با افزایش ۲۵ درصدی بهره‌وری از منابع آبی روبرو هستیم در صورتی که عملیات بازچرخانی آبی در شهرک‌ها و صنایع نیز در حال انجام است. مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به اهمیت کشت فراسرزمینی گفت: هر چند دوران طلایی خود را از دست داده‌ایم اما وقت آن رسیده است که به جای تجربه کردن به دنیای پیشرفته وارد شویم و با روی آوردن به کشت‌های فراسرزمینی مسیر شورورزی را بپیماییم؛ لذا با تلاش محققان و دانشگاهیان به نتایج مطلوبی خواهیم رسید.شریعتی در مورد اولین گام‌های کشور در این مسیر تصریح کرد: اولین الگوی کشت منطقه‌ای در قم در حال بررسی است و امید داریم با حفظ بهره‌وری آب بتوان اکوسیستم‌های شورورزی را شناسایی و معرفی کنیم. وی ایجاد بنیاد شورورزی در ایران را از جمله اقدامات در دستور کار دانست و بیان کرد: لازم است که بنیاد شورورزی در ایران شکل بگیرد و افرادی که موثر هستند به کار گرفته شوند.


ورود نخستین محموله‌های خوراک دام حاصل از کشاورزی فراسرزمینی

در همین حال ام معاون امور بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، از ورود نخستین محموله خوراک دامی خبر داد که حاصل از کشاورزی فراسرزمینی است.حسن رکنی در گفت‌وگو با ایانا با اعلام این خبر گفت: در ماه‌های اخیر، محموله‌هایی مانند جو، ذرت و گندم که می‌تواند در خوراک دام استفاده شود وارد کشور شده که حاصل دسترنج کشاورزان بیرون از مرزها است. وی با اشاره به اینکه یکی از محدودیت‌های کشور در حال حاضر مسئله آب است، افزود: مشکل بحران آب، موضوع تأمین علوفه برای دام را نیز تحت تأثیر قرار داده و اگر قرار بر استمرار تولید مواد پروتئینی باشد، باید برنامه‌ریزی بلندمدت در این زمینه داشت.به گفته معاون امور بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، اکنون هم در حوزه طیور وابستگی برای واردات نهاده وجود دارد و هم بخش قابل توجهی از کنسانتره دامی به کشور وارد می‌شود؛ بنابراین تأمین مقدار زیادی از خوراک دام مصرفی، از کشورهای دیگر است. زیرا اقلیم ایران با یک سوم میانگین بارندگی جهانی و تبخیر سه برابری، نمی‌تواند کل نیاز به علوفه را جوابگو باشد. این در حالی است که ۷۰ درصد بارش‌ها در فصول غیرمؤثر مانند زمستان و پاییز اتفاق می‌افتد که نیاز آبی گیاه بسیار اندک است. بنابراین تنها ۳۰ درصد بارش‌ها مؤثر خواهد بود که ۷۰ درصد از این مقدار هم تنها در چهار استان انجام می‌گیرد.

 

رکنی معتقد است: به‌دلیل همین شرایط، باید برای تأمین علوفه مورد نیاز، برنامه‌ریزی بلندمدت داشته و از امکانات و منابع کشورهای دیگر در این مسیر استفاده کنیم. البته بسیاری از واحدهای دامداری ایران که به کشت علوفه یا غله نیز مشغول هستند، از آبیاری مکانیزه بهره می‌برند که این موضوع بهره‌وری آب را تا میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. به‌عنوان مثال، استفاده از نوارهای تیپ در کاشت ذرت، ۴۰ تا ۵۰ درصد میزان برداشت محصول را ارتقا داده است. اما این مسئله برای تمام واحدها قابل اجرا نیست؛ ضمن اینکه تعداد معدودی از دامداری‌ها توانایی کشت علوفه را دارند. وی تأکید کرد: بنابراین ناچاریم از پتانسیل کشاورزی فراسرزمینی استفاده کنیم تا علوفه وارد شده به ایران، حاصل دسترنج کشاورزان ایرانی باشد؛ منتها در زمین کشورهای دیگر. اکنون نیز حدود ۱۷ کشور کاندید تعامل در این زمینه با ایران هستند و می‌توانیم از منابع آن‌ها بهره‌برداری کنیم. البته استعداد هر کشوری متفاوت است. به‌عنوان مثال، تعدادی از آنها مستعد کشت دانه‌های روغنی بوده و می‌توان بعد از روغن کشی از کنجاله آن برای خوراک دام استفاده کرد. در تعدادی دیگر غله و دیگر محصولات قابل کشت خواهد بود که هر کدام فرصتی برای کشور محسوب می‌شود.

منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی