1396/6/27 3716

انجام تحقیقات هدفمندعلمی با بهره گیری از فناوری های نوین در کشاورزی، امید به حفاظت از منابع پایه و بسترهای زیست محیطی و خودکفایی در محصولات کشاورزی را ایجادکرده است.

فناوری های نوین و حرکت در جهت کشاورزی علمی

پژوهشکده بیوتکنولوژی وزارت جهاد کشاورزی از مراکز پژوهشی حاضر در چهارمین نمایشگاه زیست فناوری است.که امروز برای دقایقی میزبان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود. دکتر نیراعظم خوش خلق سیما رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی امروز دوشنبه در بازدید دکتر ربیعی وزیر تعاون از غرفه این پژوهشکده در چهارمین نمایشگاه زیست‌فناوری با اشاره به اقدامات و دستاوردهای این پژوهش‌کده، ضمن معرفی سالیکورنیا به عنوان یکی از محصولات پژوهشکده، اظهار داشت: با استفاده از روش‌های شورورزی و فناوری‌های نوین، خاک‌و‌آب شور دیگر نمی‌تواند مانعی برای کشاورزی باشد.

وی ادامه داد: سالیکورنیا گیاهی گوشتی است که قابلیت کشت در زمین‌های غیر زراعی و آبیاری با آب دریا را دارد و دارای مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، مس، آهن، منگنز و روی است که از آن به عنوان غذای فراسودمند یاد می‌شود. رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی همچنین یکی از دلائل حضور در چهارمین نمایشگاه زیست فناوری را آگاهی بخشی و رفع نگرانی های موجود در حوزه فناوری های زیستی از جمله محصولات تراریخته ذکر کرد. وی کشت بافت سیب را از اقدامات پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی وزارت جهاد کشاوری عنوان کرد و با تاکید برتوجه هرچه بیشتر بر تنوع زیستی تصریح کرد: به علت رفع آلودگی از باغ های کشور، از طریق کشت بافت، در تلاش هستیم که نهال سالم در اختیار کشاورزان قرار گیرد.

خوش خلق سیما همچنین به کشت بافت به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای پژوهشکده اشاره کرد و گفت: این پژوهشکده نخستین مرکزی است که کشور را از ریزغده سیب زمینی خودکفا کرد، این درحالی است که پیش تر میلیون ها دلار پول صرف واردات بذر سیب زمینی به کشور شده بود. وی با اشاره به چند طرح تجاری سازی شده از سوی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، دانش فنی تولید بذر سالم (مینی تیوبر) سیب زمینی از طریق کشت بافت را از آن جمله دانست و با بیان اینکه سطح زیر کشت سیب زمینی در کشور حدود 170 هزار هکتار و میزان تولید سالانه آن حدود 4 میلیون تن است، افزود: این محصول رتبه چهارم را در بین کل محصولات کشاورزی کشور به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: یکی از معضلات کشور در سال‏ های قبل تولید بذور سالم سیب زمینی بود بنحوی که برای واردات سالانه حدود دو هزار تن بذر سالم سیب زمینی، بیش از دو میلیون یورو ارز از کشور خارج می‏ شد و همراه آن انواع بیماری‏ ها و آفات مختلف قرنطینه ‏ای وارد کشور می‏ شد، ضمن اینکه برای تولید این بذور به خارج از کشور وابستگی وجود داشت. خوش خلق سیما با بیان اینکه، پژوهشکده، دانش فنی تولید بذر سالم (مینی تیوبر) سیب زمینی از طریق کشت بافت را تدوین و نسبت به تجاری سازی و اجرایی کردن پروتکل آن اقدام کرده است، افزود: دانش فنی تولید بذر سالم سیب زمینی به 25 شرکت خصوصی منتقل و منجر به خودکفایی کشور در زمینه تولید این بذر مهم شد.

وی در ادامه با تاکید براینکه، کرم ساقه خوار برنج، آفت کلیدی مزارع شالیکاری کشور محسوب می شود و مصرف بالای سموم شیمیایی موجب آلودگی محیط زیست می شود، خاطرنشان کرد: برنج تراریخته مقاوم به کرم ساقه خوار از جمله دستاوردهای پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی وزارت جهاد با بهره گیری از مهندسی ژنتیک است. رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی در ادامه تولید پروبیوتیک های بومی برای استفاده طیور، دانش فنی تکثیر درون شیشه ای پایه پسته هیربید خارجی، دانش فنی تولید سریع بیوکمپوست غنی شده از پسماندهای شهری و کشاورزی و دانش فنی سالم سازی و تکثیر انبوه ارقام و پایه های درختان باغی مهم کشور را از دیگر طرح های تجاری سازی شده این پژوهشکده نام برد.
 
اقدامات پژوهشکده بیوتکنولوژی متمرکز بر معضل کم آبی است
قائم مقام فناوری پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی نیز در بازدید وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه ما در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در چند حوزه در حال فعالیت هستیم، یکی از این شاخه ها را بحث خشکی، بحران آب و بحث های مانند آلودگی های سموم و کودها دانست. دکتر پژمان آزادی باتاکید براینکه محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی وزارت جهاد کشاورزی متخصصان علوم بیوتکنولوژی می باشند، به دستاوردهای این پژوهشکده اشاره و ضمن معرفی سالیکورنیا به عنوان یکی از محصولات پژوهشکده در حوزه کم آبی اظهار داشت: با استفاده علمی دیگر خاک و آب شور سدی برای کشاورزی محسوب نمی شود.

وی ادامه داد: در واقع کاری که در پژوهشگاه انجام می گیرد تمرکز بر معضل اصلی کشاورزی یعنی کم آبی است، بعبارتی با تولید محصولاتی که مقاوم به خشکی هستند استفاده از آب کاهش پیدا می کند و این در راستای نیل به اقتصاد کشاورزی مقاوم و پایدار بسیار راهگشا خواهد بود. قائم مقام فناوری پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در ادامه تاکید کرد:با استفاده از روش های شورورزی و فناوری های نوین، خاک و آب شور دیگر نمی تواند مانعی برای کشاورزی باشد. وی ضمن معرفی سالیکورنیا به عنوان یکی از محصولات پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، اظهار داشت: سالیکورنیا گیاهی گوشتی است که قابلیت کشت در زمین های غیر زراعی و آبیاری با آب دریا را دارد و دارای مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، مس، آهن، منگنز و روی می باشد که از آن به عنوان غذای فراسودمند نام برده می شود.

آزادی ادامه داد:در بحث مقاومت و آفات و بیماری ها یک سری کارها در حال انجام است که در حوزه بحران آب کشاورزی برنامه گیاهان هالوفیت مانند سالیکورنیا که نمونه آن درنمایشگاه است مبنای کار ما قرار گرفته به این ترتیب که بتوانیم با اصلاح مولکولی و با استفاده از رویش های بیوتکنولوژیک گونه های مناسب شوری پسندی همچون سالیکورنیا را انتخاب و در مناطق مختلف کشور کمه طبیعتا بحران آب مواجه و شوری آب مواجه است استفاده کنیم. وی مصرف بصورت تازه خوری و یا فرآوری شده، تولید روغن با کیفیت مطلوب خوراکی به دلیل داشتن 78 درصد اسیدهای چرب غیر اشباع، تامین علوفه، مصارف آرایشی و بهداشتی به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتریایی، قارچی و سرطانی و همچنین فیلتر زیستی مناسب برای حذف فلزات سنگین و آلودگی های نفتی از خاک و اصلاح خاک شور را از مهمترین مزایا و خصوصیات گیاه سالیکورنیا عنوان کرد.
 
دانش فنی تولید سریع بیوکمپوست غنی شده از پسماندهای شهری و کشاورزی
اما قائم مقام فناوری پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به اینکه، سالانه بیش از 100 میلیون تن انواع پسماند کشاورزی و بیش از 20 میلیون تن انواع پسماند جامد شهری در کشور تولید می شود، گفت: بخش اعظم این پسماندها دفن و سوزانده می شوند که بدون استفاده باقی می مانند این درحالی است که کشور سالانه به بیش از 60 میلیون تن انواع کود آلی و زیستی برای افزایش ماده آلی خاک نیازمند است. دکتر آزادی با بیان اینکه، حداقل 50 درصد این پسماندها برای تولید بیوکمپوست به عنوان کود عالی قابل استفاده است، به دو چالش اساسی تولید کمپوست اشاره و گفت: پایین بودن کیفیت محصول تولیدی و طولانی بودن زمان تولید ما را بر آن داشت به دانش فنی تولید سریع بیوکمپوست غنی شده از پسماندهای شهری و کشاورزی دست پیدا کنیم.
 
دانش فنی سالم سازی و تکثیر انبوه ارقام و پایه های درختان باغی مهم کشور
قائم مقام فناوری پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در ادامه با بیان اینکه، سطح زیرکشت محصولات باغی در حال حاضر 6 میلیون هکتار و میزان محصولات باغی کشور حدود 16 میلیون تن گزارش شده است در عین حال متوسط عملکرد میزان تولید محصول در باغات کشور را نصف متوسط عملکرد باغات در کشورهای پیشرفته دانست. آزادی دلیل این کاهش بازدهی را در قدمت و استفاده طولانی و همچنین آلودگی به بیماری های باکتریایی و ویروسی عنوان کرد. وی گفت: با بکارگیری روش های بیوتکنولوژی برای ردیابی ویروس ها و نیز سالم سازی گیاهان باغی که تننها در شرایط کشت بافت امکان پذیر است، می توان با همین سطح زیر کشت کنونی میزان تولید محصولات باغی در کشور را حداقل به میزان 10 تا 15 درصد افزایش داد.

وی در ادامه دانش فنی تولید نانوسیلیکا از کلش و سبوس برنج، تهیه ارقام برنج تراریخته مقاوم به کرم ساقه خوار، دانش فنی تولید بتاکاروتن از ریز جلبک دونالیلا را از دیگر موفقت های پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی برشمرد. چهارمین نمایشگاه زیست فناوری امروز دوشنبه با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس و جمعی از روسای ستادهای معاونت علمی و فناوری در مصلای امام خمینی (ره) آغاز به کار کرد. این نمایشگاه از 27 تا 29 شهریورماه جاری میزبان علاقمندان، اساتید و دانشجویان و شرکتهای فناور فعال در حوزه زیست فناوری است.
منبع
ایرنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی