1400/1/17 1732

استفاده از اسانس یک گیاه دارویی می‌تواند آفات انباری برنج را بدون آلوده کردن این محصول به انواع سموم شیمیایی کنترل کند.

کنترل آفت انباری برنج با عصاره یک گیاه دارویی


محققان کشور در حوزه کنترل آفات گیاهی، پژوهشی را انجام داده‌اند که نتایج آن نشان می‌دهد استفاده از اسانس یک گیاه دارویی می‌تواند آفات انباری برنج را بدون آلوده کردن این محصول به انواع سموم شیمیایی کنترل کند.

به گزارش ایسنا، سالانه مقادیر قابل توجهی از تولیدات کشاورزی به‌وسیله انواع آفات در انبارها از بین می‌رود و خسارت قابل توجهی به محصولات فوق که با صرف انرژی فراوانی تولید می‌شوند، وارد می‌آورد. برای جلوگیری از این اتفاق یا کاهش شدت آن، معمولاً از روش‌های مختلفی سود برده می‌شود که در این میان، روش‌های شیمیایی علیرغم تمام مضراتی که برای انسان و محیط زیست دارند، کماکان نقش مهم و اصلی را بازی می‌کنند.

اما اخیراً بدین منظور استفاده از برخی مواد طبیعی نظیر اسانس گیاهان مختلف به‌عنوان جایگزین سموم شیمیایی در کنترل آفات مورد توجه قرار گرفته است و در این خصوص گیاهان مختلفی معرفی شده‌اند. در این میان گیاهی با نام زربین وجود دارد که به دلیل وجود مواد مؤثره ضدآفت خود، می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. این گیاه حاوی ماده‌ای به نام آلفا- پینن است که منبع قابل توجهی از حشره‌کش‌های گیاهی است و می‌تواند به‌عنوان حشره‌کشی تنفسی، دورکننده و بازدارنده تغذیه عمل کند.

برای آزمایش کارایی عصاره گیاه زربین به‌عنوان یک حشره‌کش طبیعی برای دفع آفات انباری برنج و به‌طور ویژه آفتی به نام شپشه برنج، یک تیم تحقیقاتی هشت نفره از پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با همکاری دانشگاه پیام نور تهران مطالعه‌ای را انجام داده‌اند که نتایج علمی و فنی آن اخیراً در فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی منتشر شده است.

در این مطالعه سعی شده است طی آزمایش‌های مختلف و پس از استخراج عصاره، خاصیت حشره‌کشی، دورکنندگی و شاخص‌های تغذیه‌ای اسانس برخی گونه‌ها و جمعیت‌های گیاه دارویی زربین روی حشرات بالغ شپشه برنج بررسی شود.

نتایج این آزمایش‌ها نشان داد که اسانس گیاه دارویی زربین به‌خوبی می‌تواند از پس حشرات مزاحم انباری به‌ویژه شپشه برنج برآمده و این محصول ارزشمند را در مقابل هدرروی انباری محافظت کند.

آن‌گونه که شهلا امینی، محقق مرکز تحقیقات گیاهان دارویی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی و همکارانش می‌گویند، «در این تحقیق، ماده مؤثره آلفا- پینن به‌عنوان ترکیب اصلی اسانس گونه‌های مختلف زربین شناخته شد و نتایج نشان داد از بین گونه‌های مورد بررسی، گونه موسوم به سرو سیمین این گیاه، بیشترین سمیت تنفسی را روی شپشه برنج نشان داد».

آن‌ها خاطرنشان کرده‌اند: «همچنین در بررسی اثر دورکنندگی بر شپشه‌های برنج، اسانس گونه دیگری از این گیاه به نام  زربین فرانسه بالاترین تأثیر را از خود نشان داد و از این نظر به‌عنوان گونه برتر زربین شناخته شد».

بر این اساس، این محققان اعتقاد دارند با توجه به سمیت و اثر دورکنندگی بالای اسانس گیاهان جنس زربین روی حشرات بالغ شپشه برنج، این جنس پتانسیل بالایی برای استفاده در برنامه‌های کنترل این آفت در انبارها را دارد و لازم بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی