1396/3/11 6964

در روش کشت بافت می‌توان حتی در خارج از فصل کشت گیاهان به تولید هزاران گیاه مورد نظرمان دست پیدا کنیم.

استفاده از فناوری کشت بافت برای تولید گیاهان زینتی در مازندران

عضو هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی و زیست فناوری طبرستان گفت: کشت بافت فناوری نسبتا قدیمی اما در سال‌های اخیر برای تولید انبوه گیاهان زینتی در استان مازندران به اجرا و عمل نزدیک شد. ولی‌الله قاسمی عمران در گفت و گو با ایسنا در زمینه فعالیت‌هایی که برای تولید گیاهان زینتی به روش کشت بافت در حال انجام است، اظهار کرد: کشت بافت فناوری نسبتا قدیمی اما در سال‌های اخیر برای تولید انبوه گیاهان زینتی در استان مازندران به اجرا و عمل نزدیک شد.
 
وی افزود: در گذشته برای تکثیر درختان و گیاهان از قلمه و یا بذر آنها استفاده می‌شد اما در کشت بافت بخشی از گیاه مورد نظر برای تکثیر با مواد ضدعفونی کننده خاص استریل می‌شود و سپس این بخش از گیاه استریل شده به محیط کشت هایی که حاوی تمامی مواد لازم برای رشد گیاه و تنظیم کننده های رشدی مناسب است، انتقال داده می‌شود. به عنوان مثال در گیاه شمعدانی قطعات خیلی ریزی از آن جداسازی شده و استریل می‌شود و سپس به محیط کشت انتقال یافته و این بخش زنده گیاهی با کمک هورمون‌های گیاهی که در محلول غذایی گیاه وجود دارد حدود صد تا هزار عدد از همان نوع گیاهچه به دست می‌آید که در این روش سرعت تکثیر زیاد است.
 
مدیر گلخانه کشت بافت نیشا در شهرستان ساری گفت: در روش کشت بافت می‌توان حتی در خارج از فصل کشت گیاهان به تولید هزاران گیاه مورد نظرمان دست پیدا کنیم. وی با بیان اینکه تکثیر گیاهان از طریق کشت بافت به دو روش کلی باززایی مستقیم و غیر مستقیم قابل انجام است، عنوان کرد: در باززایی  مستقیم از هر ریز نمونه می‌توان مستقیما گیاهچه تولید کرد اما در باززایی غیرمستقیم بافت کالوس تولید می‌شود که تحت تأثیر تنظیم کننده‌های رشد  گیاهچه‌های متعدد جدیدی از گونه‌های همان واریته بدست می‌آید. کشت بافت در زمینه گیاهان زینتی بسیار مؤثر و در تولید مناسب و آسان کمک بسیاری می کند.
 
وی افزود: اکثر شرکت‌های بزرگ صادر کننده گیاهان زینتی و دارویی از کشت بافت برای تکثیر گیاه استفاده می‌کنند. عضو هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی و زیست فناوری طبرستان یادآور شد: در صورتی از روش کشت بافت استفاده می‌شود که روش تکثیر کُند و یا سخت باشد به عنوان مثال برای گیاهانی همانند گندم که بذر زیادی دارند و یا گیاهان زینتی که با بذر تکثیر می‌شوند، استفاده از کشت بافت مگر به منظور انجام تحقیقات علمی منطقی نیست بنابراین این روش بیشتر برای گیاهانی استفاده می شود که تکثیر به شیوه های سنتی در آنها کند است.
 
وی افزود: گیاهان کشت بافت شده هیچ تفاوتی با والد خود نداشته و کاملا شبیه مادر خود هستند که به عنوان کلون یا همسانه شناخته می‌شوند.
قاسمی گفت: در محیط کشت هورومون‌ها و تنظیم کننده‌های رشد زیادی وجود دارد که جهت  تکثیر از آنها بهره برده می شود. استفاده از این نوع تنظیم کننده ها در باغبانی نیز کاربرد دارد. وی درباره گیاهانی که به روش کشت بافت تولید می‌شوند، بیان کرد: بگونیا رکس و بنفشه آفریقایی، ارکید، استرپتوکارپوس، گلوکسینیا، ایپیشیا و استویا در حال حاضر گل‌های زینتی هستند که از طریق کشت بافت در این استان تولید می‌کنیم. میزان زیادی از تولیداتمان به شهرهای مختلف نظیر تهران، اصفهان، شیراز، ارومیه، تبریز و حتی به جنوب ارسال می‌شود.
 
وی خاطرنشان کرد: با توجه به شعار رهبری با عنوان اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال این طرح کشت بافت توانسته زمینه مناسب برای اشتغال ۶ نفر از جوانان مازندرانی را فراهم نماید. مدیر گلخانه نیشا با بیان اینکه می‌توان با قوی‌تر کردن این شرکت‌ها واردات را کاهش داد، گفت: اگر شرکتمان امکانات در اختیار داشته باشد می‌تواند تولیداتش را ده برابر کند و بخشی از نیاز جامعه هدفمان برآورده شود که در این حالت بر روی گیاهان بیشتری کار می‌کنیم. همه ساله میلیون ها گیاهچه از کشورهای مختلفی نظیر هلند به کشور وارد می شود با این وجود که پتانسیل بالایی از تولید در کشور وجود دارد.
 
قاسمی عنوان کرد: بسیاری از افراد به دنبال اشتغال و تولید در کشور هستند و امیدوارم تمامی خواسته‌هایشان عملی شود و هیچ جوانی بیکار نباشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی