به گفته مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوروبیابانک ، 40 هکتار از زمین های کشاورزی این شهرستان به کشت این محصول اختصاص دارد و متوسط برداشت درهرهکتار بیش از هفت تن است. حسین غلامرضایی روز سه شنبه افزود: این محصول اواخر زمستان کشت میشود و پس از چهار سال کار برداشت آن از اوایل شهریورماه آغاز و تا مهر انجام میشود. وی گفت: با توجه به بازدهی مطلوب اقتصادی و مقاوم بودن روناس به آب و خاک شور، کشت این گیاه مورد توجه کشاورزان این شهرستان بوده است.
مدیر جهاد کشاورزی خوروبیابانک خاطرنشان کرد: روناس در طب سنتی برای رفع بیماریهای پوستی، درمان گرفتگی عضلات بدن، ترمیم زخم و پایین آمدن اوره خون موثر است. غلامرضایی افزود: به دلیل ویژگی منحصر به فرد روناس در صنایع فرش، محصولات دارویی و بهداشتی تولید این محصول در خوروبیابانک همچنان رونق دارد. وی خاصیت ماندگاری ریشه روناس را دیگر ویژگی آن بیان کرد و گفت: کشاورزان میتوانند روناس برداشت شده را برای مدت طولانی تا زمان مناسب بازار خرید به صورت فلهای در انبار نگهداری کنند.
مدیرجهاد کشاورزی خوروبیابانک افزود: روناس به خاطر رنگ طبیعی ریشه آن درصنعت رنگرزی الیاف و نساجی مورد اقبال صنعتگران این رشته قرار گرفته است و به عنوان محصول صادراتی مشتریان فراوان دارد. غلامرضایی افزود: ریشهی روناس پس از برداشت و خشک شدن برای ساییدن روانه کارخانه شده و بعد از ساییدن و جداسازی پوسته از مغز، به درجه یک، 2 و سه تقسیم می شود. وی کاشت و برداشت به روش دستی، نداشتن قیمت تضمینی و افزایش هزینههای تولید این محصول را از مهمترین مشکل بهرهبرداران بیان کرد و گفت: هم اکنون برخی از کشاورزان جایگزین کردن محصولات باغی به زراعی را به دلیل درآمد زایی بیشتر انتخاب میکنند.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی خوروبیابانک این شهرستان 2 هزار و 200 هکتار زمین قابل کشت دارد که به دلیل محدودیت آبی تنها حدود هزار و 200 هکتار آن زیر کشت انواع محصولات باغی و زراعی میرود. خرما، زیتون، انار، پسته، زعفران، سیر، آفتابگردان، انجیر، زردآلو، سیب گلاب، توت، بادام، گردو، گندم، جو، چغندر، پنبه، یونجه، شلغم، ازمهمترین محصولات زراعی و باغی این شهرستان است. شهرستان خوروبیابانک با 20 هزار نفر جمعیت در 420 کیلومتری شرق اصفهان واقع است.