1396/4/15 3178

زعفران که به طلای قرمز هم شهرت دارد، در غذاها به عنوان طعم دهنده و رنگ دهنده بسیار عالی به کار می رود و مصارف درمانی هم دارد.

از زعفران چه می دانید؟


زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران بدست می آید در واقع از هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار گیاه زعفران، حدود ۵ کیلوگرم گل زعفران بدست می آید که وزن ۵ کیلوگرم زعفران تازه بعد از خشک شدن به یک کیلوگرم می رسد.
 
مشخصات
زعفران گیاهی کوچک و چند ساله به ارتفاع ۱۰ تا ۳۰ سانتی‌متر است. از وسط پیاز و یا قاعده ساقه، تعدادی برگ باریک و دراز خارج می‌شوند. از وسط برگ‌ها، ساقه گلدار خارج شده که به یک تا سه گل منتهی می‌شود. گل‌ها دارای ۶ گلبرگ بنفش رنگ هستند که ممکن است در بعضی واریته‌ها به رنگ گلی یا ارغوانی باشند. گل‌ها دارای ۳ پرچم و یک مادگی منتهی به کلاله سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. قسمت مورد استفاده این گیاه، انتهای خامه و کلاله سه شاخه است که به نام زعفران مشهور است و دارای بوی معطر با طعم کمی تلخ می‌باشد.
 
ارزش غذایی
زعفران چاشنی و رنگ دهنده غذا می باشد و موجب کاهش چربی و کلسترول خون می گردد. این گیاه آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم، پیشگیری کننده از بیماریهای قلبی و سرطان، تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشار خون است. از این گیاه  در درمان بیماری آسم، بیماریهای پوستی، بیماری های چشم، عفونت ادراری، یرقان، پیش انداختن قاعدگی، رفع نفخ شکم ، درمان معده درد و درمان کم خونی استفاده می شود.
 زعفران، به هضم غذا کمک می کند و تقویت کننده معده می باشد و به عنوان مسکن بویژه در دردهای لثه کاربرد دارد.
 
خواص ضد افسردگی
مصرف زعفران، در پیشگیری از بروز افسردگی موثر است. بر اساس تحقیقات امروزی نیز نتیجه گرفته شده است که این گیاه دارای خواص ضد افسردگی است و این در حالی است که بر اساس تب سنتی به زعفران خواص فرح بخشی و خنده آوری نیز نسبت داده اند. بر طبق نتایج این تحقیقات استفاده از زعفران در غذا و نوشیدن حداقل یک فنجان چای زعفران برای تمدد اعصاب توصیه می شود. این گیاه افزایش دهنده تمرکز حواس است و در پیشگیری از آلزایمر و پارکیسون موثر می باشد زعفران در درمان دردهای عصبی و کم خوابی موثر می باشد.
 
خواص ضد سرطانی
زعفران خواص ضد سرطانی دارا می باشد و به عنوان یک داروی ضد تومور و جمع کننده رادیکالهای آزاد عمل می‌کند. بر اساس تحقیقات پزشکی ثابت شده است که مواد آنتی اکسیدان موجود در طلای قرمز خواص ضد سرطانی دارا می باشند. بر اساس نتایج این بررسی بنظر می رسد که استفاده از زعفران، از بروز توالی های ژنی سرطان زا جلوگیری می کند و در ترمیم مولکول های دی ان ای آسیب دیده تاثیر بسزایی دارد.
 
طرز استفاده
از این گیاه می توان به شکل های مختلف استفاده کرد:
 
چای یا دم کرده زعفران
دو گرم زعفران را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت نیم ساعت روی آتش بسیارملایم بگذارید تا دم بکشد.
 
گرد زعفران
زعفران را در فر با حرارت ۲۵ درجه سانتیگرد خشک کرده و سپس آسیاب کنید و از الک خیلی ریز در کنید تا گرد نرمی بدست آید.
 
مضرات طلای قرمز
چون زعفران بر روی سیستم تولید مثل اثر درد بنابراین زنان حامله باید از خوردن آن احتراز کنند زیرا ممکن است باعث سقط جنین می شود. خوردن زیاد این ماده برای کلیه ها مضر است. اشتها را کم می کند و ایجاد سردرد می کند و باعث اختلال حواس می شود. مصرف بی رویه زعفران، مضر می باشد و باعث استفراغ، کاهش ضربان قلب، خون ریزی از بینی، خون ریزی از پلک ها و لب و موجب سر گیجه، بی حالی، زردی پوست و عوارض خطرناک دیگر می شود که این عواقب حتی می تواند منجر به مرگ شود. زغفران را باید در شیشه‌های دربسته و دور از نور نگهدری کرد زیرا عطر و رنگ خود را در اثر نور از دست می دهد.
 
مقدار مناسب و مجاز مصرف
مصرف سه گرم زعفران برای هر نفر در ماه بسیار سالم و سودمند می باشد و مصرف بیش از ۵ گرم آن برای هر نفر در ماه مضر می‌باشد. اما مصرف ۵ گرم از این ماده در یک وعده غذائی می‌تواند منجر به مرگ انسان گردد.
منبع
نبض ما

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

آشنایی با گل‌های مرکب

بلایت باکتریایی چیست؟

گوجه سبز نوبرانه‌ کرمانشاه به بازار آمد

ساخت دستگاه سورتر پسته هوشمند در ایران

خسارت ۲۰۴ میلیاردی سرما به زراعت و باغات همدان

سالانه بیش از ١٠ هزار تن سبزی در خاش برداشت می شود

تیشه به ریشه حیات خود نزنیم

نخستین محصول کشاورزی طارم روانه بازار شد

کاهش چشم گیر برداشت حبوبات دیم در خراسان شمالی

فعالیت ۶۵ واحد گلاب گیری از گل محمدی در خراسان جنوبی

۸۰۰۰ هکتار شهرک کشاورزی به سرمایه گذاران واگذار شد

بهره‌برداری از سامانه پایش هوایی جنگل‌های هیرکانی در مازندران

حمایت از توسعه کشت گیاهان دارویی به عنوان یک طرح ملی در خراسان جنوبی

مبارزه با سن غلات در بیش از ۲۰ هزار هکتار از اراضی همدان

انجام نخستین نشای مکانیزه برنج کشور در مازندران

افزایش ۶۰ درصدی قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری

آزادسازی ۱۱ هزار مترمربع اراضی کشاورزی در محمودآباد

گام‌هایی در جهت توسعه باغات گیلان

۹۶۵۰ هکتار از مزارع استان مرکزی به کشت علوفه‌ آبی اختصاص خواهد یافت

حمل و نقل ۵.۵ میلیون تن محصول کشاورزی از مبدأ خوزستان

رعایت دقیق توصیه های فنی در مزارع دیم با توجه به عدم بارندگی مناسب در فروردین ماه ضروری است

خسارت ۹۰۰ میلیارد تومانی سرمازدگی به پسته‌کاران مهریزی

صادرات ۳۴۰ تنی محصولات باغی از سوادکوه‌شمالی

سورگوم؛ گیاهی معجزه‌آسا در بحران خشکسالی

آغاز خرید گندم و کلزا از کشاورزان خوزستان

اگرونیک در شبکه های اجتماعی