غنچههای زیبای زعفران جز اولین گلهایی هستند که با سر بر آوردن بهار را نوید میدهند. زعفران گیاهی نسبتا مقاوم است و با اندازه کوچک خود در هر گلدانی جا میشود. گیاه زغفران در واقع ۸۰ گونه دارد. برای انتخاب پیاز زعفران دقت کنید که کدام پیاز را میخواهید، پیازی که در بهار گل میدهد و یا پیازی که در پاییز گل میدهد.
کاشت پیاز زعفران
زعفرانهایی که در بهار گل میدهند را در اوایل پاییز میکارند. آنها را در چالهای به عمق ۱۰ سانتی متر و با فاصله ۵ تا ۱۰ سانتی متر از هم بکارید. گاهی تشخیص اینکه کدام قسمت پیاز ته آن و کدام قسمت سر پیاز است سخت است ولی نگران نباشید اگر پیاز را سر و ته هم کاشتید جوانه برگ به سمت نور رشد می کند. در هنگام کاشت خاک را مقداری کود دهی کنید تا پیازها مواد غذایی کافی برای رشد داشته باشند.
نگهداری
نور
زغفران در زیر آفتاب رشد بهتری دارد اما بهتر است آن را جایی بکارید که در ظهرهای گرم تابستان از تابش آفتاب مستقیم در امان باشد.
آبیاری
زعفران در فصل بهار و پاییز آبیاری منظم را دوست دارد. اگر در منطقهای زندگی میکنید که در زمستان پوشش برف روی باغچهتان را نمیگیرد، پس میتوانید زعفران را در زمستان هم اندکی آبیاری کنید. این گیاه در فصل تابستان به خواب میرود پس در این فصل خاک خشک را ترجیح میدهد.
خاک
خاکی با پی اچ خنثی یا اندکی رو به اسیدی و با زهکشی خوب.
کود دهی
این گیاه کود دهی زیاد را دوست ندارد. زعفران انرژی مورد نیازش را در ریشههای گوشتالودش ذخیره می کند. به همین علت است که شما، تا وقتی که برگها خودشان زرد نشده اند، نباید برگهای گیاه را از طوقه ببرید. در هر صورت اگر زعفرانتان را در خاک ضعیفی کاشته اید می توانید در فصل پاییز کود دهی را با مقداری کود مخصوص پیاز زعفران انجام دهید. در هنگام کاشت زعفران لازم نیست پیازهای به هم چسبیده را از هم جدا کنید. بعد از تمام شدن یک دوره رشد احتمالا پیازی که کاشته اید پیازهای دیگری تولید کرده است. در این هنگام میتوانید پیازها را از خاک در آورید و از هم جدایشان کنید و سپس هر کدام را جداگانه بکارید تا جلوی رشد هم را نگیرند.
آفات و مشکلات
زعفران بسیار مستعد ابتلا به ویروس است که میتواند باعث نابودی گیاه، عدم رشد جوانهها و راه راه و موزاییکی شدن گیاه شود. متاسفانه هیچ درمانی برای بیماریهای ویروسی وجود ندارد. اولا که در انتخاب پیاز سالم دقت کنید و پیاز را از مراکز کشاورزی مطمئن تهیه کنید و دوم اینکه در صورت مشاهده هر یک از علائم ویروسی در گیاهان، به سرعت گیاه آلوده را از خاک دربیاورید و دور بیاندازید تا بقیه گیاهان آلوده نشوند. بزرگترین مشکلی که ممکن است با آن رو به رو شوید خورده شدن برگها یا پیاز و ریشه به وسیله آفتها است. برای مبارزه با آفات میتوانید از سموم سیستمیک مخصوص هر آفت استفاده کنید.
حتی ممکن است جانورانی مانند خرگوشها، موش خرما و … پیاز را از خاک در بیاورند یا قسمتی از گیاه را بخورند. برای دور نگه داشتن این جانوران اسپریها و سموم بازدارندهای در فروشگاههای لوازم کشاورزی موجود است. هم چنین میتوانید قفسهای سیمی تهیه کنید و روی گیاهانتان قرار دهید تا دسترسی جانوران به آنها را قطع کنید. اگر نمیخواهید از سموم استفاده کنید، میتوانید در بین گلهای زعفرانتان نرگس بکارید چرا که جانوران از گل نرگش متنفرند و میتوانید مطمئن شوید سراغ زعفرانهایتان نمیروند!