1400/2/21 1103

چند سالی است که در چنین فصلی گل‌های صورتی خوشرنگ با ۳۲ گلبرگ صورتی مشابه و یکدست در اوایل صبح شروع به ظاهر شدن در شهرستان فاروج می‌کند.

گلستان هایی که تبدیل به مزارع گندم و جو می شوند


وارد باغ‌های گل‌محمدی که می‌شوی، گویی زندگی دوباره عطر می‌گیرد. کارگرانی که مشغول کارند و چه کاری از این بهتر و کودکانی که در قهقهه معصومانه کودکی در لابه‌لای بوته‌های محمدی می‌دوند، گویی کودکانه‌هایشان با عطر گل‌های محمدی دل‌انگیزتر شده و پدران و مادرانی که هر روز برای برداشت گل‌محمدی به اینجا می‌آیند تا رزقی از جنس حلال بر سر سفره آورند.

نزدیکشان که می‌شوی در حالی‌ که پیراهن‌هایشان پر از رنگ صورتی گل‌محمدی شده، نگاهشان را از تو می‌دزدند و دوباره مشغول کار می‌شوند. چشمانشان در زیر کلاه حصیری پنهان شده و با معصومیتی که در چهره کودکانشان نیز آشکار است مشغول برداشت می‌شوند.


چند سالی است که در این فصل گل‌های صورتی خوشرنگ با ۳۲ گلبرگ صورتی مشابه و یکدست در اوایل صبح شروع به ظاهر شدن در شهرستان فاروج می‌کند.

اواسط اردیبهشت که از راه می‌رسد فاروج رنگ و بوی دیگر می‌گیرد، با پیچیدن بوی گل محمدی در کوچه باغ‌ها و گلستان‌های این منطقه، کم کم گل چینی برپا می‌شود.

خراسان شمالی دارای ۳۵۰ هکتار باغ گل محمدی است که قسمت اعظم آن متعلق به شهرستان فاروج است اما شمیم خوش گلستان‌های گل محمدی تعدادی از باغداران فاروجی را در سال جاری سر کیف نیاورده بطوریکه حتی تعدادی از باغداران به علت مشکلاتی که در سال های گذشته بر سر راه آن ها بوده، گلستان ها را از بین برده و اقدام به تولید محصول دیگری کرده اند.

رمضان زاده یکی از دارندگان گلستان گل محمدی در فاروج در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه در سال گذشته به علت سرمای هوا در فصل بهار گلستان ها با تاخیر به گُل نشستند و از سوی دیگر گرمای خیلی زیاد و یک دفعه هوا نیز موجب پژمرده شدن گل ها شد، گفت: این مشکلات از یک سو، عدم خرید گل محمدی از سوی دیگر از طرف کارخانجات گلاب گیری موجب شده تا با خسارت های خیلی زیادی مواجه شویم.

وی افزود: یکی از عللی که کارخانجات گلاب گیری از خرید گل ممانعت می کردند آن بود که آن ها در سال قبل گلاب زیادی را خریداری و گلاب تولید کرده بودند اما به علت تحریم ها و عدم صادرات، گلاب بر روی دست آن ها باقی مانده بود.

رمضان زاده ادامه داد: اما امسال این مشکلات وجود ندارد و گل ها به موقع باز شدند و از باغدار خریداری می شود و علاوه بر آن کارگر نیز برای برداشت گل به راحتی پیدا می شود.

وی با بیان اینکه قیمت دقیق خرید گل مشخص نیست، اظهارکرد: فعلا گل ها را تحویل کارخانه گلاب گیری می دهیم و تصور می کنم قیمت خرید هر کیلوگرم گل ۱۳ هزار تومان باشد.

این باغدار در ادامه با اشاره به اینکه اما بوته های گل محمدی در فصل زمستان دچار سرمازدگی شده اند، گفت: شاخه ها بر اثر سرمازدگی خشک شدند و همین امر موجب شده تا تولید غنچه های گل طی امسال کاهش یابد.

وی افزود: در سال گذشته موفق به تولید چهار تن گل محمدی شدم اما به علت مشکل به وجود آمده پیش بینی می کنم میزان برداشت گل فقط به حدود دو تن برسد.

11

تکنولوژی روز نیاز گلستان های خراسان شمالی

ماشاالله رحمتی یکی دیگر از باغداران که دارای هفت هکتار گلستان گل محمدی است، در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با تاکید بر اینکه امسال وضعیت دارندگان گلستان های گل محمدی خوب است، گفت: یکی از مهمترین علت این امر آن است که به علت وجود مشکلات متعدد طی سال های گذشته در گلستان های گل محمدی، بسیاری از باغداران گلستان های خود را از بین برده و اقدام به تولید محصول دیگری کرده اند و این امر سبب شده تا بین عرضه و تقاضای گل تعادل ایجاد شود.

وی افزود: در حال حاضر قیمت خرید گل از باغدار نیز مناسب است بطوریکه خرید نقدی هر کیلوگرم گل محمدی ۱۲ هزار تومان و پرداخت وجه بعد از گذشت دو ماه ۱۴ هزار تومان است.

رحمتی که خود دارای واحد گلاب گیری در شهرستان فاروج است، در ارتباط با مهمترین نیاز دارندگان گلستان های گل محمدی بیان کرد: در حال حاضر مهمترین نیاز باغداران گل محمدی تکنولوژی روز است.

وی ادامه داد: ما به آن نیاز داریم تا یک گروه علمی به کشورهای تولیدکننده گل محمدی، گلاب و عصاره گل سفری داشته باشند و روند کار را در آنجا از نزدیک مشاهده کرده و سپس تجربیات خود را در گلستان های موجود منتقل کنند.

رحمتی تصریح کرد: در حال حاضر شیوه هایی که برای گلاب گیری استفاده می شود کاملا سنتی است و در واقع چندان جنبه علمی ندارد و نیاز است که تجربیات برخی از کشورهای پیش رو در زمینه تولید گلاب و عصاره گل محمدی کسب شود و تکنولوژی های لازم در این زمینه در کشور و در این استان فراهم شود.

وی بیان کرد: یک کیلوگرم اسانس کامل گل محمدی با کیفیت برتر در سایر کشورهای ۴۰۰ میلیون تومان است این در حالی است که این رقم در ایران عدد ۴۰ میلیون تومان می باشد و تنها دلیل این تفاوت قیمت وجود نبود تکنولوژی است.

چمنی یکی دیگر از دارندگان گلستان گل محمد در شهرستان فاروج بود که در گفت و گو با ایسنا، تصریح کرد: ۲۰ هکتار گلستان گل محمدی داشتم که به علت مشکلات مختلف گلستان را از بین برده و اکنون گندم و جو در آن کشت کرده ام و محصولی که از آن برداشت خواهم کرد دو برابر محصولی بود که از گلستان برداشت می کرد.

وی با بیان اینکه طی چند سال گذشته حدود یک میلیارد تومان برای گلستان هزینه کردم، گفت: مشکلات مختلف مانند قیمت پایین گل، عدم خرید گل و ... سبب شد تا تصمیم بگیرم تا نهال های گل را خارج کنم و زراعت در آنجا داشته باشم.

چمنی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در سال گذشته گل را با قیمت ۹ هزار تومان و آن هم به سختی به فروش رساندیم این در حالی است که هزینه های کارگری، سم، کود و ... برابری می کرد با قیمت فروش آن.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: برداشت گل محمدی از سطح ۴۶۸ هکتار از گلستان‌های استان در هفته جاری آغاز شده است که پیش بینی می شود بیش از ۳۵۰ تن محصول برداشت شود.

محمدعلی شریکیان مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، از پیش بینی ۳۵۰ تن گل محمدی در این استان خبر داد. وی افزود: راندمان تولید گل محمدی در گلستان هایی که گل محمدی چهار تا پنج ساله دارند حدود پنج تن است. وی گفت: خراسان  شمالی از نظر سطح زیر کشت گل محمدی در کشور رتبه هشتم و از لحاظ تولید جایگاه هجدم را دارد و در حال حاضر سطح گلستان های گل محمدی در خراسان شمالی به ۴۸۶ هکتار رسیده است.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی