مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی استان همدان از افزایش هشت برابری مبارزه با سن غلات در سطح مزارع استان خبرداد و گفت: در سال جاری تا ۲۸ فروردین بیش از ۷۱ هزار و ۹۶۷ هکتار از مزارع غلات عملیات مبارزه با سن مادر صورت گرفته این درحالیست که در مدت مشابه سال گذشته تنها ۸۵۵۴ هکتار از عملیات مبارزه با سن مادر صورت گرفت.
شهرام پیشهور یکشنبه ۲۹ فروردین در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: در استان همدان ۱۲۰ هزار هکتار جو دیم و آبی، ۶۸ هزار هکتار گندم آبی و ۳۲۰ هزار هکتار گندم دیم کشت شده که سطح قابل توجهی بوده و تاکنون در بیش از ۷۱ هزار هکتار از مزارع عملیات مبارزه با سن مادر صورت گرفته که همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه اسفند سال گذشته بازندگی موثری در استان رخ نداد و برخی از مزارع با تنش مواجه خواهند شد، تصریح کرد: با توجه به اینکه در سال گذشته زمستان سختی در استان نداشتیم و سنهای بیشتری زنده ماندند ، ممکن است تراکم سن در مزارع افزایش یابد و از طرفی گرمای هوا منجر به افزایش تخم ریزی و در نهایت خسارت به مزارع شود.
این مقام مسئول با تأکید براینکه براساس گزارشات سازمان خواروبار جهانی در صورتی که مبارزه با آفات صورت نگیرد ۳۰ تا ۴۰ درصد محصول از بین خواهد رفت، یادآور شد: در سن ممکن است ۸۰ تا ۹۰ دصد محصول از بین برود بنابراین انجام هرگونه عملیات سمپاشی برای کشاورزان مقرون به صرفه است.
پیشهور با بیان اینکه کشاورزان از انجام عملیات سمپاشی به صورت خودسرانه خودداری کنند، افزود: کشاورزان قبل از هرگونه عملیات سمپاشی با کارشناسان حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی در شهرستان ها مشورت کنند.
سرانه مصرف سم در همدان ۰.۶ تا ۰.۷ کیلوگرم در هکتار است
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی استان همدان با اشاره به وجود بیش از ۱۵۰ فروشندگی مجاز سم در استان خاطرنشان کرد: در استان همدان سالانه ۴۵۰ تا ۴۸۰ تن سم مصرف میشود که در سطح کشور جز استان های ایمن بوده بهطوریکه سرانه مصرف سم در همدان ۰.۶ تا ۰.۷ کیلوگرم در هکتار است.
وی با بیان اینکه اگر کشاورزان به خوبی عملیات مبارزه با سن مادر را انجام دهند ۹۵ درصد از مزارع نیازی به مبارزه در مرحله پوره را نخواهند داشت، تصریح کرد: کشاورزان توجه کنند حتما مبارزه با سن را در مرحله مادر انجام دهند و اجازه زادآوری به این آفت را ندهند.
پیشهور ادامه داد: اگر کشاورزی در زمینه مبارزه با سن مادر کوتاهی کند گندم خوبی تولید نخواهد کرد و طبق دستورالعمل خرید گندم، گندمهای دارای سن زدگی خریداری نخواهد شد بنابراین کشاورزان دچار ضرر و زیان اقتصادی خواهند شد.
وی علفهای هرز را یکی دیگر از عوامل خسارتزای مزارع گندم وجو دانست و بیان کرد: کشاورزان در مبارزه با علفهای هرز حتما باید سم اختصاصی آن گیاه را به کار ببرند که در حال حاضر ۸۰ هزار هکتار از مزارع عملیات مبارزه با علفهای هرز صورت گرفته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش دو برابری داشته است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی استان همدان توصیه کرد: کشاورزان حتما از فروشندگیهای مجاز سم مورد نیاز خود را خریداری کنند و قبل از هرگونه عملیات سمپاشی از کالیبره بودن سمپاش ها مطمئن شوند تا میزان سم مورد استفاده در واحد سطح کنترل شود.
پیشهور در پایان با تأکید بر سمپاشی در زمان مناسب، اظهار کرد: کشاورزان در هنگام سمپاشی باید پوشش مناسبی داشته باشند به طوریکه بایدعینک محافظ چشم داشته و اط ماسک سمپاشی استفاده کنند همچنین در هنگام سمپاشی لباس کار مناسب داشته باشند تا از ورود محلول سمی به بدن جلوگیری شود.